Sultan 2’nci Abdülhamid Han tüm yönleriyle bu konferansta konuşuldu

Açılış görüntü
Emperyalizm Yurt Dışı Dış Politika Uluslararası Sosyal Hayat 

-Panelden görüntü
-Detaylar

( İSTANBUL )- "100 Yıl Sonra Sultan 2’nci Abdülhamid Han" Uluslararası İlmi Toplantısı yapıldı İSTANBUL

- Eğitim-Bir-Sen Genel Merkezi tarafından İstanbul’da düzenlenen “100 Yıl Sonra Sultan 2'nci Abdülhamid Han" Uluslararası İlmi Toplantısı yurtiçinden ve yurtdışından çok sayıda bilim insanının katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda Sultan 2’nci Abdülhamid Han tüm yönleriyle konuşuldu. Eğitim- Bir- Sen Genel Merkezi ve Türkiye Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen “100 Yıl Sonra Sultan 2'nci Abdülhamid Han" Uluslararası İlmi Toplantısı ile Sultan 2’inci Abdülhamid Han anıldı. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya; Eğitim Bir-Sen ve Memur- Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın yanı sıra yurt içinden ve yurt dışından ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantıda Abdülhamid Han tüm yönleriyle konuşulurken düzenlenen panelin 1'inci oturumunda Sultan 2’nci Abdülhamid Han döneminde Osmanlı İmparatorluğunun genel bir değerlendirmesi yapıldı. Oturuma Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan başkanlık yaptı. Panelin 2’nci oturumunda ise Sultan 2’nci Abdülhamid Han Döneminde imparatorluğun dönüşümü, modernleşme bürokratikleşme ve Merkezileşme konuları ele alındı. İki gün sürecek panel boyunca yurtiçinden ve yurt dışından gelen Abdülhamid Han ile ilgili araştırmaları bulunan bilim insanları, Abdülhamid döneminde yürütülen dış politika uygulamaları, Filistin meselesi, o dönemin projeleri, kültürel ve sosyal hayat konularını masaya yatıracak. Toplantı Abdülhamid Han dönemine ışık tutacak Toplantının amacını anlatan Eğitim- Bir - Sen ve Memur -Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, ”Bu toplantının amacı tarihin tekerrür etmemesi için gerekli olan hisseyi tarihten çıkarmak, dünden bugüne istikametimize ışık tutacak verileri almaktır. Övgü ve yergi geriliminden kurtularak bütün gerçekliğiyle Sultan Abdulhamid ve dönemini aydınlatıp milletin istifadesine sunmaktır.Toplantımızda Abdülhamit Han, çok yönlü bir şekilde masaya yatırılacak. Konusunda uzman akademisyen ve münevverlerimiz derinlikli bir şekilde Abdülhamid Han’ın, yaşadığı dönemi, uluslararası sistemi ve o dönemin emperyalist devletini bize anlatacaklar" dedi.
"Emperyalizmin en büyük hedefi Osmanlıyı ve onun misyonunu yok etmektir" Emperyalizmin ne olduğunu, nasıl bir dünya kurduğunu anlamak için özellikle 1839 Balta Limanı Antlaşmasına gitmek gerektiğini söyleyen Yalçın," Osmanlı Devleti’nin finans kapital tarafından ipotek altına alındığı, vesayet sisteminin içine yuvarlandığı bir anlaşmadır, Balta Limanı.Bu kırılma anı bilinmeden ne Abdülhamit Han’ın mücadelesini anlayabiliriz, ne de yıllarca bizi boğmak isteyen vesayet sistemini. Balta Limanı Antlaşması, Kırım Savaşı’ndaki borçlanma ve Abdülaziz Han’ın katli. Emperyal sistemin bu topraklara yerleşmesinin üç evresi. Abdülhamid Han, bu zeminde tahta oturmuştur. Düşünün, emperyalizm bütün gücüyle emperyalizmin en büyük hedefi Osmanlıyı ve onun misyonunu yok etmektir" dedi.
Öte yandan toplantının ardından tüm konuları kapsayan bir kitap hazırlanarak paylaşılan bilgiler, daha geniş kitlelere ulaştırılacak.
23 Şubat 2018 Cuma günü yayınlandı