Meslek edindirilen hükümlüler üretime katkı sağlıyor - ADANA

- Denetimli serbestlik adı altında kamu hizmeti yapmakla yükümlü olan hükümlüler - “Eskimesin Eşyalar Yenilensin Hayatlar” projesi - Hükümlülerin çalışmaları - Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan'ın konuşması - Atölyede çalışan B.A'nın konuşmasıADANA (AA) - ÖMER FANSA - Adana ’da denetimli serbestlik altında kamu hizmeti yapmakla yükümlü olan hükümlüler, Cumhuriyet Başsavcılığının “Eskimesin Eşyalar Yenilensin Hayatlar” projesi kapsamında oluşturulan ütü, tekstil, çamaşır yıkama, el sanatları, overlok atölyelerinde meslek öğrenerek üretime katkı sağlıyorlar. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile Cumhuriyet Halk Eğitim Merkezi tarafından yürütülen proje doğrultusunda merkez Yüreğir ilçesi Kışla Mahallesi'nde Yüreğir Belediyesine ait iki katlı binada kurulan ütü, tekstil, çamaşır yıkama, el sanatları, overlok atölyelerinde hükümlülere meslek edindiriliyor.Atölyelerde haklarında kamuya yararlı bir işte çalışma cezası verilenler ile cezalarının son bir yılını denetimli serbestlik kapsamında çeken 40 hükümlü üretimde görev alıyor.Haklarında kamuya yararlı bir işte çalışma cezası bulunan hükümlüler, bağışlanan kumaş gibi malzemeler ile her türlü kıyafet ve tekstil ürünlerini, atölyede yenileyerek ihtiyaç sahiplerine ambalajlı halde teslim edip cezalarını çekiyor.Anaokullarına oturma minderleri ve dolgu bez bebekleri, Adana Şehir Hastanesi bünyesinde bulunan Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesindeki ihtiyaç sahibi hükümlülere kıyafet hazırlayan hükümlüler, üretime katkı sağlıyorlar. - "Tahliye sonrasında mutlaka bir işleri var" Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atölyede kamu hizmeti mükellefiyeti altında bulunan hükümlülerin kurslara katıldıklarını ve meslek öğrendiklerini söyledi.

Hükümlülerin kullanılmayan eşyaları tamir etmesinin yanı sıra bazı kumaşlardan da kıyafet, minder, yastık gibi ürünler ürettiklerini belirterek "Normalde cezaevinde yatacak bir iş gücünü biz üretime çeviriyoruz. Aynı zamanda buradaki arkadaşlarımız meslek öğreniyorlar. Yani tahliye sonrasında mutlaka bir işleri, meslekleri var. Bu şekilde topluma, ailelerine faydalı güzel işler yapabilecek, aynı zamanda geçimlerini temin edebilecekler." ifadesini kullandı. - Yeniden suç işleme azalıyorYeldan, atölyede çalışanların tahliye olunca tekstil sektöründe kendileri iş bulduklarını, yeniden suç işleme noktasında olumsuzluğa rastlamadıklarını anlattı.Bu yönde takip ettikleri örnekler olduğunu ifade eden Yeldan, "Buradaki arkadaşlarımız bu mesleği öğrendikten sonra mutlaka kendi güçleriyle hayata tutunmaya devam ediyorlar. Biz de kendilerini hem takip ediyoruz hem destekliyoruz hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı projelerine yönlendiriyoruz." dedi.
- "En azından meslek sahibi olabildik"Atölyede çalışan ve bir sene yükümlülüğü olan 27 yaşındaki B.A, daha önce de fidan diktiğini, kurs açılınca yetkililerin kendisini buraya yönlendirdiğini belirtti.
Daha önce iğneyi iplikten geçiremezken şu anda dikiş makinesi kullandığını anlatan B.A, "Başımıza ister istemez sıkıntılar geldi ve cezasını gidip çektik. Bir meslek sahibi de olamadık. En azından meslek sahibi olabildik. Allah razı olsun." dedi.
Kamu hizmetinde 2020'ye kadar çalışma yükümlüğü olan 31 yaşındaki M.A da bir aydır ütü yaptığını, halen dikiş yapmayı öğrendiğini kaydetti.

Denetimli Serbestlik Hükümlüler İş Makinesi El Sanatları Tekstil Sektörü 

26 Mayıs 2018 Cumartesi günü yayınlandı