Priştine’nin Merkezinden Osmanlı Tarihi Fışkırdı

Priştine ' nin ana merkezindeki İbrahim Rugova Meydanı ' nın yapımı için başlatılan kazı çalışmaları esnasında Osmanlı döneminden kalma 2 tarihi eserin kalıntılarına rastlandı.
Kosova Arkeoloji 


Dozerlerle başlatılan kazı çalışmaları sonucunda bir ucu görünen tarihi taşlara rastlanması ve ardından kazıların derinleştirilmesi üzerine olay yerine gelen arkeologlar, Osmanlı döneminden kalma Lokaç Çeşmesi ' nin kalıntılarını buldu. Çeşmenin, 1953 yılında Lokaç Camii yıkılırken, toprakla örtüldüğü ortaya çıktı. Çalışmalarını sürdüren arkeologlar, Priştine merkezindeki Lokaç semtinin ismini alan tarihi çeşmenin tam olarak hangi tarihte inşa edildiğini tespit etmeye çalışıyorlar.

Arkeolog Milot Berisha, 3 gündür yoğun olarak çalıştıklarını ve Osmanlı eseri olan çeşmenin ortaya çıktığını belirtti. Eserin 15 ' nci yüzyıldan 20 ' ıncı yüzyıla kadarki inşa malzemelerini içerdiğini kaydeden Berisha, kazı incelemelerine devam ettiklerini söyledi.

Priştine ' nin merkezinde yer alan ve 15 ' inci yüzyıla ait Lokaç Camii olarak bilinen caminin hemen yanı başında olduğu tahmin edilen çeşmeden 20 metre ileride ise söz konusu caminin minaresinin temelleri de bulundu. Kazı çalışmaları devam ederken bu tarihi eserin saat kulesi de olabileceği tahmin ediliyor.

Priştine Tarih Eserlerini Koruma Kurumu Müdürü Haxhi Mehmetaj, yaptığı açıklamada 15 ' inci yüzyıla ait olduğu tahmin edilen 2 Osmanlı eserinin kalıntılarına rastlandığını belirterek, detaylı araştırmalarına devam ettiklerini söyledi. Çalışmaları Kosova Arkeoloji Enstitüsü ile birlikte yürüttüklerini kaydeden Mehmetaj, eserlerin kalıntıları konusunda UNESCO ' ya da bilgi verdiklerine işaret ederek, çalışmaların sonunda eserlerin meydanda halka teşhir edileceğini söyledi.

Eski Priştinelilerden 83 yaşındaki Sabit Kurteş, kalıntıların belirdiği ilk anda, eserin Lokaç Çeşmesi olduğunu bildiğini, bu eserin Lokaç Camii ' nin yıkıldığı 1953 yılından bu yana yeniden gün yüzü görmesinden son derece mutlu olduğunu belirtti.

İzleri silinen ancak tekrar gün ışığına çıkan ve Priştine ' nin merkezini süslemesi beklenen Osmanlı eserlerinin kalıntıları Japon turistlerinin de ilgisini çekti.
30 Nisan 2012 Pazartesi günü yayınlandı