Tarıma İzmir reçetesi

Hayvancılık Fuarı'ndan detay
Yaşam Mücadelesi Yerel Yönetimler Yerel Yönetim Hayvancılık Büyüme Oranı 

-Üreticilerle röportajlar

( İZMİR ) İZMİR

- 2007’den bu yana kırsaldaki üreticiye 825 milyon liralık destekle sektöre büyük dinamizm kazandıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaşam mücadelesi veren Türk tarımı için de rol model oldu. Ülkenin dört bir yanından on binlerce çiftçiyi İzmir'de buluşturan Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarında ana gündem, İzmir'i ayağa kaldıran kurtuluş reçetesi oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerelde kalkınma hedefinin temel taşı olarak gördüğü tarımın desteklenmesi konusunda örnek çalışmalara imza atarken, büyük sıkıntılar yaşayan ülke tarımı için de ciddi bir model oluşturdu. Aziz Kocaoğlu başkanlığındaki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2007 yılında start verdiği yerelde kalkınma projesi çerçevesinde, bugüne kadar kentteki üreticilere belediye tarafından verilen desteğin tutarı 825 milyon liraya ulaştı. Türkiye'deki tarım ortalama yüzde 2,1 büyürken, İzmir tarımındaki büyüme oranı yüzde 5'in üzerine çıktı. İzmir tarımı işte böyle büyüdü İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2007 yılından bugüne kadar fidan, mevsimlik çiçek, zeytinyağı, süt, yoğurt ve peynir gibi ihtiyaçlarını kooperatiflerden sağlayarak yerli üreticiye 335 milyon lira katkıda bulundu. Ürün kalitesini, verimini ve çeşitliliğini artırmaya yönelik doğrudan destekler, ziraat odalarına hibe edilen ortak tarım makineleri parkı ve iyi tarım uygulamaları için de yaklaşık 490 milyon lira harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kırsaldaki üreticiye verdiği toplam destek böylece 825 milyon liraya ulaştı. Sadece sözleşmeli üretim modeli sayesinde sektörde ayrıca 2 bin kişilik ilave istihdam sağlandı. Özellikle küçükbaş hayvan varlığının zayıf olduğu bölgelerdeki ailelere dağıtılan koyun ve keçiler hızla üremeye ve umut olmaya başladı.
Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği tüm bu destekler sonunda, Türkiye'de tarımsal istihdam oranı düşerken İzmir'de yükseldi. Desteklenen tarımsal kooperatiflerin üye ve personel sayıları ile cirolarında patlama yaşandı. Sonuçta İzmir'de köyden kente göç durduruldu, kırsal nüfusun artış oranı, kent merkezindeki nüfus artışını geçti. 10 yıl önce İzmir nüfusunun yüzde 29,14’ü kırsalda yaşıyorken, 2016 yılında bu oran yüzde 30,70’e yükseldi. Türkiye’deki kooperatifleşme oranı yüzde 13 iken, İzmir’de bu oran yüzde 28’e çıktı. Üreticiden alıp çocuklara içirilen sütler sayesinde hem ekonomi desteklendi hem de sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı koyuldu. Sonuçta Son 10 yılda Türkiye’deki süt üretimi yüzde 150 artarken, bu rakam İzmir’de yüzde 240’a, sadece Tire ilçesi özelinde ise yüzde 440’a ulaştı. Tarım Fuarında ana gündem İzmir’di Bu yıl 13. kez kapılarını açan Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Türkiye’nin dört bir yanından on binlerce üreticiyi İzmir’de buluşturdu. Sektördeki son gelişmeleri ve daha çok üretim-daha çok gelir elde etmenin yeni yöntemlerini öğrenmek için 4 gün boyunca Fuar İzmir’in kapılarını aşındıran çiftçiler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği desteklerle büyüyen üretim modelini de yakından inceleme fırsatı buldu. Kars’tan Denizli’ye, Elazığ’dan Antalya’ya kadar Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen üreticiler, İzmir’deki tarımsal kalkınma kooperatiflerinin stantlarına adeta akın ederek “İzmir modeli” hakkında bilgi edindi. İzmirli üreticiler, yaşadıkları deneyimleri konuk çiftçilerle paylaştı. İzmir’de üretici mutlu Ödemiş’in Dereli köyünde hayvancılık ve ziraatla uğraşan Abdurrahman Yıldız, İzmir’deki köylülerin üretim ve pazarlama gücüne sahip olduğunu belirterek, “Bizde köylerden kente göç söz konusu değil” şeklinde konuştu.
Tire’de çiçekçilikle uğraşan Mehmet Kareli, “İzmir’de üreticinin hali çok iyi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun tarıma verdiği destek paha biçilemez” dedi.
Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Selçuk Bilgi ise İzmir’deki tarımcılığın Türkiye genelinden 2 kat daha iyi olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Bunun sebebi, yerel yönetimlerin tarıma verdiği destek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, köydeki üreticilerin halini bilip onlara faydalı olmak adına çalışmalar yapıyor ve ürettikleri ürünü pazarlama fırsatı veriyor. Köylünün köyünde kalması için çabalıyor ve bu sayede köylü daha çok üretimine katkı sağlıyor; yerinde mutlu yaşıyor ve bu sayede de çarpık kentleşmede önlenmiş oluyor. Örneği Büyükşehir, Bademli’den yılda 1 milyon adet fidan alıyor. Yoğurt, süt ve ayran da alıyor.” Ödemiş’in Mussallı köyünden gelen Mustafa Ciritoğlu da hayvancılıkla uğraştığını ve patates üretimi yaptığını hatırlatarak, yerel yönetimin destek ve katkılarını dile getirdi. Ciritoğlu, “Bence en güzel destek, köy yollarının asfaltlanması oldu” şeklinde konuştu.

5 Şubat 2018 Pazartesi günü yayınlandı