'Ölmüş çocuklar, kurşuna dizilmiş insanlar vardı' - İSTANBUL

"Ölmüş çocuklar, kurşuna dizilmiş insanlar vardı" - İSTANBUL - Aytac Rzaguliyeva'nın açıklamaları"Ölmüş çocuklar, kurşuna dizilmiş insanlar vardı" - Tarihe "Kara Ocak" olarak geçen Bakü'de yaşanan katliamın tanığı Rzaguliyeva: - "O gece tanklar şehre girdi. Çoluk çocuk gözetmeden rastgele ateş açmaya başladılar. Önce inanmadık. Babam 'bu gerçek olamaz' demişti ama sabah korkunç şeyler ortaya çıktı. Ölmüş çocuklar, ezilmiş arabalar, rastgele kurşuna dizilmiş insanlar vardı" - "Kadınlar olarak hepimiz sokağa indik. Gördüklerimiz film sahnesi gibiydi. Kocaman tanklar, başlarında askerler ve biz onlara aldırmadan yürüdük. Ezan okundu ve şehitlerimizi toprağa verdik"İSTANBUL (AA) - ÜNAL GÜNDOĞDU - Bakü'de, Ermenilerin toprak taleplerini protesto etmek amacıyla düzenlenen mitinglerin Sovyet ordusu tarafından bastırılmasında 150'ye yakın sivilin hayatını kaybettiği katliamın tanığı Aytac Rzaguliyeva, "O gece tanklar şehre girdi. Çoluk çocuk gözetmeden rastgele ateş açmaya başladılar. Önce inanmadık. Babam 'bu gerçek olamaz' demişti ama sabah korkunç şeyler ortaya çıktı. Ölmüş çocuklar, ezilmiş arabalar, rastgele kurşuna dizilmiş insanlar vardı." dedi.
O gün yaşadıklarını AA muhabirine anlatan Rzaguliyeva, yaşananları hiçbir zaman unutamayacağını, ordunun katliam yapacağını tahmin etmediklerini, korkutma amacıyla tankların sokağa çıktığını düşündüklerini kaydetti.
Gördüklerinin film sahnelerini aratmadığını söyleyen Rzaguliyeva, şunları kaydetti:"O gün bir çok arkadaşımız demokrasiyi korumak için meydanda bekliyordu. O günün sabahında tanklar şehre girdi. Tanklar arkadaşlarıma yaklaştı ama üstlerine yürümedi. Sonradan öğrendim ki tankın başında bir Kafkasyalı genç vardı. 'İnsanların üstüne tankla yürünmez' diyerek tankını geri çekti. Kendisi daha sonra mahkemeye verilmişti. O gece tekrar tanklar şehre girdi. Çoluk çocuk gözetmeden rastgele ateş açmaya başladılar. Önce inanmadık. 'Bu gerçek olamaz, herhalde korkutuyorlar' diye düşündük. Babam 'bu gerçek olamaz, mümkün değil' demişti. Olayın sabahında korkunç şeyler ortaya çıktı. Ölmüş çocuklar, ezilmiş arabalar, rastgele kurşuna dizilmiş insanlar vardı. Aynı gün sokağa çıkma yasağı vardı, aynı zamanda da şehitlerimizin cenaze merasimi vardı. 'Biz gideceğiz' dedik. Kadınlar olarak hepimiz sokağa indik. Gördüklerimiz film sahnesi gibiydi. Kocaman tanklar, başlarında askerler ve biz onlara aldırmadan yürüdük. Ezan okundu ve şehitlerimizi toprağa verdik." - "Demokrasiyi korumak için tankın önününe çıkarız"O günden sonra hayatlarında çok şey değiştiğini, olayın ertesi günü erkeklere yönelik sokağa çıkma yasağı olduğunu aktaran Rzaguliyeva, "Dışarıda sadece kadınlar vardı. Onurlu bir şekilde dışarı çıktık. Çok güçlüydük o anda. Hiçbir şeye aldırmadan dimdik bir şekilde yürüyorduk. Askerler şaşkın şaşkın baktı." dedi.
Aytac Rzaguliyeva, sonrasında toparlandıklarını belirterek, sözlerini, "Türkler asırlar boyu çok güçlü bir millettir. Benim için önemli olan Türklerin birlik olması. Hiçbir fitneye gelmeden kardeşliğini koruması. Türkler çok güçlüdür. Demokrasiyi korumak için tankın önününe çıkarız. Bir öğretmen olarak benim niyetim ise savaşla değil beyinle kazanmalıyız. Biz güçlüyüz, zekiyiz ve beraber olmalıyız." diye tamamladı.
Protesto Muhabir Öğretmen Sokağa Çıkma Yasağı Katliam 

19 Ocak 2018 Cuma günü yayınlandı