Sonat'ın hayata tutunması ilik nakline bağlı - ANTALYA

- İlik bekleyen Sonat Emre Özcan'dan detay görüntüler - Sonat Emre Özcan'ın konuşması - Özcan'ın annesi Sinem Kuru'nun konuşmasıSonat'ın hayata tutunması ilik nakline bağlı - Antalya 'da lösemi hastası 14 yaşındaki Sonat Emre Özcan için uygun ilik aranıyor - Anne Sinem Güney Kuru: - "Başından beri ilik nakli şart koşuluyordu. Ama durumu ilk başta iyi gidince bir sorun teşkil etmedi. Şimdi tekrar durumuna düştü ve buna vücudu artık dayanamayacak. O yüzden acilen ilik nakli şart"ANTALYA (AA) - SİNAN ÖZMÜŞ - Antalya 'da Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL) hastalığı nedeniyle tedavi gören 14 yaşındaki Sonat Emre Özcan, sağlığına kavuşmak için ilik bekliyor.Sonat Emre Özcan, 4 yıl önce baş dönmesi ve ağrı şikayeti ile gittiği hastanede yüksek riskli ALL hastası olduğunu öğrendiği günden beri hayatını hastane koridorlarında geçiriyor.İlik bulunamaması nedeniyle başlanılan kemoterapi tedavisi 4 yıl süren Özcan'ın hastalığı nüksetti.Hastanede müşahade altına alınan Özcan, hayata tutunabilmesi için gerekli iliği dört gözle bekliyor.Anne Sinem Kuru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalık başlangıcında oğlunun bir çocuk için çok yorgun düşmeye başlamasıyla hastaneye götürdüklerini ve ALL teşhisi konulduğunu dile getirdi.Kuru, "İlk öğrendiğimde çok mutsuz oldum, kesinlikle beklemiyordum. Şoke oldum. 'Nasıl olabilir, bu sağlıklı bir çocuk.' dedim. İnsan inanamıyor ama başına geliyor. Oğlum LÖSEV'in 'Bir tuğlada sen koy' kampanyasına destek olmuştu. Destek olduktan çok kısa bir süre sonra kendisi de lösemi hastalığına yakalandı." diye konuştu.
- "Herkesten duyarlı olmalarını rica ediyorum"Kuru, hastalığın öğrenilmesinin ardından ilik için tüm aile bireylerinin gönüllü olduğunu ancak tutmadığını, bu nedenle kemoterapi almaya başladıklarını belirtti.
Yaklaşık 4 yıl süren çok ciddi ve yoğun bir kemoterapinin sonunda hastalığın kesildiği anda yeniden tekrarladığını vurgulayan Kuru, şöyle konuştu:"Bu işle ilgilenen hasta ve hasta yakınları bilecektir ki tekrar, riskli bir durumdur. Tekrar durumunda kesinlikle ilik nakli şart koşulur. Zaten bize başından beri ilik nakli şart koşuluyordu. Ama durumu ilk başta iyi gidince bir sorun teşkil etmedi. Şimdi tekrar durumuna düştü ve buna vücudu artık dayanamayacak. O yüzden acilen ilik nakli şart. Bu artık tek ve son şans. Mecburuz yani. Hızlı bir şekilde ilik bulunması lazım. 4 yıldır aranıyor ama hiçbir şekilde bulunamıyor.Herkesten çok duyarlı olmalarını rica ediyorum. Herkes empati kursun. Herkes kendini benim yerime koysun. Çok hızlı bir şekilde Kızılay'a gidip ben gönüllü kök hücre bağışçısı olmak istiyorum desinler. Bağışcı olmak çok zor bir şey değil. Sadece kan verecekler. O yüzden insanlar korkmasınlar. Destek olsunlar, herkesten elini vicdanına koymasını rica ediyorum."Sonat Emre Özcan da sürekli hastanede tedavi görmekten çok sıkıldığını ve artık evine gitmek istediğini söyledi.

Denizi çok sevdiğini ve yüzmeyi özlediğini belirten Özcan, "Büyüyünce bilgisayar programcılığı okuyarak, herkese fayda sağlayacak bir şey bulmak istiyorum." dedi.
Hastanenin Çocuk Hematolojisi bölümünden Doç. Dr. Vedat Uygun ise hastanın yüksek riskli ALL sınıfında olduğunu ve bu nedenle kök hücre naklinin yapılması gerektiğini kaydetti.
Hastanın verici bulunamadığı için uzun süredir tedavi gördüğünü dile getiren Uygun, "Hastalığı beyninde tekrarladı. Vericisi olmaması nedeniyle kemik iliği nakli vericilerine ihtiyaç var. Ne kadar gönüllü verici başvurursa doku grubunun uyumlu çıkma ihtimali artıyor ancak şu anda hazırda bir vericisi yok." uyarısı yaptı.
Bilgisayar Programcılığı Kök Hücre Nakli Lösemi Hastası Lösemi Hastalığı Baş Dönmesi 

3 Ağustos 2018 Cuma günü yayınlandı