Sosyal güvence istedikleri için kovuldular iddiası

2762 Sayılı Batman Tarım Kredi Kooperatifi’nden detay
Yüksek Gerilim Hattı İşten Çıkarma Beyin Kanaması Yüksek Gerilim Gübre 

-Ömer Balık’ın röportajı
-Habip Dicle’nin röportajı
-Hasan Balık’ın röportajı
-Tarım Kredi Kooperatifi bahçesinden detay
-Genel Detay

( BATMAN ) BATMAN

- Batman Tarım Kredi Kooperatifi’nde yaklaşık 25 yıldır hububat tohumu indirme ve yükleme işinde çalıştıklarını belirten işçiler, sigorta yapılması talebinde bulundukları için işlerinden kovulduklarını iddia etti. Batman Tarım Kredi Kooperatifi'nde yaklaşık 25 yıldır çalışan işçiler, sigortalarının yapılması talebinde bulundu. İddiaya göre işçiler, yetkililer tarafından sigorta talebinde bulundukları gerekçesiyle işlerinden atıldı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan işçilerden Ömer Balık, 25 yıldır kurumda sigortasız olarak çalıştığını, sigorta talebinde bulunduklarında da yetkililer tarafından kovulmakla tehdit edildiklerini savundu. Balık, "Halen sigorta talebinde bulunuyoruz. Bize söylenen, 'Türkiye geneli budur, devam ediyorsanız edin, etmiyorsanız gidebilirsiniz.' Yaşım 46, içimizde 55 yaşında olan da var. Eğer sigortamızı yatırmıyorsanız işi bırakacağımızı söyledik ve bugünden itibaren buradan kovulmuş bulunuyoruz. Benim ağabeyim bir kamyon gübreyi köye götürdüğümüz sırada yüksek gerilim hattına kapıldı ve hayatını kaybetti. ‘Tarımda çalışıyoruz demeyin’ diyerek durumu örtbas ettiler. Biz de ekmeğimiz için bir şey diyemedik. Devlet büyüklerimizden, Cumhurbaşkanımızdan, Tarım ve Orman Bakanından bu işe el atmalarını istiyorum. Bizim gibi birçok kişi var sigortasız çalıştırılıyor. Bu konuşmayı yaptığım için bugünden itibaren kovulmuş bulunuyoruz" dedi.
"Bizi sigortasız çalıştırdılar" Uzun yıllar boyunca Tarım Kredi Kooperatifi’nde sigortasız ve güvencesiz bir şekilde çalıştırıldıklarını kaydeden Habip Dicle isimli çalışan ise, "25 senedir bu Tarım Kredi Kooperatifine emek verdik. Sigortamız yok ve bizi sigortasız çalıştırıyorlar. Yıllarımızı verdik ve büyüklerimizin bu konuya el atması gerekiyor. Perişanız, işimiz yok. Mecburen çalıştık burada. Bir iş olmadığı içinde sigortasız çalıştırdılar bizi. Kaç sefer dile getirdik, ‘Çalışıyorsanız çalışın, çalışmıyorsanız kapı orada gidebilirsiniz’ diyerek tehdit ettiler” diye konuştu.
"25 yıldır hamal olarak çalışıyoruz" Tarım Kredi Kooperatifi için çalıştıklarını ifade eden Hasan Balık ise, hiçbir gün sigortalarının yatırılmadığını söyledi.

Hasan balık, "Sigortamızı yatırın dediğimizde bizi kovmakla tehdit ettiler. Bazen çok tehlikeler de geçiriyoruz. Ağabeyimin parmağı kırıldı bir kere, kardeşim gübrelerin üzerinden yere düştü. Neredeyse beyin kanaması geçirecekti. Hastaneye gittiğinizde orada düştü demeyin. Geçim derdinden dolayı burada sigortasız olarak çalışıyoruz. Sigortamızı yatırın dediğimizde yatıramıyoruz diyorlar. Mecbur olarak çalışıyoruz burada. Devlet büyüklerimizden bu konuya el atmalarını rica ediyoruz" şeklinde konuştu.
"Bu arkadaşların kurumumuzla ilgisi bulunmamaktadır" Konu ile ilgili olarak bilgi veren 2762 Sayılı Tarım Kredi Kooperatifi yetkilileri ise, bahse konu vatandaşların kurumları ile hiçbir alakalarının olmadığını söyledi.

Yetkililer, "Bu arkadaşlar tohum ya da gübre satın alan vatandaşlar için indirme ve yükleme işi yapan kişilerdir. Yaptıkları iş karşılığında ücretleri de tohum ya da gübre alan köylüler tarafından ödeniyor. Bizim onları işe alma ve işten çıkarma gibi bir durumumuz söz konusu değildir. Ayrıca onlara sigorta yapma gibi bir durumumuzda bulunmamaktadır. Bu arkadaşlar saatlik çalışmaları karşılığında çalışan kişilerdir" dedi.

12 Şubat 2019 Salı günü yayınlandı