Suriye'de çiftliklerde balık üretimi düştü

- Balık çiftliklerinden detaylar - Balıkların sudan alınması - Yemlerden detay - Balık üreticisi Hattab Sellüm ile röportaj - Balıkların temeizlenmesinden detay - Suriye 'nin en büyük balık çiftliklerinin bulunduğu Hama ilinin Gab Ovası bölgesindeki göletlerde balık üretiminde büyük düşüş yaşanıyor - Esed rejiminin bölgeyi sürekli bombalaması, akaryakıt ve balık yeminin pahalı olması ovadaki balık yetiştiriciliğini olumsuz etkiliyor - Balık yetiştiricisi Sellüm: - "Gab Ovası’nın balık üretimi iç savaş öncesinde 500 - 600 bin ton arasındaydı, şimdi 200 bin tona kadar düştü"İDLİB (AA) - EŞREF MUSA/BURAK KARACAOĞLU - Suriye 'de çiftlik balıkçılığında en önemli merkezlerden olan Gab Ovası bölgesindeki göletlerde balık üretimi, Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin düzenlediği yoğun saldırılar ile yem temininin zorlaşması nedeniyle büyük oranlarda düştü. Suriye 'nin orta kesimide yer alan Hama ilinin kuzeybatısında yer alan Gab Ovası'ndaki göletlerde balık yetiştiricileri zor günler yaşıyor.Yedinci yılını geride bırakan iç savaşın ortaya çıkardığı olumsuz şartlar ve bölgeye Esed rejimi tarafından yapılan yoğun saldırılar balık üretimini olumsuz etkilemeye devam ediyor.Akaryakıt ve balık yeminin pahalı olması Gab Ovası’ndaki balık yetiştiricilerin yıllık üretimlerini 500 bin tondan 200 bin tona düşürdü.Bölgede geçimlerini balıkçılıktan sağlayanlar yetiştiriciler, balıkları piyasaya taze ulaştırmak için sabah erken saatlerde balık havuzlarına ağlarını kuruyor.Havuzlardan tutulan balıklar ülkenin farklı bölgelerine canlı olarak ulaştırılmak için su depoları içinde taşınıyor.Tatlı su çipurası, sazan, yayın ve aynalı sazan gibi balık türleri piyasaya sürülürken, bölge halkının alım gücünün düşük olması üreticileri endişelendiriyor.Savaştan önce Ürdün ve Lübnan gibi ülkelerdeki piyasaya sürülen balık ürünleri artık sadece yurt içinde alıcı buluyor.Üreticiler, balık yetiştiricilerinin üretimi ve kaliteyi artırmak için balık yeminin ve ilaçlarının Türkiye'den ithal edilmesini istiyor. - "Birçok üretici balık yetiştirmeyi bıraktı"Balık üreticisi Hattab Sellüm, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yılın dördüncü ayında balık yetiştirmeye başladıklarını, küçük balıkların altı aylık bakım sonrası gerekli büyüklüğe ulaştığını söyledi.

Balık yeminin çok az ve pahalı olduğunu ifade eden Sellüm, "Bunun yerine de tavuk ve ekmek kalıntılarını yediriyoruz. Bu da balıkların büyüklüğünü ve kilosunu olumsuz etkiliyor. Bakım masraflarının da yüksek olması balık yetiştiriciliğini bitirme noktasına getirdi." ifadelerini kullandı.Sellüm, "Gab Ovası’nın balık üretimi iç savaş öncesinde 5 yüz bin ile 6 yüz bin ton arasındaydı. Şimdi ise 2 yüz bin tona kadar düştü. Balıkların daha önce Lübnan ve Ürdün gibi ülkelere ihracatını yapardık. Şimdi bu yollar kapalı. Pazar azaldı, birçok üretici balık yetiştirmeyi bıraktı. Türkiye'ye ihraç yolu açılırsa bölgede kalkınma artar." diye konuştu.
- "Tüketicinin alım gücü azaldı"Balık satıcısı Adnan Hattab da savaş öncesi ovadaki çiftliklerden günlük 3 ile 5 ton balığı, sadece Halep, Humus ve Şam bölgelerine dağıtıklarını söyledi.

Hattab,"Şimdi üretimimiz yüzde elli - altmış düştü. Ulaşım, gübre, ve savaş koşulları nedeniyle çiftçinin balıkta hasar payı daha çok arttı. Balık fiyatları da yükseldi. Tüketicinin alım gücü azaldı." diye konuştu.
Hattab, şunları kaydetti:"TSK’nın bölgedeki gözlem noktaları sayesinde halk ve özellikle çiftçiler kısmen rahatladı. Ülkenin kuzeyinde muhaliflerin ellerindeki özgür bölgelere daha kolay balık ulaşırsa üretim artar ve fiyatlar da düşer."
Aynalı Sazan İç Savaş Alım Gücü Muhalifler Saldırı 

8 Ağustos 2018 Çarşamba günü yayınlandı