Levent Kırca'dan Başbakan'a Sert Eleştiri

Tiyatro gösterisi için Gaziantep ' e gelen Usta Tiyatrocu ve Komedyen Levent Kırca, Devlet Tiyatroları ' nın özelleştirilmesi kararını gaf ve skandal olarak değerlendirirken, “Türkiye Cumhuriyetinde Devlet Tiyatroları ' nı ve diğer tiyatroları kapatmaya hiç kimsenin gücü yetmez” dedi.
Başbakan Atatürk Levent Kırca Devlet Tiyatrosu 


DİSK Gaziantep Bölge Temsilciliği ' nin düzenlediği bir programda basın mensuplarıyla bir araya gelen usta komedyen Levent Kırca, gazetecilerin Devlet Tiyatroları ' nın özelleştirilmesi kararı ile ilgili sorusunu yanıtlayarak, “Hiç hoş karşılamıyorum. Devlet Tiyatroları ' nın ve şehir tiyatrolarının özelleştirilmesi çok ciddi bir gaftır. Ben prensip olarak buna karşıyım Atatürk ' ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti ile bağlantılı olan Devlet Tiyatroları ve yüzyıllık geçmişi olan Osmanlı ' dan buyana kurulmuş olan şehir tiyatrolarının kapatılması bence ciddi bir skandaldır. Gerek Devlet Tiyatrosu ' nda çalışan gerekse şehir tiyatrosunda çalışan oyuncu arkadaşlarımız işsiz kalması ciddi bir skandaldır. Bu sanatsever bir Türk halkına ciddi bir ihanettir. Başbakan ilk açıklamasında, parmaklarını sallıyorlar dedi. Bizi dedi eleştiriyorlar buna hakları yok üstelik parasını biz ödüyoruz dedi. Parasını biz veriyoruz demeye kimsenin hakkı yok. Niye yok, senin paran mı? Bir kere ikincisi, halkın parasından ödüyorsun. Halk ödüyor ve halkın buna ihtiyacı var. Devlet Tiyatroları ve şehir tiyatroları bir ülkenin okuludur. İnsanları eğitir, onları yetiştirir ve aydınlatır. Işıktır. İlim irfan yuvasıdır. İlk beyanatını beğenmedi de üç gün sonra daha ciddi bir şey söyleyelim deyip, arkadaş Devlet Tiyatroları ülkenin bütçesine ciddi bir yüktür o nedenle tiyatroyu kapatıyorum diyorsa bu da yanlış. Şehir tiyatrolarını, Devlet Tiyatroları ' nı ve diğer tiyatroları kapatmaya Türkiye Cumhuriyeti dahilinde kimsenin gücü yetmez” dedi.

Televizyon da yayınlanan programının hükümet tarafından yayından kaldırıldığını iddia eden usta komedyen Kırca, “21 yıl süren Olacak O Kadar programı yayından kaldırıldı. Tıpkı diğer yayından kaldırılanlar gibi. Acaba 21 yıl süren Olacak O Kadar Programı ' nı yayından hangi gerekçeyle kaldırdı? Başbakan, bu soruyu da ben kendisine soruyorum. Bugüne kadar gelmiş geçmiş tüm hükümetleri eleştirdim. Benim işim bu ayrıca sanatçının görevi eleştirmektir. Beni el altından kapatmışlardır. Buda dürüst bir yaklaşım değildir” diye konuştu.

Bir basın mensubunun tiyatrolar kapatılırsa ne iş yapacaksınız? Sorusunu usta komedyen esprili bir şekilde cevaplayarak, “Benden dansöz olur mu? bilmiyorum ki. Olmaz. Beni mesleğimle ortalığa çıkartmıyorsa o zaman tiyatro yaparım. Tiyatromu da yaptırmayacaksa, yazı yazıyorum gazetede. Ama hiç kimse benim düşünce ve davranışımı değiştiremez” ifadelerini kullandı.

11 Mayıs 2012 Cuma günü yayınlandı