TADD Derneği'nden Etiyopya'ya yardım seferi

Hazırlıklardan görüntüler
Sağlık Hizmeti Gıda Yardımı Tıbbi Malzeme Hayırseverler Diş Hekimleri 

-Röportajlar
-Genel ve detay görüntüler

( İSTANBUL )- Tüm Afrika'nın Dostları Derneği Afrika'ya yardım götürüyor İSTANBUL

- Tüm Afrika'nın Dostları Derneği (TADD) Doğu Afrika bölgesinde bulunan Etiyopya'ya sağlık ve gıda yardımı götürüyor. Çok sayıda uzmanla birlikte Afrika'ya giden TADD Yönetim Kurulu Başkanı Uzman Doktor Bilgehan Gültekin, ''Volkanik bir bölge olduğu için suya ulaşmak çok zor. Bölgede bulunan Awash Nehri'ne uzmanlarımızla birlikte gidip su sıkıntılarını çözmek için projeler üreteceğiz'' dedi.
Tüm Afrika'nın Dostları Derneği (TADD) Doğu Afrika bölgesinde bulunan Etiyopya ülkesine sağlık ve gıda yardımı götürüyor. Afrika'nın birçok bölgesine giderek çeşitli yardımlarda bulunan TADD, Etiyopya'ya çok sayıda uzman doktor ile birlikte giderek, bölgede yaşayan vatandaşların sağlık operasyonlarını gerçekleştiriyor. Aynı zamanda vatandaşlra gıda yardımında da bulunan TADD, volkanik bir bölge olan Etiyopya'nın su sıkıntılarını gidermek için Awash Nehri'nde çalışmalar başlatacak. ''Bölgenin yüzde 99'u Müslümanlardan oluşuyor'' Dernek olarak sağlık organizasyonlarına verdikleri önemi belirten TADD Yönetim Kurulu Başkanı Uzman Doktor Bilgehan Gültekin, ''Bu kez Etiyopya'nın Kuzey bölgesine gideceğiz. Geçtiğimiz son üç yıl içinde çok fazla kuraklık yaşayan Doğu Afrika'daki bölgelerden bir tanesi. İnşallah oradaki kardeşlerimize hem sağlık hizmeti götüreceğiz hem de onların sıkıntılarını paylaşacağız. Bir yandan su kuyuları açacağız diğer yandan hastaları muayene ve ameliyat edip, şifa dağıtmaya çalışacağız. Merkeze bir hayli uzak bir yer, çok kurak ve geri kalmış bir ülke. Aynı zamanda yaşayanların yüzde 99'unun Müslümanlardan oluştuğu bir bölge. Özellikle susuzluk çok büyük bir sıkıntı, su kaynaklarına ulaşmak çok zorlu. 200 -250 metrede temiz suya ulaşabiliyoruz, aynı zamanda volkanik bir bölge olduğu için bu da suya ulaşmaya ve tarıma zorluk getiriyor'' dedi.
''Sadece sağlık hizmeti götürmüyoruz, orada su ile ilgili de çalışmalar yapacağız'' Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nden iki yetkilinin ekibe eşlik ettiğini belirten Gültekin, ''Bir Çevre Mühendisi, bir de Jeoloji Mühendisi iki uzman arkadaşımız bizimle olacak. Biri yer altı sularında diğeri de arıtma sularında uzman. O bölgede Awash Nehri var, o nehirden nasıl faydalanabiliriz diye projeler üretip çalışmalar yapacaklar. Biz de dernek olarak elimizden gelen desteği vereceğiz. Dernek olarak geniş çaplı bir çalışma içerisindeyiz. Afrika kendi kendine nasıl yeteri nasıl yaşam standartları yükselir gibi çalışmalar yapıyoruz, hedefimiz bir hayli büyük. İnşallah oradaki kardeşlerimize sadece sağlık organizasyonu değil, aynı zamanda suyla ilgili çalışmalar yapacağız. Buradan onlara keçi götüreceğiz hediye edeceğiz, sünnet organizasyonları yapıyoruz, diş hekimleri götüreceğiz'' ifadelerini kullandı. ''Çok sayıda uzman ile birlikte gidiyoruz'' Afrika'ya 23'üncü kez seyahat edeceğini ifade eden TADD Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Doktor Serhat Onur ise, ''Bundan önce de birçok bölgeye gittik ama Etiyopya'ya ilk kez gideceğiz. Bir heyecan var üzerimizde, acaba nasıl karşılanırız neler yaparız diye. Daha öncesinde keşif amacıyla gitmiştik, şimdi de bir sağlık organizasyonu gerçekleştiriyoruz. 22 kişilik bir ekiple gidiyoruz, ekibimizde Genel Cerrah, Kulak Burun Boğaz Uzmanı, Aile Hekimi ve Nöroloji Uzmanı, Anestezi uzmanlarımız, Dış Hastalıkları uzmanımız ve Ameliyathane Hemşirelerimiz var. İlk kez gittiğimiz için net bir rakam söyleyemiyorum belki bu sayıların çok üzerine çıkarız belki çok altında kalırız ama bundan sonraki seyahatlerimiz için bize bir alt yapı oluşturacak'' dedi.
''Elimizden gelen desteği veriyoruz'' 200'e yakın ameliyat ve 800'e yakın sünnet operasyonu planladıklarını belirten Onur, ''Etiyopya bölgesi daha önce sağlık yardımlarının gitmediği bir bölge ve gittiğimiz hastanede bir çok uzman yok. Biz elimizden gelen desteği vereceğiz bunu yaparken de al bayrağımızı dalgalandırıyoruz orada. Türkiye neresi ve kim bilmiyor bir çok insan, bunlar ülkemizi ve dinimizi tanıtmak adına önemli şeyler. Buradan devletimizin desteği ve hayırseverlerimizin yardımıyla gidiyoruz , zaman bizim için önemli tüm gün çalışıyoruz. Buradan çocuklar için hediyeler, şekerlemeler ve tıbbi malzemeler götürüyoruz. 22 kişi 90'a yakın koli ile gidiyoruz'' diye konuştu.

20 Ocak 2018 Cumartesi günü yayınlandı