'Muhabir' kitabı gazetecilik öğrencilerinin temel kaynağı oldu - ERZURUM

"Muhabir" kitabı gazetecilik öğrencilerinin temel kaynağı oldu - ERZURUM - Doç. Dr. Besim Yıldırım'ın açıklaması - Gazetecilik bölümü son sınıf öğrencisi Cemal Turan Kaya'nın açıklaması - Öğrencilerden Alper Çolak'ın açıklaması"Muhabir" kitabı gazetecilik öğrencilerinin temel kaynağı oldu - Anadolu Ajansı tarafından hazırlanan "Muhabir" kitabı, Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencileri için önemli bir kaynak durumunda - Doç. Dr. Besim Yıldırım: - "Muhabir kitabı hem haberi kuramsal anlamda ele alıyor, hem de haberde uyulması gereken kuralları zengin örneklerle bilgilendiriyor. Haber yazma ve diğer habercilik derslerinde temel kaynak olarak kullanıyoruz"ERZURUM (AA) - Anadolu Ajansı (AA) tarafından hazırlanan "Muhabir" kitabı, Atatürk Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencilerinin kaynak kitabı oldu.AA tarafından geleneksel gazetecilik kurallarının yanı sıra yeni medya okurlarının beklentileri de dikkate alınarak hazırlanan ve bir rehber niteliği taşıyan "Muhabir" kitabı, 2017 Kasım ayında ilk baskısının yayınlanmasından sonra gazetecilik bölümü öğrencilerinin eğitimlerinin önemli bir parçası haline geldi.Ülke genelindeki birçok üniversitenin iletişim fakültesinde eğitim alan öğrenciler, AA'nın "Muhabir" kitabı sayesinde Osmanlı’da haber ve cumhuriyetin ilk yıllarında habercilik anlayışının yanı sıra habercilikte uzmanlaşmanın yolları, haberlerde sık karşılaşılan yazım kuralı hataları, haberin ana unsurlarından fotoğraf ve görüntüyle ilgili temel bilgiler somut örneklerle bilgileniyor.Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Besim Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu Ajansının kurulduğu günden bu yana yurt içi ve dışında Türkiye'nin haber akışını sağlayan en önemli kurumlardan biri olduğunu söyledi.

Yıldırım, AA'nın ulusal açıdan Türkiye'ye önemli itibar sağladığını ifade ederek, "Ülkeler bilgi çağında, uluslararası iletişimini ve haber akışını kendi lehinde dünyada dolaştırmak için çok çaba harcıyor. Anadolu Ajansı da Türkiye açısından bu anlamda çok önemlidir. Anadolu Ajansı haber akışını Türkiye çıkarlarına uygun şekilde ve manipülasyonlardan uzak bir sağlıyor, bu açıdan da çok önemli bir kurumdur." dedi.
- "Önemli bir ders kaynağı olarak kullanıyoruz"AA'nın bir eğitimci görevi de üstlendiğini belirten Yıldırım, şunları aktardı:"Anadolu Ajansı, Türkiye'de haberleşme, medya ve kitle iletişim araçlarının kurumsallaşması açısından çok ciddi alt yapı hazırlamıştır. Anadolu Ajansı aynı zamanda ekol ve okul olma konumunu her zaman korumuştur. Anadolu Ajansının çıkardığı Muhabir kitabını gazetecilik bölümünde önemli bir ders kaynağı olarak kullanıyoruz. Muhabir kitabı hem haberi kuramsal anlamda ele alıyor, hem de haberde uyulması gereken kuralları zengin örneklerle bilgilendiriyor. Haber yazma ve diğer habercilik derslerinde temel kaynak olarak kullanıyoruz. Haber yazma ve diğer habercilik derslerinde temel kaynak olarak kullanıyoruz."Gazetecilik bölümü son sınıf öğrencisi Cemal Turan Kaya ise AA'nın "Muhabir" kitabının gazetecilik eğitiminde temel kitap olduğunu ifade ederek, "Kitabın her gazetecide bulunması gerektiğini düşünüyorum. Eğitimlerimize yön veren bir kitap ve sadece gazetecinin değil her insanın elinde olması gerekiyor." diye konuştu.
Öğrencilerden Alper Çolak da AA'nın "Muhabir" kitabının haberciliği bugüne uyarlayarak yaklaşık 100 yıllık tecrübesinin aktarıldığını söyledi.


Cumhuriyet Uluslararası Öğrenciler İletişim Fakültesi Manipülasyon 

18 Mayıs 2018 Cuma günü yayınlandı