Siverek’te okul öncesi eğitimde engellilerle Kaynaşma projesi

Engelli maket oyuncak bebeklerden görüntüler
Engelli Çocuk Görme Engelli İşitme Engelli Okul Öncesi Eğitim Oyuncak Bebek 

-Ana sınıfı öğrencilerinden görüntüler
-Özel eğitim öğretmeni Çiğdem Demircioğlu’nun öğrencilere konuyu anlatması
-Öğrencilerin dikkatlice dinlemeleri ve soru sormaları
-Öğrencilerin oyuncak bebeklerin yanına gelmesi ve dokunması
-Özel Eğitim Öğretmeni Çiğdem Demircioğlu röportajı

( ŞANLIURFA -HD) ŞANLIURFA

- Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde sınıfında engelli çocuk bulunan ve bulunmayan okul öncesi öğrencilerin engelli çocuklarla kaynaştırılmasına ilişkin proje gerçekleştirildi.
Siverek Özel Eğitim ve Uygulama Merkezinde görev yapan, özel eğitim öğretmeni Çiğdem Demircioğlu tarafından hayata geçirilen proje kapsamında ilçede eğitim ve öğretim yapan 10 anaokulu öğrencilerine özel eğitim farkındallığı oluşturmak, engelli çocuklarla ortak yaşam ve kaynaştırma amacıyla oyuncak bebek maketleriyle eğitim verildi.
Ortopedik bebek maketleriyle, çocukların anlayacağı seviyede yapılan eğitimde, öğrencilerde engellilere karşı bir duyarlılık geliştirilmesi amaçlandı. Sınıfında olan veya sokakta karşılaşılan bir engelliyle nasıl kaynaşılacağı, ona nasıl yardım edileceği gibi konular yanında, çocukların kesinlikle evde çakmak, kibrit gibi yanıcı maddelerle oynamaması gerektiği, sokakta yürürken veya arkadaşlarıyla oynarken nelere dikkat edilmesi gerektiği konuları da proje kapsamında anlatıldı. Her gün ayrı bir anaokulunda yaklaşık bir saat süren eğitim sonrasında, ana sınıfı öğrencilerin engellileri yakından tanıması için, engelli oyuncak bebek maketlerini tek tek incelemeleri ve bunlara dokunulması sağlanılıyor. Proje hakkında açıklamalarda bulunan Özel Eğitim Öğretmeni Çiğdem Demircioğlu, "Projemiz özel oyuncak bebekler projesidir. Projemizin amacı, ana sınıfı düzeyindeki çocuklarında özel eğitim farkındallığı oluşturmaktır. Bazı çocuklar özel çocukların farkında, özel eğitim alan insanların farkında, biz de onların tutumlarında bu eğitimle değişiklikler sağladık, bilmeyen çocuklar içinde olumlu tutumlar geliştirdik. Siverek’te 10 tane bağımsız anaokulunu gezdik ve çocuklarımıza bebeklerimizden bahis ettik ve başarılı olduğumuzu da düşünüyorum” dedi Maket bebeklerle eğitim verildi Dört maket bebekle eğitim verdiklerini belirten Demircioğlu, "Proje kapsamında dört tane maket bebeğimiz var, biri işitme engelli, biri görme engelli, biri ortopedik engelli ve biri de yüzü yanık, yarık dudak bebekti. Bebeklerimizden tek tek çocuklara bahset tik, nasıl bu durma geldiklerini, bu durumun oluştuğunu, bunun sonrasın da ne olduğunu ve onlara nasıl yardım etmeleri gerektiğini veya nasıl davranmaları gerektiğini anlattık. Bu projemizle acımasız duyguları yok ettiğimizi düşünüyorum” diye konuştu
18 Mayıs 2018 Cuma günü yayınlandı