Ruh sağlığı hastaları sahnede

Salondan detay
Hastalık Alışveriş Hastane Ruh Sağlığı Halk Oyunları 

-Sanatsal faaliyetlerden detay
-Oruç'un konuşması
-Hastalar ile röportaj
-Tiyatro ve şiir gösterisi
-Genel görüntü
-(NOT:GÖRÜNTÜ GÖNDERİLDİ)

( SAMSUN )- 1 senedir hazırlanan hastalar, ilk gösterilerini sergiledi SAMSUN

- Samsun'un Atakum ilçesinde bulunan Pelitköy Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi gören hastalar, hastane temelli tedavi yerine toplum temelli ruh sağlığı tedavisi ile ilk gösterilerini sergilediler. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Pelitköy Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi gören hastalara, Halk Eğitim Merkezlerinden gelen hocalar eşliğinde çeşitli etkinlikler yaptırılıyor. Oyun, resim, el işi, müzik, drama ve zeka oyunları gibi etkinlikler yapan hastaların iyileşmesine katkı sağlanıyor. Hastaların psikososyal eğitimlerini arttırmak, hayata kaynaştırmak, evden çıkmayan hastanın evden çıkmasını sağlamak ve tedavilerine kendilerinin eşlik etmesini sağlamak amacıyla yapılan yöntemle hasta yatışlarında yüzde 80’e varan azalmalar olduğu gözlemleniyor. Büyük oranda iyileşme gözlenen hastalar, kendi başlarına evden çıkmaya ve alışveriş yapmaya başladı.
1 senedir tiyatro, halk oyunları ve müzik kursları alan hastalar ilk gösterilerini sergilediler. Samsun Büyükşehir Belediyesi Atakum Kültür ve Sanat Merkezinde yapılan gösteriler, vatandaşlar tarafından tam not aldı. Hastane temelli tedavi yerine toplum temelli ruh sağlığı tedavisi yaptıklarının altını çizen Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammet Ali Oruç, "Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanemizin Pelitköy Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ekibi tarafından bir sanat programı icra ettik. Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezindeki hastaların hocalar nezdinde yapmış olduğu gösteriler, şiir dinletisi, müzik dinletisi ve tiyatro gerçekleştirdiler. Hastalarımız uzun bir süre bu etkinliklere çalıştılar. Bugün de çalışmalarını sahneye dökecekler. Bizim amacımız hastane kaynaklı tedavi değil, toplum temelli tedaviye geçmekti. Burada onların bir karşılığını gördük. Bir şekilde bu hastalarımızı topluma kazandıracağız. Topluma çıkamayan, hastalığı nedeniyle eve kapanan ve birilerine bağımlı olan bu hastalarımız, yaptıkları gösteriler ile kendine olan güvenlerini ve tedaviye olan katkılarını gördük. Bu anlamda mutluyuz. Bize ulaşamayan hastalarımızı da bu anlamda bize başvurmalarını istiyoruz” dedi.
Toplumun içerisine karışarak hastalıklarında iyileşme gözlemlendiğinin belirten hastalar da sanatsal faaliyetlerin kendilerine iyi geldiğini söylediler. Şizofreni ve bipolar (manik defresif hastalık) bozukluğu olan hastaları hazırladıkları gösteriler, izleyicilerden tam not aldı. (ED-SLH-
3 Mayıs 2018 Perşembe günü yayınlandı