Kurtlar ağıla girdi 79 koyunu telef etti

Köyden detaylar
Böbrek Hastası Tarım Köpek Hayvancılık 20 Dakika 

-Ağıldan detaylar
-Telef olan koyunlardan detaylar
-Öldürülen kurttan detaylar
-Kuzulardan detaylar
-Gıda ve tarım ve hayvancılık il müdürlüğü görevlilerinin çalışmalarından detaylar
-Muhammed Erdem ile röportaj
-Baba Kamil Erdem ile Kürtçe röportaj

( HAKKARİ -ÖZEL)- Karanlığı fırsat bilen kurtlar 79 koyun ile 2 köpeği telef etti- 79 koyunu telef eden kurdu köylüler öldürdü- Kurtların telef ettiği koyunların kuzuları sahipsiz kaldı HAKKARİ

- Hakkari’nin Kaymaklı köyüne bağlı Sütlüce mezrasına inen kurt sürüsü girdikleri ağılda 79 koyunu telef etti, 8 koyunu da yaraladı. Hakkari'nin Kaymaklı köyüne bağlı Sütlüce mezrasına inen kurt sürüsü akşam saat 21;00’da Kamil Erdem’e ait ağıla girerek 79 koyunu öldürdü, 8 koyunu yaraladı ve 2 küçük köpeği de parçalayarak telef etti. Henüz süt evresinde olan onlarca kuzunun annesiz kaldığı olayda maddi zararın yaklaşık 100 bin TL olduğu öğrenildi. "Kurtların telef ettiği kuzular annesiz kaldı" Bölgede kışın yoğun geçtiği dalarda aç kalan kurt sürüsü dün akşam aynı anda 3 farklı ağıla girdi. Köy meydanında kurtların dolaştığını fark eden köylüler hemen ağıllarına koştu. Ağılda telef olan hayvanların kapı arkasına yığılmasından dolayı köylüler kapıları kırarak içeri girmeye çalışırken, kurtlar girdikleri camdan kaçıp gecenin karanlığına karıştı. Kuzuların bulunduğu başka bir ağıldan sesler gelince oraya yönelen köylüler içerideki kurdu taş ve sopalarla öldürmeyi başardı. Yaklaşık iki ay önce doğan onlarca kuzu ise annesiz kaldı. "Kurtlar yaklaşık 100 bin TL maddi zarara neden oldu" Koyun sürüsünün sahibi Muhammed Erdem, akşam karanlığını fırsat bilen kurt sürüsünün ağılın camından girerek 79 koyunu telef ettiklerini ifade ederek, yaklaşık 150 bin TL maddi zararı olduğunu söyledi.

Erdem, ”Dün gece saat 21;00 sularında köpeklerin havlamasından köye kurtların indiğini fark ettik. Bizler de kurtları görünce hemen ağıllarımıza koştuk. Koyun cesetleri yüzünden ağıla giremedik. Bizlerde kapıyı kırmak zorunda kaldık. İçeri girdiğimizde 79 koyunumuz telef olmuştu. Kurt pencereyi kırıp içeri girmişti. Aynı şekilde pencereden kaçmıştı. Bizler telef olan koyunlarla uğraşırken kurt başka bir ağıla girmişti. Tüm köylü o ağıla girerek kurdu köşeye sıkıştırdık. Artık elimize ne geçtiyse kurda vurarak öldürdük. Toplam zararımız yaklaşık 100 bin TL. Annem böbrek hastasıdır. Hastanede yatmakta. Annem hem bu koyunlara emek verdiği için hastalandı. Ben ve kardeşimde geçen yıldan beri tek başımıza bu hayvanlara baktık. Annem ve babam hasta. Yeri geldi aç kaldık. Bizler 20 yıldan bu koyunları topladık. Kurt ise 20 dakika da telef etti. Kuzulama dönemiydi. Kuzular şuan süt emiyor. Yüzün üzerinde kuzular saatlerce annelerini aradı. İnsanın içi parçalanıyordu. Bunlarda süt içmese telef olurlar. En az yarısı telef olur. Bu yüzden yetkililerin yardım elini uzatılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Tek geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu belirten baba Kamil Erdem ise Kürtçe verdiği röportajda, zorlu kış aylarında emek verdikleri sürünün kurtlar tarafından telef edildiğini ve mağduriyetlerinin çok büyük olduğunu söyledi.

Erdem, ”Kurt sürüsü akşam karanlığından faydalanarak ağıla girip 79 koyunumu telef etti. Kurtlar 8 koyun da yaralanmış. Tek geçim kaynağımız koyunlardı. Başka bir maaşımız yok. Koyunlara kışın zor şartlarda baktık. Otumuz bitmişti parayla alıp besledik. Tam bahar mevsimine geldik ki sürümüz telef oldu. Devletimizden bize yardım etmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde görevli veteriner hekimlerde köye gelerek yaralı koyunlara müdahale etti. Telef olan koyunların küpe numaralarını alarak sistemden düşme işlemlerini yaptı.
20 Dakika Hakkında
Başrollerinde Tuba Büyüküstün ve İlker Aksum'un yer alacağı 20 Dakika dizisi, hikayesini Kaçış Planı (The Next Three Days) filminden alıyor. Dizide, mutlu bir evlilikleri olan çiftin hayatları, kadının işlemediği halde bir cinayetle suçlanarak hapise girmesiyle altüst olması anlatılıyor. Her hafta yükselen bir tempoya sahip olacak dizide, koca, karısının bu cinayeti işlemediğinden emindir ve ipuçlarının peşinden koşar. Sonunda yapacak bir şey olm...
devamı
20 Nisan 2019 Cumartesi günü yayınlandı