Silopili STK ve vatandaşlardan yılbaşı kutlamalarına tepki

Dernek Başkanları
Milli Piyango Mağdur Aile Yılbaşı Gecesi Engelli Vatandaş Tekerlekli Sandalye 

-Dernek Başkanlarının Açıklaması
-Genel ve detay görüntüler

( ŞIRNAK ) ŞIRNAK

- Şırnak’ın Silopi ilçesindeki Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve vatandaşlar yılbaşı kutlamalarına tepki göstererek İslamiyette böyle bir kutlamanın olmadığını söyledi.

Silopi’de faaliyet yürüten STK temsilcileri ve vatandaşlar, yılbaşı gecesinde, İslam’da yeri olmayan görüntülerin sergilendiğini belirterek, bu gecede harcanılan büyük miktarda paraların fakir, muhtaç ve engelli vatandaşlara harcanmasının daha hayırlı olacağını dile getirdi. Yılbaşından önce tezgahlar ve bayilerde satılan milli piyango biletlerinin alınmasına tepki gösteren STK ve dernek temsilcileri yılbaşı kutlamalarının da uygun olmadığını ifade etti.
“Ölüme bir adım daha yaklaşıyoruz" Sefine-i Nuh Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Rıdvan Tatar, yılbaşı gecesinin manasının sayılı ömür senelerinden bir senenin gitmiş olduğunun belirtisi olduğuna değinerek, "Müslümanlar bundan ölüme biraz daha yaklaştıklarını bilmeleri gerekir ve bu hususta öteki aleme hazırlık yapmalıdırlar. Varsa hatalarımız, yanlışlarımız bunların affı için Allah'a bol, bol tövbe ve istiğfar etmelidirler’’ dedi.
“Harcanan para engellilere hibe edilsin" Silopi Engelliler Derneği Başkanı Abdullah Süer, yılbaşı gecesinde yapılan masrafların engellilere hibe edilmesini istedi. Süer, "Milli piyangoya, şans toplarına böyle tür şeylere harcayacağımız paraları bir tekerlekli sandalye alarak, bir engelli kardeşlerimize versek en azından onların yürüme imkanı olur. Dünyayı görme ve gezme imkanları olur. Yılbaşında kumara, içkiye harcayacağımız paraları engelli kardeşlerimize yardım eli uzatmak amacıyla onlar için harcamak bence daha iyi olur. Onların ihtiyaçları vardır. Onlarında en azından bir umudu bir ışığı olur. Ben inanıyorum ki, o kadar mağdur aile var ki, içkiye ve kumara harcayacağımız paranın en azından yarısını da yardım olarak bunlara vermek büyük bir destek olur" diye konuştu.
“Talihlinin kısa sürede hayatı kararıyor" Girik Amo Koruma, Kalkındırma, Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Kemal Özdemir ise, talihli olarak nitelendirilen bu insanların, çıkan ikramiyeleri büyük bir mutlulukla değil de, büyük bir hüsranla harcadıklarını gördüklerini ve bir talihlinin evinin yıkılmasına, çocuklarının heba olmasına ve aile düzeninin bozulmasına neden olduğunu vurguladı. Başkan Özdemir, "Her yıl düzenlenen milli piyango yarışmalarından binlerce insanın cebinde parası ne yazık ki tüketiliyor. Bu tüketilen paralarla çok aç insan, yetim insan, parası olmayan ve sokaklardaki insanlara yardım edilebilir. Ama nitekim ki emperyalist güçler tarafından halkımız bu tür kumar oyunlarıyla tüketiliyor ve sömürülüyor. Biz artık böyle sömürülmek istemiyoruz halkımızın daha duyarlı günah olan haram olan şeylerden uzak durmasını istiyoruz. En fazla üç kişiye para çıkar. Çıkan kişilerin hayatlarını okuyoruz. Kimisi karısının boşuyor. Kimisi çocuklarını bırakıyor kimisi evini satıyor. Kimisi bu illet peşinden kendisini kaybediyor. Bu tür taş oyunlarıdır, kumardır, kağıttır bunların yararı yok zararından başka. Yani artık bu tür zararlı şeyleri bu toplumda bu ülkede istemiyoruz. Tüm yetkililere buradan artık bu tür şeylerin kaldırılmasını istiyoruz. Biz Müslüman bir ülkeyiz ve bir Müslüman ülkeye bu tür şeyler hiç yakışmıyor” şeklinde konuştu.
(AYM-AKK-Y)
29 Aralık 2017 Cuma günü yayınlandı