Ölüm tehlikesine rağmen serinlemekten vazgeçmiyorlar - ADANA

- Sulama kanallarından drone ile genel ve detay - Kanalda yüzenlerden görüntü - Emin Ethem ile röportaj - Gökhan Aytak ile röprotaj - Portatif havuzdan genel ve detay - Nida Kaya ile röportaj - Esnafa can simidi dağıtılması - Bekir Fevzi Yıldırım ile röportajÖlüm tehlikesine rağmen serinlemekten vazgeçmiyorlar - Adana 'da son 10 yılda 300 kişinin boğulduğu tarımsal sulama için kullanılan kanallar, tehlikeli olmasına rağmen yaz aylarında serinlemek isteyenlerin vazgeçilmez adresi olmayı sürdürüyor - Bu yıl temmuz ayı sonu itibarıyla 11 kişinin boğulduğu sulama kanallarına giren her yaştan kişi, DSİ tarafından korkuluk, tel çit ve ikaz levhaları gibi koruyucu yapılar inşa edilmesi ve alınan önlemlere rağmen tehlikeli alışkanlıklarından vazgeçmiyorADANA (AA) - EREN BOZKURT - Adana 'da 2008'den bu yana tarımsal sulama için kullanılan kanallara yüzmek için giren 300 kişi yaşamını yitirdi.Akdeniz'e dökülen 560 kilometrelik Seyhan Nehri'nden kente yayılan, Devlet Su İşlerine (DSİ) ait kilometrelerce uzunluktaki kanallar, kentte sıcak havadan bunalanların, yasak olmasına rağmen yüzmek için tercih ettiği alanlar arasında yer alıyor.Bu yıl temmuz ayı sonu itibarıyla 11 kişinin boğulduğu şehri adeta örümcek ağı gibi saran sulama kanallarına giren her yaştan kişi, DSİ tarafından korkuluk, tel çit ve ikaz levhaları gibi koruyucu yapılar inşa edilmesi ve alınan önlemlere rağmen tehlikeli alışkanlıklarından vazgeçmiyor. Adana Valiliği öncülüğünde belediyeler ve birçok kamu kurumunun ortaklığıyla sürdürülen projelerle sulama kanallarında boğulmaların önüne geçilmesi hedefleniyor.Seyhan Belediyesi boğulmaların büyük bir çoğunluğunun gerçekleştiği ilçedeki okulların bahçelerine portatif havuz kurarken Vali Mahmut Demirtaş önderliğinde başlatılan "Güney Adana Kalkına Programı" kapsamında çocuklara yüzme eğitimi veriliyor. - "Panik olmayacaksın, olursan su seni götürür"Tüm tehlikelere rağmen sulama kanallarında yüzmeye devam eden gençlerden 18 yaşındaki Emin Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evlerine yakın havuz olmadığı için serinlemek için sulama kanallarına geldiklerini söyledi.

Yüzme bilmeyenlerin sulama kanalına girmemesi gerektiğini belirten Ertem, "Yüzme bilmeyenler sulama kanalında panik oluyor. Panik olmayacaksın, olursan su seni götürür. Burada suyun akışına bırakacaksın kendini. Deniz tuzlu, burası bize göre daha serin ve eğlenceli. Akıntıda arkadaşlarla yüzmek çok eğlenceli. Denize göre daha güzel burası." diye konuştu.
Kanalda yüzen gençlerden Gökhan Aytak da sulama kanallarında akıntı olduğu için denizden ve havuzdan daha eğlenceli olduğunu savundu. - "500 öğrenciye yüzme öğretildi"Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Proje Koordinatörü Nida Kaya, sulama kanallarındaki boğulmaların önüne geçilmesi amacıyla Vali Mahmut Demirtaş önderliğinde "Güney Adana Kalkına Programı" kapsamında "Yaşama Kulaç At Projesi"nin başlatıldığını söyledi.

Göçten yoğun olarak etkilenen bölgelerde yaşayan çocukların projeden yararlandığını aktaran Kaya, geçen yıl temmuz ayından bu yana 500 öğrenciye yüzme eğitimi verdiklerini kaydetti.
Projenin hazırlanma aşamasında emniyet ve jandarma verilerini dikkate aldıklarını belirten Kaya, “2014 yılında 40, 2015 yılında 27, 2016 yılında 40, 2017 yılında 24 ölüm vakası yaşandı. 2018 yılında ise geçen yıla göre önemli düşüş yaşandı. Bu da bize projemizin ne kadar etkin olduğunu gösterdi.” ifadelerini kullandı.Kaya, ailelerden çocuklarını sulama kanallarından uzak durmaları konusunda eğitmelerini istediklerini dile getirdi. - Esnafa can simidi dağıtılıyorKöprü Yardımlaşma Derneği Başkanı Bekir Fevzi Yıldırım ise 2012 'den bu yana hayırseverlerin ve sponsorların desteğiyle aldıkları can simidi sulama kanallarına yakın iş yerlerine bıraktıklarını anlattı.Altı yılda iş yerlerine 300'den fazla can simidi dağıttıklarını dile getiren Yıldırım, "Bilinç oluştu ve bazı esnaf da can simidi alıp iş yerlerinde bulundurmaya başladı.
Son yıllarda boğulmaların azaldığını gördük. Bu nedenle çok mutluyuz." dedi.
- Kanalda boğulma vakası bu yıl azaldıKentte 2008 - 2018 yıllarını kapsayan dönemde en çok 2014 ve 2016'da 40'ar kişinin yaşamını yitirdiği kanallarda, geçen yıl 24 olan boğulma sayısı bu ayı sonu itibarıyla 11'e düştü.
Alışkanlık Boğulma Vakası Jandarma Sulama Kanalı Hayırseverler 

27 Temmuz 2018 Cuma günü yayınlandı