Şaban-ı Veli Külliyesi'nde 'Kültür Başkenti' beklentisi - KASTAMONU

Şaban - ı Veli Külliyesi'nde "Kültür Başkenti" beklentisi - KASTAMONU - Şeyh Şaban - ı Veli Külliyesi'nden detay - Müzeden detay - Hz. Pir Şeyh Şaban - ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Muharrem Avcı - Kastamonu Üniversitesi Siyaset Bilimi Kamu Yönetimi Bölümü 3. sınıf öğrencisi Afganistanlı Hayrullah Türkmen'in konuşması - Esnaflarından Mustafa Portakal'ın konuşması - DetaylarŞaban - ı Veli Külliyesi'nde "Kültür Başkenti" beklentisi - Anadolu'nun manevi önderlerinden Şeyh Şaban - ı Veli'nin Kastamonu 'da bulunan külliyesi geçen yıl ortalama 500 bin ziyaretçiyi ağırladı - "2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan edilen kentteki Şeyh Şaban - ı Veli Külliyesi'ne daha fazla ziyaretçi gelmesi bekleniyor - Hz. Pir Şeyh Şaban - ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Avcı:"Külliyeyi 500 bin kişinin ziyaret ettiğini tahmin ediyoruz. İnşallah bu sene milyonları geçecek" - " Kastamonu 'nun '2018 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti' olması dolayısıyla Şeyh Şaban - ı Veli'nin manevi önderliği daha çok insan tarafından öğrenilecek. Şeyh Şaban - ı Veli'nin kabrini görmek için birçok insan akın akın Kastamonu 'ya gelecek"KASTAMONU (AA) - BİLAL KAHYAOĞLU - Anadolu'nun manevi önderlerinden Şeyh Şaban - ı Veli'nin Kastamonu 'da bulunan külliyesini geçen yıl ortalama 500 bin kişi ziyaret etti. Kentin, "2018 yılının Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan edilmesi dolayısıyla ziyaretçi sayısının bu yıl daha da artması bekleniyor."Evliyalar şehri" olarak da bilinen Kastamonu , Anadolu'nun "dört manevi direğinden biri" olarak gösterilen Şeyh Şaban - ı Veli'nin kabrinin bulunduğu külliyeye ev sahipliği yapıyor.Külliyede bulunan müzeyi 2017 yılında 135 bin 697 kişi ziyaret etti. Külliyeyi ziyaret edenlerin ise müzeyi gezen vatandaşlardan çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.Hz. Pir Şeyh Şaban - ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Muharrem Avcı, müzenin 2006 yılında açıldığını, fakat ilk yıl kayıt tutulmadığını belirtti.
- Ziyaretçi sayısı artıyorKayıt tutulmaya başlanılan 2007 yılında müzeyi 35 bin kişinin ziyaret ettiğini kaydeden Avcı, şunları söyledi:"Daha sonra sayı artarak devam etti. 2017 yılında 2016 yılına göre biraz düşüş oldu. 2016 yılında müzemizi 143 bin 793 kişi ziyaret etmişti. 2017 yılında ise 135 bin 697 kişi ziyaret etti. Müzede Şeyh Şaban - ı Veli'nin taçları, gömleği, hırkası, zikir tespihleri bulunuyor. Anadolu'nun çeşitli yerlerinden toplanmış kilimler, seccadeler de var. Türk kültürünü yansıtan malzemeler mevcut. Müzeyi ziyaret edenlerin sayısını net olarak biliyoruz ancak külliyeyi ziyaret edenlerin sayısını net olarak bilemiyoruz. Biz çarpan kat sayısı diyoruz. Külliyeti 500 bin kişinin ziyaret ettiğini tahmin ediyoruz. İnşallah bu sene milyonları geçecek. " - "Kültür başkentliğiyle Şeyh Şaban - ı Veli Hazretlerinin tanınırlığı daha da artacak" Kastamonu 'da 2018 yılının "Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan edilmesi sonrasında bir heyecan oluştuğunu anlatan Muharrem Avcı, " Kastamonu 'nun Türk Dünyası Kültür Başkentliğiyle taçlandırılması basit bir iş değil. Çok anlamlı, çok manidar. Kastamonu 'nun da Türkiye'nin de bu işi çok iyi sahipleneceğini düşünüyorum. Şeyh Şaban - ı Veli Hazretlerinin külliyesini ziyarete insanlar akın akın geliyor. Kastamonu 'nun '2018 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti' olması dolayısıyla Şeyh Şaban - ı Veli'nin manevi önderliği daha çok insan tarafından öğrenilecek. Şeyh Şaban - ı Veli'nin kabrini görmek için birçok insan akın akın Kastamonu 'ya gelecek. Kastamonu buna hazır olmalı. Türk Dünyası Kültür Başkentliğinin ardından öyle zannediyorum ki Kastamonu 'ya 'İslam Dünyası Turizm Başkentliği' de gelecek." dedi.
Avcı, Şeyh Şaban - ı Veli'nin vefatının 450'nci yılı olan 2019'un "Şeyh Şaban - ı Veli Yılı" ilan edilmesini istediklerini ve bu yönde çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.
Kastamonu Üniversitesi Siyaset Bilimi Kamu Yönetimi Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi Afganistanlı Hayrullah Türkmen ise 2015 yılından itibaren her cuma Şeyh Şaban - ı Veli Külliyesi'ni ziyaret ettiğini belirtti.
Külliyenin maneviyatla dolu olduğunu ifade eden Türkmen, "Buraya geldiğimde rahatlıyorum. Şeyh Şaban - ı Veli Vakıf Müzesi'ni de ziyaret ettim. Kastamonu manevi bir şehir. Tarihi çok eskilere dayanıyor. Şeyh Şaban - ı Veli Külliyesi'nin havası bambaşka." diye konuştu.
Esnaf Mustafa Portakal ise Şeyh Şaban - ı Veli Külliyesi'nde manevi bir huzur ortamının hakim olduğuna işaret etti.Külliyeyi herkesin görmesi gerektiğini ifade eden Portakal, "Burada Allah'a el açıp dua etmek lazım. Bu manevi havayı yaşamak lazım. Buranın asa suyu var, gelip görmek lazım. Anlatmak çok zor. Türkiye bir cennet. Kıymetini bilmek lazım. Başka Türkiye yok. Bir karış toprağımızın kıymetini bilmek lazım." ifadelerini kullandı.
Seccade Cennet İslam Maneviyat Başkent 

20 Ocak 2018 Cumartesi günü yayınlandı