Sanayi kentinin 'iklim dostu şehir' olması hedefleniyor

Sanayi kentinin "iklim dostu şehir" olması hedefleniyor - Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye Direktörü Rifat Ünal Sayman'ın konuşması - Katılımcılardan detay görüntülerSanayi kentinin "iklim dostu şehir" olması hedefleniyor - Kocaeli 'de, "Sera Gazı ve İklim Değişikliği" Projesi kapsamında kentin sera gazı salınımının azaltılmasına ilişkin eylem planı oluşturulduKOCAELİ (AA) - Sanayi kenti Kocaeli 'de, "Sera Gazı ve İklim Değişikliği" projesi kapsamında kentin sera gazı salınımının azaltılmasına ilişkin eylem planı hazırlandı.Başiskele ilçesindeki bir otelde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nce yürütülen " Kocaeli Sera Gazı Envanteri ve İklim Değişikliği İnisiyatifi" (KİDEF) Projesi'nin kapanış programı gerçekleştirildi.
Hazırlanan eylem planıyla Kocaeli 'nin iklim değişikliğiyle sistematik şekilde mücadele eden "iklim dostu şehir" haline getirilmesi hedefleniyor.Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye Direktörü Rifat Ünal Sayman, burada yaptığı konuşmada, Kocaeli nüfusunun 2030'a kadar hızlı şekilde artarak, 2,7 milyona çıkmasının beklendiğini kaydetti.
Kocaeli 'nin sera gazı salınımlarının artmaya devam etmesinin ve 2030 yılında salınımların 42 milyon tona ulaşacağının öngörüldüğünü aktaran Sayman, " Kocaeli 'de sera gazı salınımlarının büyük bölümü sanayi ve sektöründe yakıt kullanımı ve endüstriyel işlemlerden kaynaklanıyor. Tarım, hayvancılık ve arazi kullanım planlamasında da sınırlı etkisi bulunuyor. Gelişmekte olan bir ülkeyiz, Kocaeli 'nin de salınımlarının artmasını beklediğimiz için azaltım hedefi, artıştan azaltma olarak öngörülmelidir. Türkiye'nin 2030 yılı hedefinin yüzde 21 azaltım olduğu gibi Kocaeli 'nin de hedefi yüzde 21 olarak belirlendi." diye konuştu.
- "Rüzgar türbinleriyle elektrik elde ediyoruz" Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak da belediye olarak, sera gazı envanterinin çıkartılması ve iklim değişikliği eylem planı oluşturulması çalışmalarına hız verdiklerini bildirdi.Çevreci enerji kaynaklarını örnek projelerle kullanarak, sanayicilere ve vatandaşlara örnek olduklarını belirten Özak, şöyle devam etti:"Bu kapsamda rüzgar türbinleriyle elektrik elde ediyoruz. Ayrıca Yuvacık ve Namazgah barajlarında kurduğumuz hidroelektrik santralleri ile İZAYDAŞ'ta atıklardan elektrik elde ediyoruz. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı hibe projesiyle birlikte vatandaşların hayatlarını daha da sürdürebilir hale getirmeyi hedefleyen politika ve açılımlarla Türkiye'de örnek teşkil ederek, sera gazı emisyonlarının ve olası iklim değişikliği azaltım ve uygun politikalarının geniş çaplı analizinin yapılması çalışmalarını yürütüyoruz."
İklim Değişikliği Örnek Proje Eylem Planı Hayvancılık Hidroelektrik 

14 Eylül 2018 Cuma günü yayınlandı