Sığınmacı çocuklara anneleriyle eğitim (2) - ANKARA

- Sığınmacı çocuklara anneleriyle aldığı eğitim - Sığınmacı çocuklardan görüntüler - Çocuk Koruma Merkezi Proje Yöneticisi Çağla Toğan ile röportaj - Çocuklardan detay - Gençlik çalışanı olarak görev yapan Gülçin Birinci ile röportajSığınmacı çocuklara anneleriyle eğitim - Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan çocuklar, Türk Kızılayının kurduğu merkezde, yaşadıkları acı dolu günlerin etkisinden çeşitli etkinlikler yaparak kurtulmaya çalışıyor - Atölye çalışması, seminer gibi etkinliklerin yapıldığı merkezde, psikososyal destek alan savaş mağduru çocuklar, anneleriyle beraber eğitimlere katılıyorANKARA (AA) - MERVE YILDIZALP - Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan çocuklar, yaşadıkları acı dolu günlerin etkisinden Türk Kızılayının kurduğu merkezde anneleriyle birlikte katıldıkları etkinliklerle kurtulmaya çalışıyor.Altındağ'da açılan Türk Kızılayı Ankara Şubesi Şehit Serhat Önder Çocuk Koruma Merkezinde, sığınmacı 6 - 18 yaş grubu çocuklar için ihtiyaç temelli eğitim veriliyor.Yaygın eğitim metotları ile psikososyal destek sağlamak için çeşitli konu başlıkları altında aktiviteler, atölye çalışmaları, seminer ve eğitimler düzenlemek amacıyla kurulan merkezde, çocukların psikolojik ve gelişimsel süreçleri takip ediliyor, buna yönelik çalışmalar ilgili meslek uzmanlarınca yürütülüyor. - Psikolog ve sosyal hizmet uzmanı bulunuyorÇocuk Koruma Merkezi Proje Yöneticisi Çağla Toğan, merkezde Mart 2017'den itibaren Ankara 'da yaşayan dezavantajlı sığınmacı çocuklara yönelik psikososyal destek çalışmaları yürütüldüğünü belirtti.
Çocuk ve genç dostu alanlarda, her yaş grubundaki çocuklar için ihtiyaç temelli etkinlikler gerçekleştirildiğini dile getiren Toğan, merkezde psikolog ve sosyal hizmet uzmanının bulunduğunu söyledi.

Çocuklarla beraber annelere de eğitimler verildiğini anlatan Toğan, gençlik çalışanlarının Çocuk Koruma Merkezinde ve Altındağ'daki Suriyeli ve Iraklı çocukların yoğun olduğu okullarda hijyen, trafik, çocuk hakları gibi konularda eğitimler düzenlediğini ifade etti.
Merkezde, sosyal, kültürel uyumu güçlendirmek amacıyla dış alan etkinlikleri de yapıldığını belirten Toğan, üniversitelerle ve kamu kurumlarıyla iş birliği içinde olduklarını kaydetti.
- "Geçen yıl 5 bin 582 kişiye ulaştık"Çocuk Koruma Merkezinin 2017'de 5 bin 582 kişiye ulaştığına dikkati çeken Toğan, "Hedef kitlemiz Suriyeli ve Iraklı katılımcılardan oluşuyor. Projemiz, Suriye krizi kapsamında başlatılmış olsa da bizim için çocuk çocuktur. Kapımız herkese açık. Dezavantajlı bölgede olduğumuz için buradaki Türk aileler de hizmetlerimizden faydalanabilir." diye konuştu.
Merkezin Norveç Kızılhaçından alınan fonlarla faaliyetlerini yürüttüğünü ifade eden Toğan, çocukların ve annelerinin merkeze servislerle getirildiğini kaydetti.
Toğan, çocuklara ve annelerine Türk Kızılayı Ankara Şubesi Aş Ocağından gelen yemeklerden de ikram edildiğini söyledi.

Merkeze geldikten sonra çocuklarda olumlu değişimler gördüklerini anlatan Toğan, "Hijyen alışkanlıklarını bile kazanamayan çocuklar, evde bunları uygulamaya başladı.
Aileleriyle iletişim halinde olmaya başladılar. Okulda başarılı olmaya çalışmaları, haklarını öğrenmeleri bizim için çok kıymetli. Ailelerden de hep olumlu geri dönüşler alıyoruz." dedi.
- "Türkçe, İngilizce, Arapça eğitimler veriliyor"Gençlik çalışanı olarak görev yapan Gülçin Birinci de merkezde, 6 - 18 yaş arasındaki Iraklı ve Suriyeli çocukların gelişimsel dönemine uygun çalışmalar yapıldığını söyledi.

Birinci, "Bu atölyede bulunanlar, Iraklı ve Suriyeli savaş mağduru aileler. Aileler daha çok kapalı alanlarda çocuklarıyla bulunmak zorunda kalıyorlar. Bu nedenle çocuklar rahatça sokağa çıkamıyor, kreşe gidemiyorlar." şeklinde konuştu.
Ailelerin merkezde çocuklarıyla beraber etkinliklere katıldığını aktaran Birinci, çocukların merkez sayesinde daha aktif olduğunu belirtti.
Merkezde Türkçe, İngilizce, Arapça eğitimler verildiğini, sosyal aktiviteler yapıldığını ifade eden Birinci, Türk, Iraklı, Afgan, Suriyeli çocukların sosyal uyumunu kuvvetlendirmeye çalıştıklarını, çocuklar arasında kaynaşmayı sağlamayı amaçladıklarını vurguladı.
Alışkanlık Sığınmacı Kapalı Alan Sığınma Sosyal Hizmet 

22 Ocak 2018 Pazartesi günü yayınlandı