Ojeli elleriyle tamir ettikleri traktörü topuklu ayakkabılarıyla sürdüler

Kadınları sınıfta traktürün anlatılması
Topuklu Ayakkabı Kadın Öğretmen Öğretmen İlginç Görüntü Halk Eğitim 

-Anlatımdan genel ve detay
-Ders dinleyen kadın kursiyerler
-Kadınların pratik eğitime geçmesi
-Öğretmenin traktör başında anlatmaya devam etmesi
-Bir kursiyerin traktörü değiştirmeye çalışması
-Altına yatıp tamir yapması
-Kadının traktör sürmesi
-Başka bir kadının traktör sürmesi
-Ahmet Uyan ile röp
-Ayşenur Hükümdar ile röp.
-Ayşe Aslı Özdaş ile röp.
-Emine Şenkuş ile röp.
-Hüseyin Bolkan ile röp.

( ADANA - ÖZEL - HD)- Adana'da düzenlenen “Traktör Bakım, Onarım ve Kullanım Eğitimi” kursuna katılan 23 kadın ojeli elleriyle traktör tamir edip, topuklu ayakkabılarıyla sürdüler- Ayşenur Hükümdar:"Traktör kullanmayı çok seviyorum arıza yaptığı zamanda kendim müdahale etmek istiyorum"- Kadın eğitmen Emine Şenkuş: "Ziraat mühendisiyim üniversite yıllarımdan bu yana traktör kullanıyorum"- Ayşe Aslı Özdaş: "Traktörü sadece erkekler kullanacak diye bir şey yok bayanların da kullanması gerekiyor" ADANA

- Adana'da düzenlenen “Traktör Bakım, Onarım ve Kullanım Eğitimi” kursuna katılan 23 kadın ojeli elleriyle tamir ettikleri traktörü topuklu ayakkabılarıyla sürdüler. Kadınların başvurusu üzerine Adana Zirai Üretim İşletmesi ve Tarımsal Yayım Hizmetiçi Eğitim Merkezi Müdürlüğü (TAYEM) ile Yüreğir Şehit Samet Saraç Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile “Traktör Bakım, Onarım ve Kullanım Eğitimi” kursu açıldı. Kursa 23 kadın katıldı.
Kadınlara önce sınıflarda erkek öğretmen Ahmet Uyan ile kadın öğretmen Emine Şenkuş teorik teknik bilgiler veriyor. Daha sonra ise kursiyerlere traktör üzerinde pratik eğitim veriliyor. Kadınlar traktör arızaları tek tek anlatılarak daha sonra bu arızalarını nasıl giderileceği, yağ değişiminin nasıl yapılacağı uygulamalı olarak anlatılıyor. Tamirin yanı sıra kadınlara traktörün nasıl sürüleceği de öğretiliyor. Bazı kadınların ise topuklu ayakkabı ile traktör sürmesi ilginç görüntüler oluşturdu. Kursa sadece kadınlar katılıyor Öğretmen Ahmet Uyan, daha öncede traktör kursu verildiğini ancak bu kurslara 2 ya da 3 kadın katıldığını belirterek, "23 kadına kurs veriyoruz. Onlara traktörleri nerede kullanacaklarını, bakımlarını nasıl yapacaklarını ve emniyet kuralları nelerdir bunları anlatmaya çalışıyoruz" dedi.
Kadın öğretmen ziraat mühendisi Emine Şenkuş ise üniversite yıllarından bu yana traktör kullandığını anımsatarak, "Bayanlar artık tüm sektörde olduğu gibi tarım alanında da aktif olarak çalışıyorlar. Günümüzde görüyoruz tarımın her alanında makine ve traktör kullanımında da çok önemli rol alıyorlar. Eşlerinin işi olduğunda ya da erkek çocukları olmadığında veya işçi bulmadıklarında kendileri işlerini görüyorlar" diye konuştu.
Yüreğir Şehit Samet Saraç Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Bolkan'da, halk eğitim olarak birçok kurs açtıklarını, fakat bunun çok farklı bir kurs olduğunu belirterek, "Burada bayanlarında bu işi yapabileceğini göstermek istiyoruz" dedi.
"Traktör kullanmayı çok seviyorum" Kursiyer Ayşenur Hükümdar ise traktör kullanmayı çok sevdiğini anlatara, "Ben zaten çiftçilikle uğraşıyorum genelde. Evimde de traktörüm var aileme yardımcı olmak ve onarımını daha iyi yapmak için bu kursa geldim. Evdeki traktörü de yaklaşık 3 yıldır kullanıyorum. Traktöre merakım çiftçilikten kaynaklanıyor kendimize ait tarla bahçe olduğu için. Burada bakım ve onarımda öğreniyoruz. Traktör arıza yaptığında kendimiz müdahale etmek için. Kurs bana hiç zor gelmiyor çünkü traktör kullanmayı çok seviyorum" ifadelerini kullandı. Kursiyer Aslı Ayşe Özdaş ise traktörü sadece erkekler kullanacak diye bir düşüncenin yanlış olduğunu, bayanların da kullanması gerektiğini, herhangi bir yerde ihtiyaç duyulduğunda bir erkek aramaya çıkmak yerine bayanın da kendi işini görmesi gerektiğini söyledi.

(FKE-
23 Şubat 2018 Cuma günü yayınlandı