Suriyeliler Rusya ile Türkiye’nin İdlib konusunda anlaşmasından memnun

Kilis kent merkezinden görüntüler
Muhalifler Güvenli Bölge İdlib Muhalefet Saldırı 

-Türk ve Suriyellier ile yapılan röportajlar
-Genel ve detaylar

( KİLİS -ÖZEL) KİLİS

- Kilis’te yaşayan Suriyeliler, Rusya ile Türkiye’nin İdlib’te güvenli bölge konusunda anlaşmasından memnun olduklarını söyledi.

Türkiye-Rusya arasında varılan mutabakat ile İdlib’te güvenli bölge oluşturulması kararları Suriyeliler arasında büyük yankı oluşturdu. Kilis’te, yaşayan Suriyeliler, yapılan anlaşmadan memnun olduklarını ifade ederek, “Biz Rusya’ya değil, Esad’a değil, Türkiye’ye güveniyoruz. Türkiye varsa, sorun yok. Hiç birimiz insanların öldürülmesini kabul etmez, daha öncede anlaşmalar yapıldı. Rusya ile Esad bu anlaşmalara uymadı, eğer huzur barış gelirse ülkemize döneriz” diye konuştu.
Bazı Suriyeliler ise “Suriye’de güvenli ortam oluşsa bile gitmeyi düşünmüyoruz. Çünkü orada elektrik ve su yok. Türkiye’de yaşamayı tercih edeceğiz” diye konuştu.
Kilisli vatandaşlar ise Rusya ile Türkiye’nin İdlib’te güvenli bölge anlaşmasını desteklediklerini ifade ederek, “yapılan anlaşmayı destekliyoruz. İnşallah, huzur ve barışın gelmesi halinde topraklarından kaçarak gelen Suriyeliler ülkesine dönerler” diye konuştu.
Bazı Kilisliler ise “Suriyelilerin ülkelerine döneceklerine inanmıyoruz. Burada kurulu bir düzenleri var, ülkelerine gideceklerini düşünmüyoruz” diye konuştu.
Türkiye ile Rusya arasındaki güvenli bölge mutabakatıTürkiye ile Rusya arasındaki güvenli bölge mutabakatına göre İdlib bölgesinin sınırları korunarak, statüsünde herhangi bir değişiklik olmayarak, İdlib'te yaşayanlar yerinde kalacak. Güvenli bölgeye saldırı olmaması için ve rejimin İdlib bölgesine girmemesi için gerekli tedbirleri Rusya tarafından alınacak. İdlib sınırlarında 15 - 25 km. derinliğindeki bölge Rusya ve Türkiye'nin teknik ekiplerinin sahada yapacağı çalışmalar sonucu belirlenecek. Güvenli bölgede ağır silahlardan arındırılmış bölge olacak. Buradaki muhalefet kalacak, sivil insanlar kalacak. Buradan sadece terörist gruplar çıkarılacak. Buradan söylediğim gibi ağır silahlardan temizlenecek. Ilımlı muhaliflerin elindeki hafif silahlar kalabilecek. Bu bölgede Rusya ve Türkiye, müşterek ve eşgüdümlü devriye gezecek sınır bölgesinde, İdlib sınırına ilave asker takviyesi yapılacak.
18 Eylül 2018 Salı günü yayınlandı