- TİKA, Çocuk Mercanlı köyüne yerleşen ailelere istihdam sağlıyor - TİKA Azerbaycan’da projelerine hız kesmiyor

Kurulan arı işletmeleri
Strateji Çatışma Sağlık Ocağı Ekonomi Bakanlığı Aile Ekonomisi 

-TİKA Bakü Program Koordinatörü Adem Urfa röp.
-Azerbaycan Ekonomi Bakanı Şahin Mustafayev röp
-Detay

( BAKÜ ) - TİKA, Çocuk Mercanlı köyüne yerleşen ailelere istihdam sağlıyor- TİKA Azerbaycan’da projelerine hız kesmiyor BAKÜ

- Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Azerbaycan’da projelerine hız kesmiyor. TİKA, Azerbaycan’ın 2016 Nisan ayında Ermeniler’den geri aldığı Çocuk Mercanlı köyüne yerleşen ailelere istihdam sağlıyor. 2016 Nisan’da yaşanan 4 günlük savaştan sonra kontrolü tamamen Azerbaycan ordusu tarafına geçen Çocuk Mercanlı köyüne ilk aşamada Azerbaycan Devleti tarafından 50 aile için evlerin yapımı, okul, sağlık ocağı, caminin yapımı ve diğer gerekli altyapı çalışmaları tamamlanmış ve çatışmalar nedeniyle köyü terk etmek zorunda kalan ve Çocuk Mercanlı köyüne dönmek isteyen 50 aile köye yerleştirilmişti. Söz konusu 50 ailenin tekrar köylerine yerleşmelerinden sonra ailelerin geçimlerinin sağlanması ve istihdamı meseleleri gündeme gelmişti. Bu çerçevede, TİKA, Azerbaycan Ekonomi Bakanlığı ile birlikte gerçekleştirdiği proje kapsamında Çocuk Mercanlı köyünde yaşayan ailelerin ekonomik durumlarının iyileştirilmesi ve ailelerin geçimlerinin sağlanması amacıyla 15 aile için arı işletmeleri, 15 aile için ise 160 metrekare seralar kuruldu. Gerçekleştirilen projenin Çocuk Mercanlı’ya yeniden yerleşen ailelere istihdam sağlayacağını vurgulayan TİKA Bakü Program Koordinatörü Adem Urfa, ”TİKA olarak köye yeniden yerleşen Çocuk Mercanlı sakinlerinin aile ekonomisine ve istihdamına destek sağlayacak ne tür projeler gerçekleştirebiliriz diye çeşitli görüşmeler gerçekleştirmiştik. Çocuk Mercanlı’ya yerleşen 50 ailenin içinden 30 ailenin katıldığı bir proje gerçekleştirdik. 15 ailemize arıcılık, 15 ailemize ise seracılık projesi gerçekleştirdik. Bu iki projeyle birlikte Çocuk Mercanlı’ya yerleşen aileler, hem aile ekonomisine destek sağlayacakları, gelir getirecek bir katkı edinmiş olacaklar. Ayrıca buradaki köye yerleşecek ailelerin çeşitli dallarda üretim yapmalarını sağlayacak bir altyapı oluşturmuş oluyoruz. Özellikle seralarımızda yetişen ürünleri ekonomi bakanlığı satışını teşkil ederek çok ciddi bir geri dönüş sağlayacaklar. Bu çalışmamızı başarıyla tamamladıktan sonra ilerleyen aşamada Çocuk Mercanlı’da bu projemizin kapasitesini genişletmeyi ya da Azerbaycan’ın farklı bölgelerinde, özellikle hassas bölgelerde göçmenlerin yaşadığı bölgelerde bu tür çalışmaları, bu tür tarım alanındaki projelerimizi geçiştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin her geçen gün geliştiğini belirten Azerbaycan Ekonomi Bakanı Şahin Mustafayev, “Azerbaycan-Türkiye ilişkileri gelişiyor. Bizim ülkeler stratejik ortaklardır. Ülkelerimiz birlikte çok önemli projeler gerçekleştiriyor. Sadece bölge için değil, dünya çapında projeler gerçekleştiriliyor. Bu proje hacmine göre küçük sayılabilir, ancak önemine göre bu proje diğer projelerden hiçte geri kalmıyor. Türk ortaklarımıza bu projede yer aldıkları için teşekkür etmek istiyorum” ifadelerini kullandı. Burada yetişen ürünler “Çocuk Mercanlı” markası altına Azerbaycan Ekonomi Bakanlığı ve çeşitli aracı şirketler tarafından satışını saplanacak. Ayrıca TÜİB ve Türkiye Bakü Büyükelçiliği’nin desteğiyle Elsanatı atölyesi inşa ediliyor. Atölye'ye çalışmalarında Çanakkale Üniversitesi destek verecek.
28 Temmuz 2018 Cumartesi günü yayınlandı