'Suriye’de işlenen bütün katliamların ve hak ihlallerinin ilk şahidi biziz' (1) - ANKARA

"Suriye’de işlenen bütün katliamların ve hak ihlallerinin ilk şahidi biziz" (1) - ANKARA - Beyaz Baretliler (Suriye Sivil Savunması) Başkanı Raid Salih ile röportajANKARA (AA) - METİN MUTANOĞLU/FARUK TOKAT/ADHAM KAKO - Beyaz Baretliler (Suriye Sivil Savunması) Başkanı Raid Salih, Suriye iç savaşında işlenen tüm katliamların, hak ihlallerinin ilk şahitleri oldukları için asılsız suçlamalara maruz kaldıklarını ve doğrudan hedef alındıklarını söyledi.

Salih, sivillere yardım edebilmek için siyasi dayatma olmaması şartıyla her ülke ve kurumdan finansal destek kabul ettiklerini belirtti.
Uluslararası arenada Beyaz Baretliler olarak bilinen Suriye Sivil Savunması Başkanı Salih, kuruluşun faaliyetleri, finans kaynakları, yapılanması, karşılaştıkları zorluklar ve haklarındaki iddialarla ilgili AA'ya ayrıntılı değerlendirmelerde bulundu.Salih, Beyaz Baretliler'in iç savaşın ikinci yılının sonunda (2012) Halep'te farklı mesleklerden bir grup gencin bir araya gelmesiyle kurulduğunu söyledi.

"2012 yılı sonunda Suriye’de bazı bölgeler rejimin kontrolünden çıkmaya başladı.
Bunun ardından rejim, sivil yerleşimleri topçu ve hava saldırılarına tuttu. Bu durumda sivilleri, saldırıların geride bıraktığı enkazdan kurtarmak için çalışan bir ekibe ihtiyaç doğdu." diyen Salih, daha sonra ekibin giderek büyüdüğünü anlattı.Salih, 2015'te dünyada bilinir hale geldiklerine dikkati çekerek, arama - kurtarma çalışmaları sırasında taktıkları "beyaz baretler" nedeniyle, bu isimle anılmaya başladıklarını söyledi.

Geçen yıl itibarıyla 4 bin 300 gönüllüye ulaştıkları bilgisini paylaşan Salih, ancak yalnızca izin verilen bölgelerde faaliyet gösterebildiklerini vurguladı."Rejim bizleri terörist olarak nitelendirdiği için hakim olduğu bölgelerde çalışamıyoruz. Defalarca tehdit edildik." diyen Salih, "Ayrıca YPG’nin kontrol ettiği bölgelerde de çalışamıyoruz. Çünkü YPG, 2015 yılı sonunda çalışanlarımızı tutukladı. O dönemde ayrıca Afrin’de ambulanslarımıza ve arama kurtarma ekipmanlarımıza el koydular. Benzer sebeplerle DEAŞ’ın kontrol ettiği bölgelerde de çalışamıyoruz. Bilindiği üzere DEAŞ da 2015 yılında Beyaz Baretliler'i tutukladı." ifadelerini kullandı.Salih, yalnızca Suriye'nin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki alanlar, Fırat Kalkanı Harekatı ve Zeytin Dalı Harekatı bölgelerinde hizmet verebildiklerinin altını çizdi.
İç Savaş Muhalifler Dayatma Katliam Saldırı 

29 Eylül 2018 Cumartesi günü yayınlandı