- Rohingyalılar iki ülke arasında kaldı

Kamplardan görüntü
Sığınmacı Sığınmacılar Müzakere Sığınma Uluslararası 

-Mültecilerden görüntü
-Kampların genel detayları
-Kampta yaşayanlar, çadırlardan görüntü
-Kamplarda oluşturulan kuyruklardan görüntü

( DAKKA ) DAKKA

- Myanmar ordusunun gerçekleştirdiği katliamdan kaçarak Bangladeş’e sığınan 770 bin Arakanlı, iki ülke arasındaki anlaşmazlığın ortasında kaldı. Myanmar ordusunun Ağustos 2017’de giriştiği katliamda resmi rakamlara göre 6 bin 700 Arakanlı hayatını kaybetti. On binden fazla insanın yaralandığı olaylardan kaçmak isteyen 770 bin Arakanlı Müslüman ise Bangladeş’e sığındı. Cox’s Bazar şehrinde kurulan mülteci kamplarında kalan Rohingyalılar, uluslararası kuruluşların yardımlarıyla hayatta kalmaya çalışıyor. Bangladeş göndermek istiyor, Myanmar oyalıyor Son 40 yıldır Myanmar’ın katliamlarından kaçan Arakan halkı, Bangladeş’e sığınıyor. Ekim 2016’da 80 bin, Ağustos 2017 sonrasında ise 770 bin kişinin sığındığı ülkede Arakanlı nüfusu 1 milyonu aşmış durumda. Sorunun çözümü için BM başta olmak üzere tüm uluslararası kuruluşlara başvuran Bangladeş, zayıf ekonomisini öne sürerek mültecileri ülkelerine geri göndermek istiyor. Bu konuda uzun bir aradan sonra somut adım atan Myanmar ise haftada iki bin kadar mülteciyi geri alabileceğini açıkladı.
Geri dönenlerin mülteci kamplarına alınacağını açıklayan Myanmar, 2016 yılı öncesinde gidenlerin de ülkeye kabul edilmeyeceğini belirtti.
Myanmar’ın tavrının bir oyalamadan ibaret olduğunu dile getiren Bangladeş yetkilileri ise haftada 2 bin kişi alınırsa bile bu işin uzun yıllar alacağını belirterek duruma tepki gösterdi. Myanmar’ın haftada 15 bin mülteciyi geri almasını isteyen Bangladeş, istekleri kabul edilmedikçe mültecileri geri göndermeyeceğini açıkladı.
Arakanlılar gitmek istemiyor Yüzlerce yıldır yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan Arakanlılar ise bu şartlar altında geri dönmek istemiyor. Can güvenliklerinin olmadığını belirten Arakanlılar, ayrıca köylerine dönmek istediklerini, Myanmar’ın gösterdiği mülteci kamplarına gitmeyeceklerini belirtti.
Myanmar'a tepkiler BMMYK Sözcüsü Andrej Mahecic, Myanmarlı ve Bangladeşli yetkililerin görüşmelerini değerlendirdiği konuşmasında sığınmacıların Bangladeş’ten Myanmar'a geri dönüşlerinde güvenliklerinin garanti altına alınmasını sağlamak için müzakerelerin bir parçası olmaya ve sorunları dinlemeye hazır olduklarını belirtti.
Mahecic, Geri dönüş planlarının uluslararası standartlara uygun, güvenlilik esasına dayanacak şekilde yürütülmesinin önemine dikkat çekti. Yaşanan travmalara dikkat çekerek mültecilerin yaşadığı tecavüz, işkence ve cinayetlerin üzerinden çok az bir zaman geçtiğine değinen Uluslararası Af Örgütü ise planı erken olarak değerlendirdi. Arakan Rohingya Birliği Başkanı Wakar Uddin, Rohingyalıların geri döndüklerinde güvenlik sorunları yaşayacağını belirterek, Myanmar’ın talebini bir kamptan başka bir kampa geçiş olarak gördüklerini söyledi.


31 Ocak 2018 Çarşamba günü yayınlandı