Öğrencilerden depreme karşı otomatik kapı - ADIYAMAN

- Öğrencilerden depreme karşı otomatik kapı - Adıyaman Hüsnü Özyeğin Anadolu Lisesi'nden genel detay görüntüler - Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı'nın açılışa katılması - Kurdele kesimi ve otomatik kapı sisteminin incelemesi - Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Hasari Kaşkan'ın konuşmasıÖğrencilerden depreme karşı otomatik kapı - Adıyaman 'da Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Hasari Kaşkan ve öğrencileri, deprem sırasında erken uyarı sistemiyle otomatik açılan kapı sistemi geliştirdiADIYAMAN (AA) - Adıyaman Hüsnü Özyeğin Anadolu Lisesi öğrencileri, "TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı Sergisi" kapsamında deprem anında otomatik açılan kapı sistemi yaptı.Serginin açılışına katılan Vali Nurullah Naci Kalkancı, otomatik kapı sistemini inceledi.Lise Müdürü Enver Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sene TÜBİTAK sergisinin beşincisini düzenlediklerini ve yapılan projeler arasında en gözde projenin, Hasari Kaşkan ve öğrencilerinin yaptığı proje olduğunu söyledi.

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Hasari Kaşkan ise sistem ile ilgili şunları söyledi:"Bildiğiniz gibi ülkemiz deprem bölgesi. 2 Mart 2017'de Adıyaman 'ın Samsat ilçesinde 5.5 şiddetinde deprem meydana geldi. Deprem sırasında okulu tahliye ederken kapıda yığılmalar yaşandığını gördük. Deprem sonrası 'acaba bunu nasıl önleyebiliriz' şeklinde düşündük ve araştırma yaptık. Araştırmalar neticesinde, deprem sırasında erken uyarı sistemiyle otomatik açılan kapıyı gerçekleştirdik. Bu sistem hem erken uyarı ikazında bulunuyor hem de kapının otomatik olarak açılmasını sağlıyor."Prototipi yapılan sistemi geliştirmek için destek beklediklerini kaydeden Kaşkan, destek verilirse kurum ve kuruluşlar, bina, site, hastane, okullar hatta evlere dahi sistemin kurulabileceğini söyledi.

Kaşkan, sistemin görsel ve işitsel uyarı da yapabildiğini, bu sayede görme ya da duyma engeli olanlarda da can kaybı riskini azaltabileceğini vurguladı.Projeye öğrencilerden Umut Gazi Taş, Umut Arda Özdeş, Mustafa Bağlam destek verirken, TÜBİTAK projeleri kapsamında, Hüsnü Özyeğin Lisesi'nde hazırlanan 23 projenin, 15 öğretmen ve 69 öğrencinin emeğiyle ortaya çıktığı bilgisi verildi.

Erken Uyarı Erken Uyarı Sistemi Deprem Bölgesi Öğrenciler Deprem Anı 

19 Nisan 2018 Perşembe günü yayınlandı