- Somali Devlet Başkanı'ndan yeni anayasa sözü

Somali anayasal gözden geçirme toplantısı

( MOGADİŞU ) MOGADİŞU
Yeni Anayasa Taahhüt Toplantı Uluslararası Hükümet 


- Somali'nin başkenti Mogadişu'da gerçekleştirilen 3 günlük anayasal gözden geçirme toplantısı, Devlet Başkanı Mohamed Abdullahi Mohamed tarafından verilen yeni anayasanın bir an önce yapılacağı sözüyle sona erdi. Somali'nin başkenti Mogadişu'da üç gün süren anayasal gözden geçirme toplantısı, Devlet Başkanı Mohamed Abdullahi Mohamed'in yeni anayasanın bir an önce yapılacağı sözüyle bugün sonlandırıldı. Geçici bir anayasayla yönetilen Somali'de 2020 yılında "tek kişilik, tek oyluk seçim"e gitmeden önce yeni ve kalıcı bir anayasanın ilan edilmesi bekleniyor. Somali Devlet Başkanı Mohamed, Parlamento Sözcüsü Mohamed Mursal Abdirahman aracılığıyla ilettiği mesajla, "Anayasa incelemesinin sona erme zamanı geldi. İncelemeye bir son vermeyi ve Somali'nin anayasasını 2018 yılı sonlanmadan sonuçlandırmaya kararlıyız. Anayasa incelemesi süreci çok uzun sürdü ve bu ona bir son vermek için doğru zaman” dedi.
BM Genel Sekreteri'nin Somali Özel Temsilcisi Michael Keating, Somali hükümetine yeni anayasa için bir zaman çizelgesi oluşturma çabalarından ötürü övgüde bulundu. Keating, “Başarılı bir anayasal gözden geçirme süreci, bu gündemi gerçekleştirmek ve birçok zorluğu çözmeyi başarmayı mümkün kılacak. Bunun başarılı olması için, bir uzlaşma ruhuyla yaklaşılmasının yanı sıra, herkesin Somali'de iktidarın uyguladığı yasal temeli kabul etmesini sağlamak gerekir” dedi.
Başarılı bir gözden geçirme sürecine birlik ve uzlaşma ruhuyla yaklaşılması gerektiğini ekleyen Keating, uluslararası toplumdan mali kaynakların seferber edilmesi için Somali Federal Hükümeti tarafından bu hafta başlarında taahhüt edilen 3 milyon dolarlık bir meblağın eklenmesine yardımcı olacağını belirtti.
Anayasa İşleri Bakanı Abdirahman Hosh Cibril, anayasanın yazılma sürecinin neredeyse bittiğini söyledi.

Cibril, "Hepimiz bu anayasanın yazımını sonuçlandırmak ve "tek kişilik, tek oyluk seçim"i çabuklaştırmak için çalışıyoruz. Buradaki en yaşlı insanlardan biriyim ama oy kullanma imtiyazına hiç sahip olmadığım için utanıyorum. Somali vatandaşı olarak, oy verdiğimi söyleyebilmek için bir fırsat istiyorum" dedi.

17 Mayıs 2018 Perşembe günü yayınlandı