Savaştan kaçan Suriyeli kadınlar, kuaför olma hayali kuruyor

-Kurs eğitmeni Melek Aral'ın kadınlara eğitim vermesi
İç Savaş Psikoloji Saç Kesimi Sosyal Hayat Meslek Öğrenme 

--Kadınların uygulamalı olarak öğrendiklerini uygulamaları
--Kurstan görüntü
--Eğitmen Melek Aral ile röp
--Suriyeli kursiyer ile röp
--Başkan Üzülmez ile röp

( KOCAELİ - HD)- İç savaştan kaçarak Kocaeli'ye gelen kadınlar, aldıkları kurs ile meslek sahibi olacak KOCAELİ

- Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalarak, Kocaeli'nin Kartepe ilçesine gelen Suriyeli kadınlar, belediyenin açtığı meslek kurslarında kuaförlük eğitimi alarak meslek sahibi oluyor. Suriye'deki savaştan kaçarak Kocaeli'nin Kartepe ilçesine yerleşen Suriyeli kadınlar, belediyenin açtığı meslek kursları sayesinde kendi ayakları üzerinde durma imkanına kavuşuyor. Meslek sahibi olarak ailelerini katkı sağlamak isteyen Suiyeli kadınlar, Kartepe Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kurslarında (Kar-Mek) açılan kuaförlük kursunda eğitim almaya başladı.
Emekevler Mahallesi'ndeki kurs merkezine gelen 35 Suriyeli kadın, kursa katılan Türk komşuları ile birlikte eğitimlerine devam ediyor. Kursta saç kesimi, saç renklendirme, şekillendirme ve bakımına ilişkin işlemleri gibi konularda eğitim alan Suriyeli kadınlar, kursu başarıyla bitirerek aldıkları sertifika ile kendi iş yerlerini açma hayalini kuruyor. “İleride imkanım olursa çalışabilirim” Aldığı kursla imkanı olması halinde kuaför olarak çalışmak istediğini ifade eden Suriyeli Rouba Alshamas, “Sizinde bildiğiniz gibi Suriye’de 8 senedir devam eden savaş ve patlayan bombalar sebebiyle buradayız. Geldiğimizden beri bize çok güzel davrandılar. Yabancı olduğumuzu burada hiç hissetmedik. Ve işlerimiz harika günden güne de devam ediyor. Herkese teşekkür ediyorum. Her şeyden çok memnunuz. Özellikle Belediye Başkanı Hüseyin Bey’den çok memnunuz. Ben kuaförlüğün bütün işlemlerini çok seviyorum. Öncelikle kendim için hobi olarak öğreniyorum. İleride de çalışma imkanım olursa çalışabilirim” dedi.
“Kendilerini burada çok iyi geliştiriyorlar” Verdikleri eğitimlerle Suriyeli kadınların kendilerini geliştirdiklerini ifade eden Kurs eğitmeni Melek Aral, “Kendi ihtiyaçlarını görüyorlar ve dışarıda çalışmak istediklerinde böyle bir imkan oluyor. Ellerinde bir meslek oluyor. Kendilerini burada çok iyi geliştiriyorlar. Meslek bileklerinde bir altın bilezik. Her şey çok güzel ilerliyor. Katılım çok, talep çok. Sürekli devam etsin istiyorlar” diye konuştu.
"Suriyeli Kadınların hem meslek öğrenmeleri hem de sosyal yaşama kaynaşmaları amaçlanıyor" Suriyeli kadınların meslek öğrenmelerine katkı verdikleri için mutlu olduklarını belirten Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez de, "Kartepe’de 17 mahallemizde bulunan Kartepe Belediyesi Meslek Edindirme Kurslarında binlerce kadınımıza hizmet ediyoruz. Ama bugün ki konumuzun bir başka özelliği özellikle ülkemizde ve ilçemizde misafir ettiğimiz Suriyeli vatandaşların hem meslek öğrenmesi. Sanki bir kenara atılmış mülteci psikolojisinden kurtarmak hem sosyal hayatın içerisinde paylaşmak, birlikte olmak, kaynaşmak hem de meslek öğrenip bu öğrendikleri mesleği sonrasında da aile bütçesine katkı sağlayacak bir çalışma ortamına da hazırlamak oluyor. Ve bu anlamda da iki tane işlemi yerine getirmiş oluyoruz. Burada birlikte sosyal hayatı birlikte paylaşmayı, birlikte üzülüp birlikte eğlenmeyi bir entegrasyonu yapıyoruz. Öte taraftan da tıpkı KAR-MEK kurslarının 17 yerde yaptığımız farklı branşlardaki KARMEK kurslarında öğrendikleri mesleklerini uygulamada hem de ailelerinin içerisinde hem kendi aralarında hem kendi kişisel bakımları anlamında hem de meslek olarak aile bütçelerine katkı sağlamak anlamında çok önemli bir çalışma oluyor” ifadelerini kullandı. Haftanın 4 günü verilen eğitimler sabah 08.00’de başlayıp 16.00’a kadar devam ediyor. Kursun devam ettiği şu zamanlarda toplam 35 kadın eğitimlere katılıyor. (UK-GY
27 Temmuz 2018 Cuma günü yayınlandı