Rize'de altında maden işletmesi olan köy kayıyor

Köyden detay
Şehit Can Güvenliği Dinamit İstimlak Çaylı 

-Kopan ve kayan yerlerden detay
-Röp.

( RİZE ) RİZE

- Rize’nin Çayeli ilçesine bağlı Madenli beldesinde yaşayanlar, dinamit patlatmaları nedeniyle toprak kaymaları yaşandığını, durumun kendilerini korkuttuğunu söyledi.

İlçenin Madenli beldesinde 800’e yakın nüfusu bulunan Çamlıca ve Maden mahallerinde meydana gelen toprak kaymaları ve çatlamalar nedeniyle mahalle sakinlerinin huzuru kaçtı. Duruma, 1994 yılında Çayeli Bakır Madeninin galerileri açıldığı mahallede madende yapılan dinamit patlatmalarının sebep olduğunu savunan vatandaşlar, duruma çare bulunması için yetkililere seslendi. Dertlerini anlatan pankartlar hazırlayan insanlar, bunları köyün belirli yerlerine astılar. Atındaki toprak kayınca evi askıda kaldı Evinin altında toprağın göçmesiyle evi askıda kalan ve evini kullanamayan Muhammet Şişman “Oturmak nasip olmadı. Bu vaziyete geldi maalesef, oturulacak halde de değil. Evin altı yaklaşık 1 metre aşağıya doğru battı. Biz daha önce bu bölgeye 4 kamyon toprak döktük, hepsi kayboldu gitti, nereye gitti belli değil. Herhalde aşağıya galeriye gidiyor” şeklinde konuştu.
Seslerini devlet büyüklerinin duymasını istediklerini dile getiren Asiye Yılmaz “Yıllardır bu köyde yaşıyorum. Ben burada yaşamak zorundayım, çocuklarımızı burada büyütmek zorundayım ama bizim yaşam hakkımız elimizden alınıyor. Biz madene karşı değiliz, tabii ki devletimiz bu madenleri işletecek ama insanlar bu kadar mağdur edilmez. Ne zaman sesimizi duyurabileceğiz, bu komşular, bu köyde yaşayanlar öldükten sonra mı sesimizi duyacaklar. O zaman iş işten geçmiş olacak” dedi.
"60 yaşındayım çukurlardan atlaya atlaya gezemem" Çaylıklarda can güvenliklerinin olmadığını ileri süren 60 yaşındaki mahalle sakini Fatma Çalışkan “Biz burada çay topluyoruz, çocuklarımız peşimize geliyor düşüyor, işçilerimiz düşüyor, ben geliyorum düşüyorum ne yapayım. Kendi arazimizde can güvenliğimiz yok, büyüklerimizin bizi sahiplenmesi lazım. Ben 60 yaşında kadınım. Ben bu çaylıkta atlaya atlaya gezemem. Zaten bir çayın arasında gezemiyorum” ifadelerini kullanırken, Mahalle Muhtarı Ahmet Yılmaz ise “Yaklaşık 30 yıldır bu sorunu yaşıyoruz. Yarı yarıya göç vererek mahallemizde ki insan sayısı azaldı. Aynı zamanda 300 yıllık bir mahalledir, dedelerimiz atalarımız bu mahallede, şehitlerimiz burada. Çayeli Bakır’ın bize verdiği zararları devlet büyüklerimizin görmesi gerekir” dedi.
"Mezarlarımızın kıbleleri değişti" Madenli Maden Mahallesi Çevre Koruma ve Dayanışma Dernek Başkanı Turgut Yılmaz ise, mezarlıklarının kıblesinin değiştiğini iddia ederek, “Bizim mezarlarımız burada, mezarlarınızı da alın gidin diyecek hale geldiler ama biz terk etmek istemiyoruz, vatanımızdır biz burada yaşayacağız. Devleti araya sokarak bizim arazilerimiz zorunlu istimlak etmeye çalışıyorlar. Mezarlarımızın kıbleleri değişti” ifadeleri ile tepki gösterdi.
Dinamit Hakkında
Latif Şimşek yönetimindeki Dinamit, her Pazar farklı konukların yorumlarıyla saat 16:45’da Beyaz Tv'de......
devamı
12 Mart 2018 Pazartesi günü yayınlandı