Mardin’de çocuk arkeologlar iş başında

Eğitimcilerin öğrencilere anlatım yapması detayı
Laboratuvar 2010 Yılı Tarihi Kazı Örnek Proje Öğrenciler 

-Öğrencilerin kazı alanından detayı
-Öğrencilerin tarihi eser bulma anları detayı
-Öğrencilerin kazı çalışmasından detaylar
-Minik arkeologlardan Emirhan Artukoğlu ile röportaj
-Minik arkeologlardan Büşra Aykul (10) röportaj
-Melike sultan kızılkapçı (10) röportaj
-Mardin müzesinde görevli sanat tarihçisi Seher İvrendi açıklama
-Müze eğitimcisi Işılay Baysak açıklama
-Bulunan tarihi eserlerden detaylar
-Öğrencilerin tarihi eserleri taşıması
-Arkeopark alanı genel görüntü detayı

( MARDİN )- Çocuk arkeologlardan tarihi eser çalışması MARDİN

- Mardin Müzesi çocukların tarihi sevmesi ve tarihi eserlerin korunması için 2010 yılından bu yana sürdürdüğü örnek proje ile bu yaz döneminde de çocuklara kapılarını açtı. Mardin Müzesi Arkeopark alanı oluşturarak yaşları 7 ile 12 arasındaki öğrencilere arkeolog olması için imkan tanıdı. Minik öğrenciler tarihi kazı alanı olarak belirlenen alanda ellerinde fırçalar ile önce toprağı kazdı, ardından buldukları tarihi eserleri laboratuvara teslim etmek üzere kutulara koydu. Minik öğrencilerin tarihi eserleri bulma anları renkli görüntüler oluşturdu. Mardin Müzesi örnek bir çalışma ile çocukların bir günlük arkeolog olmasına imkan tanıdı. Mardin Müzesi oluşturulan Arkeopark alanında arkeolog eğitmenler öğrencilere tarihi eserlerin nasıl bulunduğunu uygulamalı olarak anlattı. Küçük arkeologlar müze bahçesinde arkeologları aratmayacak bir çalışma ile toprağı kazdı, eserleri titizlikle bulup laboratuvara götürmek için büyük bir hassasiyetle çalıştı. Minik arkeologlar profesyonel arkeologları aratmadı Minikler kazı yapmak için oluşturulan alanda buldukları tarihi eserleri önce fotoğrafladı ardından hazırlanan kutulara koydu. Minik arkeologlar yaptıkları çalışmadan çok mutlu olduğunu ifade etti.
Minik arkeologlardan 9 yaşındaki Emirhan Artukoğlu, çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Herkesin görmesini istediğim bir şey oldu. Çok mutlu oldum. Vazo ve büyüteç buldum. Önce bulduğumuz kazıları fotoğrafladıktan sonra müzeye verip fişleyeceğiz sonra onlar da müzenin içine koyacaklar” dedi.
Minik arkeologlardan 10 yaşındaki Büşra Aykul, çalışmalar yapıyoruz toprağın altından tarihi eserler çıkarıyoruz diyerek, “Bende bir vazo buldum ve arkeolog olmak çok güzel bir duygu” diye koştu. 10 yaşındaki Melike Sultan Kızılkapçı bir tas bulduğunu ifade ederek , “Kazdık baktık bir tas çıktı. Şimdi onu temizleyip laboratuvara götüreceğiz” dedi.
"Birincilik almış bir müzeyiz" Mardin müzesinde görevli sanat tarihçisi Seher İvrendi, Mardin müzesinin 2010 yılında hazırladığı programlarla çocuklara yönelik eğitim faaliyetleri yürüttüğünü söyledi.

İvrendi, "Nitekim bu alanda 2014 yılında dünyaca ünlü iletişim tasarım ödülleri konusunda birincilik almış bir müzeyiz. Gençlere yönelik en iyi program dalında birincilik alarak birçok müzeye de rol model oluşturduk. 2010 yılından bu yana yaklaşık 20 bin öğrenciye müze eğitimi vererek hizmet verdik. Arkeopark kazı alanımızda kültürel varlıkların korumaya ve yaşatmaya yönelik bilinç kazandırılıyor çocuklarımıza. Daha bilinçli nesiller yetiştiriyoruz” ifadelerini kullandı. Mardin müzesi rol model oluyor Müze eğitimcisi Işılay Baysak Burası, arkeopark alanında Mardin müzesi olarak çocuklarla arkeoloji bilimi üzerine hem teorik hem de pratikte bilgiler verip onlara uygulamalar yaptırdıklarını söyledi.

Burası, "Burada neolitik yaşamı görüyorlar. Neolitik yaşama dair bulgular elde edip neolitik yaşamı tanıtıyorlar. Daha sonra arkeopark alanında imitasyon ürünlerini daha öncesinden toprak altına koyuyoruz. Üstünü toprakla kapatıyoruz. Onlar da birer arkeolog olarak kazı yapıp, o ürünlerini bulup çıkarıyorlar. Mardin müzesi bu konuda bir ilk hatta bu çalışma da ilk ve bir çok müzeye bu konuda rol modellik yapıyor” diye konuştu.

19 Temmuz 2018 Perşembe günü yayınlandı