Sultan 2'nci Abdülhamid Han’ın torunları İstanbul’da bir araya geldi

Programdan detaylar
İngiltere Restorasyon Anma Töreni Ölüm Yıldönümü Anma Etkinliği 

-Cemil Adra konuşması
-Nurhan Osmanoğlu konuşması
-Nurhan Osmanoğlu röportaj
-Ödül töreni
-Detaylar

( İSTANBUL )- Sultan 2'nci Abdülhamid Han'ı anma törenine 7 ülkeden Osmanlı hanedan üyesi katıldı- Nurhan Osmanoğlu: “Abdülhamid Han’ın candan torunları bize sahip çıktı”- Cemil Adra:"Hiç bir imparatorun, kralın adı böylesine haksız bir yere adı kirletilmemiştir" İSTANBUL

- Sultan 2’nci Abdülhamid Han'ın vefatının 100’üncü yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikle konuşan Abdülhamid Han’ın 4’üncü kuşak torunu Nurhan Osmanoğlu, "Şuanda müreffeh yaşıyorsak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, candan torunları sayesindedir. Biz kendi başımıza bunları halledemeyiz. Abdülhamid Han’ın candan torunları bize sahip çıktı” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından, Sultan 2'nci Abdülhamid Han’ın vefatının 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenlendi.
Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleşen anma törenine Sultan 2'nci Abdülhamid Han’ın yaşayan torunları da katıldı.
Fransa, İngiltere, Almanya, Lübnan, Suudi Arabistan, Avusturya, Meksika ve Türkiye’den programa katılan hanedan üyeleri, Abdülhamid Han'ın anısını yaşattı. Sultan 2'nci Abdülhamid Han’ın vefatının 100'üncü yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen anma programı, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Anma töreninde "Sultan 2’nci Abdülhamid Han Dersaadeti" isimli belgesel gösterimi de yapıldı. "Hiç bir imparatorun, kralın adı böylesine haksız bir yere adı kirletilmemiştir" Sultan 2‘nci Abdülhamid Han’ın torunu Cemil Adra, Hanedan üyelerini bir araya getiren programlarda duygularının yoğunlaştığını ifade etti.
Adra, ”Bugün çelişkili duygular içindeyiz. Bir büyüğümüzün vefat yıl dönümü, aynı zamanda gerçek bir mutluluk . Aile mensuplarıyla bir araya geliyoruz. Tekrar köklerine kavuşmak, ata topraklarında buluşuyor olmak gerçek bir mutluluk. Onlar için bu anma toplantısı hatıralarının saygılarının gereği. Hiç bir imparatorun , kralın adı böylesine haksız bir yere adı kirletilmemiştir. Biz, yedi nesil sonra geldik, buradayız, unutmadık ve mutluyuz. Organizasyonu düzenleyenlere teşekkür etmek istiyorum. Bizlere gösterdiği ev sahipliği ve anma etkinliği için teşekkür ediyorum” dedi.
”Küçüklüğümden beri hatırladığım, türbenin dışından bakıp dua etmekti" Sultan 2'nci Abdülhamid Han’ın türbesinde yapılan restorasyon çalışmasından duyduğu mutluluğu anlatan Nurhan Osmanoğlu ise, Abdülhamid Han’ın türbesinde yapılan restorasyon çalışmalarının kendisini çok mutlu ettiğini belirtti.
Yapılan çalışmaları çok anlamlı bulduğunu söyleyen Osmanoğlu, ” Küçüklüğümden beri hatırladığım, türbenin dışından bakıp dua etmekti. Ufacık ellerimle oturur dışından dua ederdim. Girişimizde zor olurdu içeri. Elhamdülillah, şuan hak ettiği durumda. Bu restorasyon yapımında adını sayamayacağım herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Sultan Türkiye değil Abdülhamid Han’ın Cennet Mekan 4’üncü kuşak torunu Nurhan Osmanoğlu’yum. Şam sürgün doğumluyum, bunu söylemek çok acı. Böyle etkinlikler inanın çok güzel. Sadece ölüm yıldönümünde değil, etkinliklerde, belgesellerde eserlerini say say bitiremediler” diye konuştu.
"Candan torunları bize sahip çıktı" Abdülhamid Han’ın eserlerini sadece Türkiye değil, birçok şehirde görmenin mümkün olduğunu ifade eden Osmanoğlu, ”Sadece ölüm yıldönümünde değil, bir çok etkinlikte hatırlanmasını isterim. Aile mensuplarının da hatırlanmasını isterim. Yapılan projeler , çok anlamlı genç neslin onu tanıması adına. Biz kandan torunlarıyız ama candan torunları olmasaydık Türkiye’ye gelemezdik. Şuanda müreffeh yaşıyorsak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, candan torunları sayesindedir. Biz kendi başımıza bunları halledemeyiz. Candan torunları bize sahip çıktı" ifadelerini kullandı. Öte yandan programda, 28 Ocak’ta icra edilen “Sultan 2'nci Abdülhamid Han’ın Dersaadeti Foto Maratonu”nun kazananlarına ödülleri haneden üyeleri tarafından takdim edildi.
8 Şubat 2018 Perşembe günü yayınlandı