Roman Çalıştayı başladı - EDİRNE

- Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem'in konuşmasıRoman Çalıştayı başladı - Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Erdem: - "Eğitim faaliyetlerine ilgi duymayan okulla kurulması gereken bağı oluşturulmamış roman çocuklarının gelecekteki eğitim düzeyleri düşük olmakta, yetişkin olduklarında gerek toplumsal hayata uyum sağlama gerekse iş piyasasına girmede bir işe sahip olma gibi hususlarda önemli güçlükler yaşamaktadırlar"EDİRNE (AA) - Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, eğitim faaliyetlerine ilgi duymayan, okulla kurulması gereken bağı oluşturulmamış Roman çocuklarının gelecekteki eğitim düzeylerinin düşük kaldığını belirterek, "Yetişkin olduklarında, gerek toplumsal hayata uyum sağlama gerekse iş piyasasına girmede, bir işe sahip olma gibi hususlarda önemli güçlükler yaşamaktadırlar." dedi.
Erdem, Trakya Üniversitesi Senato Salonu'nda düzenlenen, okula uyum sorunu yaşayan Roman öğrencilerin sorunlarının ele alınacağı Roman Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, Romanların, yüz yıllardır Türkiye'nin kültürel yapısını meydana getiren, bu toprakların kadim sakinleri olduğunu söyledi.

Roman toplumunun ortalama eğitim düzeyinin ulusal ortalamanın altında olduğunu belirten Erdem, şunları kaydetti:"İlköğretim düzeyinde ve daha üst eğitim aşamalarında okula kayıt olan Roman çocuklarının okulu terk oranlarının yüksek düzeyde gerçekleştiğini yapılan araştırmalardan biliyoruz. Eğitim faaliyetlerine ilgi duymayan, okulla kurulması gereken bağı oluşturulmamış Roman çocuklarının gelecekteki eğitim düzeyleri düşük olmakta, yetişkin olduklarında gerek toplumsal hayata uyum sağlama gerekse iş piyasasına girmede, bir işe sahip olma gibi hususlarda önemli güçlükler yaşamaktadırlar. Roman Strateji Belgesi'ne göre bunun en önemli nedeni velilerin karşı karşıya kaldıkları sosyo - ekonomik güçlüklerdir. Bir eğitim sisteminin kalitesi dezavantajlı kesimlerdeki çocuklara verilen destekle ilgilidir. Biz attığımız adımları bu bilinçle atmak istiyoruz, farklılıklarımızın zenginliğimiz olduğu düşüncesiyle ayrımcılıkla mücadele ederek tüm çocuklarımıza ulaşmamız gerektiğini biliyoruz."Erdem, çalıştayla, sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik oluşturulacak yol haritasının en önemli adımı olacağını kaydetti.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da Roman Araştırma Enstitüsü'ne sahip üniversitelerinin bu çalıştaya ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu ve çalıştayın verimli geçeceğine inandığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu da eğitimin temel hedeflerinden birisinin mutlu bireyler yetiştirmek olduğunu belirtti.
Bilgiye ne kadar vakıf olunursa olunsun, bilgi ve mutluluğun bir arada olmadığı zaman başarılı olunamayacağının altını çizen Gençoğlu, "Eskiden öğrencinin okula hazırlanmasından bahsediliyordu ama artık modern eğitim anlayışı okulun da öğrenciye hazırlanması gerektiği konusunda bir ittifak halindedir. Okullar da öğrencilerin içerisinde bulunduğu kültüre nasıl adapte olmalı, bu kültürle kendisi arasında nasıl ilişki kurması gerektiği sorusuna cevap vermek zorundadır. Bu anlamda öğrencinin sadece akademik başarısını değil, yaşam becerilerini de sürece dahil etmeliyiz." diye konuştu.
Konuşmaların ardından iki gün sürecek çalıştay, sunumlarla devam etti.
Eğitim Sistemi Ayrımcılık Eğitim Düzeyi Yol Haritası Öğrenciler 

17 Ocak 2018 Çarşamba günü yayınlandı