Macaristan'ın özgürlük savaşının 170. yıl dönümü Kütahya'da kutlandı

Tören
Özgürlük Sürgün Acarlar 

-Çelenklerin sunulması
-Konuşmalar

( KÜTAHYA ) KÜTAHYA

- Macaristan Özgürlük Savaşı’nın 170. yıl dönümü Kütahya’da törenle kutlandı. Macar milli kahramanı Lajos Kossuth’un 1850-1851 yıllarında sürgüne gönderildiği Kütahya’da yaşadığı evde düzenlenen törene Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Macaristan Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Balazs Hendrich, Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral, AK Parti Kütahya İl Başkanı Ali Çetinbaş, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören bazı daire müdürleri ve davetliler katıldı.
Törende, Türk ve Macar milli marşları okundu, protokol Kossuth Anıtı’na çelenk sundu. Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, büyük devlet adamı Lajos Kossuth’u saygıyla andığını ifade ederek, "Bilindiği gibi, 1848-1849 yıllarınca Macarların Avusturya’ya karşı verdikleri özgürlük mücadelesinde Lajos Kossuth ve dava arkadaşları galip gelmelerine rağmen Avusturya ve Rusya’nın ittifakından sonra ayrılmak zorunda kalmışlardır. Bu süreçte kendilerine kucak açan Osmanlı devletine sığınmışlardır" diye konuştu.
Macaristan İstanbul Başkonsolosu Balazs Hendrich de, "Lajos Kossuth’un bir süre yaşadığı evin bu kadar güzel korunması ve bayrağımızın da burada dalgalanması çok güzel. Geçmişte özgürlük ve adalet mücadeleleri verildi.
Macarlar için en önemli iki şey adalet ve özgürlüktür" şeklinde konuştu.
Törende Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Macaristan Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss ve Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral da birer konuşma yaptılar. Macar heyeti müzede duygusal anlar yaşadı. Heyete konakla ilgili bilgiler sunulurken, konakta Kossuth'un kullandığı eşyaların sergilenmesi memnuniyetle karşılandı.
12 Mart 2018 Pazartesi günü yayınlandı