Nagehan Alçı AK Parti Kongresi'ni Yorumladı

AK Parti'de kongre günü! AK Parti Kongresi için Ankara Spor Salonu'nda büyük güvenlik önlemleri alındı. AK Parti kongresinin nabzı Beyaz Gazete'de. AK Parti'de kongresi canlı yayın ve canlı anlatım. AK Parti kongresi canlı izle AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresi'nin yapılacağı Ankara Spor Salonu ve çevresi, kongre başlamadan saatler önce partililerce dolduruldu. 1490 delegenin katılacağı ve ana konsepti 'Büyük millet, büyük güç, hedef 2023 ' olan AK Parti, 4. Olağan Büyük Kongresi'ne katılım büyük oldu. Büyük katılıma karşın kaos yaşanmaması dikkat çekti
Cumhuriyet Divan Başkanlığı Demokrat Parti Numan Kurtulmuş Ahmet Abakay 


1490 delegenin katılacağı ve ana konsepti 'Büyük millet, büyük güç, hedef 2023 ' olan AK Parti, 4. Olağan Büyük Kongresi'ne katılım büyük oldu. TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin hiçbiri kongrede temsil edilmiyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın son kez Genel Başkanlığa aday olacağı AK Parti ' nin 4.Olağan Büyük Kongresi saat 10.00 ' da Ankara Spor Salonu ' nda başladı.
Başbakan Tayyip Erdoğan salona 10.30 civarında salona ulaştığında salon önünde bekleyen partililere kısa bir hoş geldiniz konuşması yaptı. Erdoğan daha sonra salona yöneldi. Kongrede Divan Başkanlığı'na TBMM eski başkanı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin seçildi.

6 GAZETE ENGELLİ, TBMM'DEKİ PARTİLER YOK

Bu arada Kongre'de protesto ve akreditasyon krizleri de yaşanıyor. AK Parti, Cumhuriyet, Aydınlık, Sözcü, Yeni Çağ, Evrensel ve Birgün gazetelerini kongreyi takip etmek üzere akredite etmedi. Parti kaynakları söz konusu gazetelerin neden akredite edilmedikleri yönünde bir açıklama yapmazken Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, AK Parti ' nin tutumunun basın özgürlüğü anlayışını yansıttığını söyledi.

TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin hiçbiri de kongrede temsil edilmiyor. CHP 6 gazetenin kongreyi izlemesine engel olan akreditasyon krizi, MHP Barzani'nin katılımı nedeniyle temsilci göndermedi. BDP ise zaten davet edilmediği için temsil edilmiyor.

SALON DÜZENİ

Spor Salonu ' nun dışı ve içi bu konsepte uygun şekilde donatılırken, salon süslemelerinde partinin kurumsal renklerinden olan mavi renk ağırlıklı olarak kullanıldı. Salonun ortası delegeler için ayrılırken, Genel Başkan ve Erdoğan ' ın katılımcıları selamlaması için yerden 1,5 metre yükseklikte ve salonu çevreleyen bir de platform kuruldu. Salonda, “Her şey Türkiye için, bu ışık sönmeyecek”, “Şimdi Türkiye zamanı”, “Hayallerimiz var, sevdamız var”, “Durmak yok, yola devam” yazılı pankartlar yer aldı. Sahne tasarımında mavi zemin üzerine, mavi ışıklarla belirginleştirilen büyük bir dünya haritası kullanıldı.

Sahnenin sağ tarafındaki locada Bakanlar Kurulu üyeleriyle eski bakanlar, sol taraftaki locada ise Erdoğan ile AK Parti MKYK üyeleri kongreyi izliyor. Salonda hazırlanan 9 locadan 7 ' sinde yabancı konuklar, 2 ' sinde ise siyasi parti temsilcileri yer alıyor. Türkiye ' de ilk defa bir parti, kongre için şarkı ve klip hazırlattı. Sözleri ve bestesi Özhan Eren ' e ait şarkı için klip de çekildi. Klipte 81 il teşkilatından partililer rol aldı. Özel ışıklandırma sistemiyle görsel şovların da yapıldığı kongrede, salon içi ve dışında büyük LED ekranları yer alıyor. Kongre salonunda “Engelleri Aşan Büyük Güç, Hedef 2023” sloganıyla engelli vatandaşlar için de özel düzenlemeler yapıldı. Davetli engelliler, sahne önünde yer ayrılırken, kongreyi izlemeye gelen engelli vatandaşlar için de 3 özel loca bulunuyor. Erdoğan ' ın konuşması da 3 işaret dili tercümanı tarafından çevriliyor.

Salon erken saatlerde partililer tarafından dolarken, salona giremeyenler de salon dışana kurulan dev ekranlardan salonu izleyebiliyor. Erken saatlerden itibaren Ankara dışından gelen partililere, AK Parti teşkilatı tarafından kumanya dağıtıldı. Sahne kenarındaki ekranlardan Erdoğan'ın, ilk olarak Siirt Milletvekili seçilmesi ve TBMM Genel Kurulu'nda yemin etmesi yansıtıldı. Tayyip Erdoğan'ın, hapse girerken yaptığı konuşmanın yayınlanması seyircilerden büyük alkış aldı. Erdoğan'ın değişik tarihlerdeki konuşmaları ve AK Parti hükümetlerinin icraatları da alkışlarla izlendi.

SON KEZ ADAY

14 Ağustos 2001 ' de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002, 22 Temmuz 2007 ve 12 Haziran 2011 seçimlerinde tek başına iktidar oldu. Tüzük gereği Erdoğan son kez Genel Başkanlığa aday olacak. Önceki kongrelerde olduğu gibi Erdoğan ' a rakip çıkmadı. Genel Başkan dışında, Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK), Merkez Disiplin Kurulu ve Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Kurulu üyeleri seçilecek. AK Parti ' de 3 dönem milletvekili seçilenler 4. dönem yeniden aday olamıyor. Bu nedenle özellikle MKYK ' da yapılacak görev dağılımı 3 dönemi dolduran 70 ' e yakın milletvekili için büyük önem taşıyor. 50 asil, 25 yedek üyeli MKYK ' nın yüzde 15 ' inin değişmesi öngörülüyor. Geçen günlerde partisini feshederek AK Parti saflarına katılan HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ile Demokrat Parti ' nin eski Genel Başkanı Süleyman Soylu ' ya parti yönetiminde görev verilip verilmeyeceği de merak konusu.
30 Eylül 2012 Pazar günü yayınlandı