Reşat Petek: 15 Temmuz'un arkasında FETÖ olduğu kesin

Darbe Komisyonu, hem Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan hem de Genelkurmay Başkanlığı'ndan 15 Temmuz Darbe Girişimi'ne ilişkin bilgi istemişti. Beklenen bilgi, MİT tarafından bir rapor halinde Darbe Komisyonu'na sunuldu.
15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu Darbe Girişimi Fetö Terör Örgütü 


Darbe Komisyonu Başkanı Reşat Petek, hem MİT'ten gelen raporu hem de komisyonun raporunu taslak metin olarak açıkladı.

Petek'in açıklamalarından satır başları şöyle;

Takiye ve gizlilik duvarına saklanan illegal faaliyet yapan bu hain yapıyı araştırmak pekçok zorluğu beraberinde getirmektedir. Çok miktarda belge geldi, bu dijital ortamda kapsamlı raporlar. Çok hassasiyetle incelememiz zamanımızı aldı. Olayın sıcaklığı sebebiyle yeni ve güncel bilgilerin ortaya çıkması da bir başka gecikme sebebidir. Yurtta Sulh Konseyi olarak anılan 221 kişilik sanıklı dava şu anda Sincar'da devam ediyor. İşin yargı bağlamında istediğimiz belgeler soruşturmanın gizliliği çerçevesinde bize gelmiyordu. Pekçok bilgiye daha sonra ulaşma imkanını bulduk. Bu da bir başka gecikme sebebi oldu.

ÇOK DETAYLI BİLGİLERE ULAŞTIK

İncelemeye başladığımızda FETÖ'yü son yıllara değil araştırdıkça, derinliğine gittikçe hakikaten yarım asırdan bu tarafa 15 Temmuz darbe girişimine hazırlık mahiyetinde çok legal görüntülü ama illegal sinsi çalışmaların yürütüldüğü görüldü. Yargı, emniyet, silahlı kuvvetlerdeki üst bürokrasiye nasıl girdikleri konusunda çok detaylı bilgilere ulaşmış bulunuyoruz. Bu süreçte 20 Arılık 2016 tarihinde başlayan ve 16 Nisan 2017 tarihine kadar devam eden bir anayasa değişikliği sürecini yaşadık. Bu çalışmalarla da doğrudan ilgilenmek durumundaydık. Bu süreç darbe komisyonu çalışmalarına yoğunluk veremedik. Raporumuz 4 ay 15 gün gibi bir sürede tamamlandığını belirtmek isterim. Araştırma komisyonları bir savcılık makamı gibi çalışmamaktadır. Anayasa ve TBMM iç tüzüğüne göre Araştırma Komisyonu'nun niteliği doğru değerlendirilmezse beklentiler de farklı olabiliyor. Anayasa'daki ifadeye göre belli bir konuda bilgi edinmek için yapılan çalışmalardır.

15 TEMMUZ'UN ARKASINDA FETÖ'NÜN OLDUĞU KESİNDİR

Bu bir iddianame değildir, bu bir Araştırma Komisyonu raporudur. Suçları cezalandırma yetkisi yargınındır. FETÖ'nün hain darbe girişimiyle ilgili olarak darbe girişiminin arkasında FETÖ'nün olduğu gerçeğini başlangıcından itibaren elimizdeki somut delillerle söylemeye çalıştık. Bugün hiçbir tereddüte mahal vermeyecek şekilde bilgi ve belgeler vardır. Suç itirazları, itiraflar, iletişim kayıtları, örgüt mensuplarının kullandığı özel iletişim programları, sanık beyanları, yargılamada yeni yeni ortaya çıkan beyanlar, darbe girişiminde tutuklu yargılanan sanıkların FETÖ'yle irtibatlarını gösterir mahiyette Pensilvanya'dan yeni gelen talimatlar, örgütün sözde lideri Fetullah Gülen'in devam eden açıklamaları gibi delilleri değerlendirildiğinde 15 Temmuz darbe girişiminde ülkemiz içinde odakların himaye ettiği Fetullah Gülen'in sözde liderliğiyle idare ettiği karar verdiği anlaşılmıştır.
26 Mayıs 2017 Cuma günü yayınlandı