Tarihi hamam Han'ın tarihini saklıyor

Hamamdan detaylar
Kader Allah Festival İtalya Kervan 

-Başkan Şanlı ile röportaj
-Hamam içerisindeki eserlerden detay
-Genel görüntüler

( ESKİŞEHİR )- 4. Murad zamanında yapılan tarihi eser, artık Han'ın tarihine ışık tutacak- Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı;- "Amacımız Uluslararası Sanat Köyü kurmak" ESKİŞEHİR

- Eskişehir'in Han ilçesinde bulunan tarihi hamam, artık sanat galerisi olarak ilçenin tarihi değerlerini saklıyor. Yaklaşık 350 yıllık bir geçmişi bulunan Han ilçesindeki hamam, atıl vaziyetten kurtarıldı. 4. Murad zamanında yapılan tarihi eser, artık Han'ın tarihine ışık tutacak. İlçede yapılan sempozyum ve festivallerde oluşan eserlerin sergilendiği hamam, büyük bir projenin de temelini oluşturuyor. Hamam hakkında bilgiler veren Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, yapının önceden kendi kaderine terk edildiğini söyledi.

Başkan Şanlı, "4. Murad burada 350 odalı bir han, hamam ve çeşme yaptırıyor. Bir de Kızıl Kilise'yi torunu Hüsrev Paşa adına restore ediyor ve Hüsrev Paşa Camii ortaya çıkıyor. Geçmişte bizim buralar tarihi İpek Yolu üzerinde bulunduğu için kervanlar ile gelen insanların ihtiyaçlarını karşılıyorlarmış. Bu hamam son zamanlarda atıl bir duruma gelmiş, kaderine terk edilmişti. Bizde, 'Burayı sanat galerisi haline getirelim' dedik" ifadelerine yer verdi. "Amacımız Uluslararası Sanat Köyü kurmak" Hamamda toplanan eserlerin aslında büyük bir projenin ilk adımlarını oluşturduğunu kaydeden Başkan Şanlı, "'Han'da Bahar Çiçekleri Kültür ve Sanat Festivali' yapıyoruz. Sonbaharda da 'Han'da Sanat ve Dostluk Sempozyumu' yapıyoruz. Bu yıl her ikisini de 3. kez düzenlemiş olduk. Dünyanın değişik kesimlerinden sanatçılarımız geliyor, meydanda buluşarak burada bulunan eserleri ortaya çıkarıyorlar. 2018 yılında da 4. kez düzenleyeceğiz. Bu amaçla resimleri envanter halinde getiriyoruz. Amacımız Uluslararası Sanat Köyü kurmak. Bu projemiz var ve bunu hayata geçirmemiz için şimdiden bunun alt yapısını hazırlıyoruz. İtalya'da bir sanat köyü var ve inşallah bizde İtalya'dan sonra büyük bir sanat köyü inşa edersek, tüm dünyadaki ve Türkiye'deki sanatçıları ilçeye çekeceğiz. Burada hem atölyelerinde çalışsınlar hem konaklasınlar hem de yöre halkı yerel ürünlerini satarak ekonomilerine katkı sağlansın. Böyle bir düşüncemiz var. Tabii işin henüz 2. basamağındayız. Envanter arttıkça, projemiz gelişecek ve ilçemiz dünyaya tanıtılacak" dedi.

3 Şubat 2018 Cumartesi günü yayınlandı