Marmaray Projesinin Dünyadaki Benzerleri

Marmaray Projesinin Dünyadaki Benzerleri... Asrın projesi Marmaray dünyadaki benzer projeleri akla getirdi. Marmaray ' a benzeyen projeler, tüp geçitler hangileri? Dünyanın en önemli 2 deniz altı tren yolu tünelleri Avrupa ve Japonya ' da bulunuyor. Fransa ve İngiltereyi bağlayan Manş Tüneli ve Janponya ' da 2 önemli adayı bağlayan Seikan tünelleri en büyük projelerden. Marmaray ise sahip olduğu teknik özellikleriyle diğer tünel projelerinden ayrılıyor.
İngiltere Avrupa Marmaray Projesi Danimarka Fransa 


Dünyanın en çok bilinen denizaltı tren yolu tüneli İngiltere ve Fransayı birbirine bağlayan Manş Tüneli. İngiltere ' nin Folkestone limanı ile Fransa ' daki Calais kasabasını birbirine bağlayan tünelin uzunluğu 50.5 km. En derin noktası 75 metre olan tünelin yaklaşık 38 kilometrelik kısmı denizin altında. Deniz altındaki kısmı en uzun olan tünel ünvanına Manş Tüneli sahip. Tünelin yapılması fikri ilk defa 1802′de ortaya atıldı. Ancak inşaasına 1988′de başlanan tünel 1994 yılında faaliyete girebildi. Tünelde çalışan hızlı tren 2012 yılında her iki ülke arasında 18 milyonun üzerinde yolcu taşıdı.

Seikan Tüneli

Bir diğer önemli denizaltı raylı sistem geçişi ise Janponya ' daki Seikan Tüneli. Adalar ülkesi olan Japonya ' da Hokkaido ve Honşu adalarını birbirine bağlıyor. Seikan tünelinin toplam uzunluğu 53.85 km. Bu uzunluğu 23.3 km ' si denizin altında. En derin noktası deniz seviyesinin 240 metre altında olan Seikan Tüneli bu özelliği ile dünyanın en derin raylı sistem tüneli ünvanına sahip. Seikan Tüneli 1971′de inşaa edilmeye başlandı ve 1988 yılında faaliyete girdi. Seikan Tüneli 3 milyar 600 milyon dolara mal oldu.

Kayda değer bir diğer deniz altın trenyolu tüneli de Danimarka ' da bulunuyor. Bu tünel de yaklaşık 8 km uzunluğunda. Ancak boğaz geçisinin tamamı tünelden oluşmuyor. Geçişin bir kısmı da köprüyle sağlanıyor.


30 Ekim 2013 Çarşamba günü yayınlandı