Mezarları talan edilmişti, yıllar sonra Edirne’de bulundu

Yeniçeri mezar taşları
Mezar Taşları Restorasyon Mezar Taşı Ziyaretçiler Harekete Geç 

-Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Hacıoğlu'nun röportajı
-Osmanlı Mezar Taşları Alanı'na gelen ziyaretçilerin açıklamaları
-genel ve detaylar
-
-görüntü: Edirne klasörüne geçildi..

( EDİRNE )- 70 yeniçerinin mezar taşları Selimiye’nin gölgesine taşındı- Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Hacıoğlu:- “Yeniçeri Ocakları lav edildikten sonra mezarları da oldukça tahrip edilmiştir”- “Mezar taşları aynı zamanda bir incelik eseridir, bir sanattır” EDİRNE

- Osmanlı İmparatorluğu'nun 92 yıl başkentlik yapan kadim payitaht Edirne'de, yok olmaya yüz tutmuş yeniçeri mezar taşları restore edilerek, Selimiye’nin gölgesinde sergilenmeye başlandı. Yeniçeri Ocakları Osmanlı Dönemi’nde lav edildikten sonraki süreçte, mezarları ve mezar taşları adeta yok olmaya yüz tutmuştu. Tarihi yeniden ayağa kaldırmak için harekete geçen Edirne İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi koordinesinde, kentin farklı noktalarında bulunan 70 yeniçeri mezar taşının toplayarak, restorasyona aldı. Osmanlı-İslam eserlerinin zirvesi olarak kabul edilen ve dönemin dünyaca ünlü mimarı ‘Koca Sinan’ tarafından yapılan Selimiye Cami’nin gölgesinde bulunan Osmanlı Mezar Taşları Alanı'nda sergilenmeye başlanan 70 yeniçeri mezar taşına, kente gelen ziyaretçiler de yoğun ilgi gösteriyor. “Yeniçeri Ocakları lav edildikten sonra mezarları da oldukça tahrip edilmiştir” Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Hacıoğlu, İHA’ya yaptığı açıklamada, “Edirne, Osmanlı medeniyetinin şekillendiği bir yerdir. Yeniçeri Ocakları lav edildikten sonra mezarları da oldukça tahrip edilmiştir. Adeta yok olmaya yüz tutmuştur. Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü olarak bize bağlı müze vasıtasıyla biz bu mezar taşlarının restorasyon yoluna gittik ve değişik mezarlıklardan topladık. Onları Selimiye’nin gölgesinde teşhir ve tanzimini yaparak, gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerimizin hizmetine sunduk” dedi.
“Mezar taşları aynı zamanda bir incelik eseridir, bir sanattır” Hacıoğlu, Osmanlı döneminde ait yeniçeri mezar taşlarının dahi bir incelik bir sanat eseri olduklarını hatırlatarak, “Bu mezar taşları medeniyetimizin bir bekasıdır. Gelecek nesillere karşı bir sorumluluğumuzdur. Ecdadımıza bir vefadır. Mezar taşları aynı zamanda bir incelik eseridir. Bir sanattır. Atalarımız, ecdadımız bu sanatı mezar taşlarına yansıtmışlardır. Biz de bu geçmişin hatıralarını geleceğe düzenleme yaparak, ulaştırmış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı. “Yapanlardan Allah razı olsun” İstanbul’dan Edirne’ye ziyaretçi olarak geldiğini dile getiren Selim Kayalar da “Çok hoşumuza gitti. Yani tarihi görmek çok güzel bir şey, yapanlardan Allah razı olsun” dedi.
Bir diğer ziyaretçi Muammer Kişmi ise yeni nesilin geçmiş tarihini öğrenme arzusunun gün geçtikçe azaldığını vurgulayarak, “Tarihin gün yüzüne çıkması çok güzel bir şey. Kaybolan tarihi yeniden bu nesle öğretmek ama bizim neslimizin de biraz öğrenmesi lazım öğrenmiyor nesil. Yani merak etmesi lazım, incelemesi lazım, yeniçeri nedir ben bile bilmiyorum” şeklinde konuştu.

28 Nisan 2018 Cumartesi günü yayınlandı