Merve Kavakçı: Bizlerin 28 Şubat’ı Hala Devam Ediyor

28 Şubat davası kapsamında “müşteki” sıfatıyla ifade veren eski milletvekili Merve Kavakçı, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve bu süreçte rol alanların adaletin önüne çıkartılması gerektiğini söyledi. Kavakçı, “Bizlerin 28 Şubat ' ı hala devam ediyor” dedi.
Başbakan Ağır Ceza Mahkemesi İslam Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 


Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi ' nde görülen 28 Şubat davası kapsamında eski Başbakan Tansu Çiller ve eski milletvekili Merve Kavakçı ' nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin müşteki olarak ifadesinin alınmasına karar verilmişti. Çiller, ifadesini yazılı olarak mahkemeye sunacağını bildirirken, Merve Kavakçı ve bazı isimler adliyede ifade verdi.

Merve Kavakçı adliyeye eşi Cihangir İslam ile birlikte geldi. Kavakçı ifadesinin ardından eşiyle el ele adliyeden ayrıldı. Ardından eşiyle el ele adliyeden çıktı. Kavakçı, basın mensuplarına açıklama yapacağı sırada öğle ezanın okunması üzerine bir süre bekledi. Bu sırada Kavakçı ' nın yanına gelen bir polis memuru, adliyenin karşısında eylem yapan gruba müdahale olabileceğini belirterek, açıklamayı biraz ileride yapmalarını istedi. Bunun üzerine Kavakçı ve eşi grubun biraz daha ilerisine geçerek açıklama yaptı.

Mahkemenin daveti üzerine bir günlüğüne yurt dışından geldiğini belirten Kavakçı, “28 Şubat darbesiyle alakalı olarak mahkemeden davet almıştım. Daha önce mağdur olarak ifade vermiş, müdahil olma talebini dile getirmiştim. Aldığım davet üzerine bir günlüğüne yurt dışından geldim. İçeride çok acı hikayeler anlatılıyor” dedi.

28 Şubat ' ın bin sene sürmediğini ümit ettiğini ancak hala sürdüğünü görmenin üzüntüsünü yaşadığını anlatan Kavakçı, “Bu arada mağdur olup, müşteki olmayanlara teessüf ediyorum. Birçokları hayatlarını bir araya koymak istediler, geri bakıp o kötü günleri hatırlamak istemiyorlar. Hiçbirimiz istemiyoruz ama bizlerin 28 Şubat ' ı hala devam ediyor. Devam etmeyenler de, arkasına koyup geçmişi hatırlamak istemeyenler de ileriki nesillere bir borç o günlerin hesabını sormak mecburiyetindeler. Bu ülkeyi seven her insanın adaletin tecelli etmesi yönünde bildiğini söylemesi ve paylaşması gerekiyor. Ben dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ' in benim partime yaptığı baskılar sebebiyle, o dönemin BÇG ' sinin başı örtülü bir vekilin oylarla seçilmiş olmasına rağmen fiilen görev yapmasının engellenmesinde oynadıkları rol sebebiyle adalet önüne çıkartılmalarını ve bu adaletin tesisinin sadece askeri kanatla kısıtlanmaması gerektiğini, o darbenin hiçbir zaman sivil desteği olmadan yapılamayacağının idrakinde olarak da sivil kanatta medyadan, bürokrasiden, iş dünyasından kimler bu işte rol aldıysa adaletin önüne çıkartılması gerektiğini bu ülkeyi seven bir insan olarak talep ediyorum. Bu bir haktır. Biz mağdurlar, en başta kabul etmek durumundayız ki biz eşit haklara sahip vatandaşlarız. Onun için biz buna inanalım” diye konuştu.

“Meclis ' te önümüzdeki dönem başörtülü vekil olması bekleniyor. Buna yönelik çalışmalar var. Neler söyleyeceksiniz?” sorusu üzerine ise Kavakçı, “Bu işte çok geç kalındı. Bütün partiler çok geç kaldı. Biz geçen seçimde bunu bekliyorduk. Başörtülü kadınlar bu ülkenin yarıdan fazla kadın nüfuzunu teşkil eden kadınlar. Bu ülkenin insanları ve onlar da temsil hakkını kullanmak durumundalar” dedi.

Kavakçı bir soru üzerine ise, “Her zaman siyasetin içindeyim, Türkiye ' nin gelişmesini isteyen bir insan olarak” diye ekledi.
27 Eylül 2013 Cuma günü yayınlandı