Kudüs'ün fatihi Selahaddin Eyyubi - Dr. Mehdi Abdul Hadi - KUDÜS

- Filistinli siyaset bilimci ve yazar Dr. Mehdi Abdul Hadi ile röportaj - Selahaddin Eyyubi 1138'de Tikrit'te dünyaya geldi - Eyyubi devletini 1171'de kuran Selahaddin Eyyubi 1187'de Kudüs 'ü Haçlı işgalinden kurtardı - Filistinli siyaset bilimci ve yazar Dr. Mehdi Abdul Hadi: - "Selahaddin Eyyubi, verdiği mücadeleyle tüm dünyaya, 'Ölümü çiğnemeden Kudüs 'ü ve kutsal yerleri alamazsınız' mesajını verdi” - "Hazreti Ömer’in yedinci yüzyılda attığı adımları takip eden Selahaddin Eyyubi, hangi inançtan olursa olsun tüm Kudüs lülerin kutsal mekanları ziyaret etmesine izin verdi"KUDÜS (AA) – MUSTAFA DEVECİ - Müslümanlığın yanı sıra Hristiyanlık ve Musevilik için büyük öneme sahip Kudüs ’ü Haçlılarının işgalinden kurtaran Selahaddin Eyyubi, (Selahaddin Yusuf bin Eyyub) şehrin fatihlerinden biri olarak biliniyor.Peygamberler şehri olarak da bilinen Kudüs , tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı.Tüm İslam aleminde olduğu gibi Filistin’de de büyük sevgi duyulan Selahaddin Eyyubi, Kudüs ’ün tarihinde çok önemli bir yere sahip.Filistinliler, büyük komutana sevgilerini göstermek için Kudüs ’ün en meşhur caddesine “Selahaddin Caddesi” adını vermiş.Selahaddin Eyyubi’nin Filistin ve Kudüs için önemini AA muhabirine değerlendiren siyaset bilimci ve yazar Dr. Mehdi Abdul Hadi, ünlü komutanın Filistinliler tarafından kurtarıcı olarak görüldüğünü söyledi.

Kudüs ’ün tarihine ve önemine değinen yazar Abdul Hadi, şehrin İslam’ın yanı sıra Hristiyanlık ve Museviliğe ait kutsal yerleri bünyesinde barındırdığını belirtti.
- “Ölümü çiğnemeden Kudüs ’ü alamazsınız mesajını verdi”Dr. Abdul Hadi, Selahaddin Eyyubi tarafından fethedilmeden önce şehrin Haçlı seferlerinin hedefi olduğunu ve Avrupalıların sahiplik iddiasıyla Kudüs ’ü işgal ettiğini hatırlattı.Selahaddin Eyyubi’nin Müslümanları ve Arapları tek bayrak altında toplamayı başardığını belirten Abdul Hadi, “Selahaddin Eyyubi, verdiği mücadeleyle tüm dünyaya ‘Ölümü çiğnemeden Kudüs ’ü ve kutsal yerleri alamazsınız’ mesajını verdi.” dedi.
Abdul Hadi, fetihten sonra Selahaddin Eyyubi’nin daha önce şehri işgal edenleri bölgeden çıkardığını ancak bu kişilerin eşleri ve çocuklarının Kudüs ’te kalmasına izin verdiğini dile getirdi. - Kutsal mekanların ziyareti konusunda Hazreti Ömer’in yolundan gittiSelahaddin Eyyubi’nin Kudüs ’teki kilise ve sinagog gibi diğer dinlere ait ibadethanelere saygı gösterdiğini, başka dinlerden olan insanların şehri ziyaret etmesine izin verdiğini kaydeden Abdul Hadi, tüm tarihi belgelerin ve tarih otoritelerinin, Selahaddin Eyyubi’nin Kudüs ’ü her inançtan olan sivil halka açtığını ortaya koyduğunu kaydetti.
Selahaddin Eyyubi’nin ihtiyaç sahibi Kudüs lülerin yaralarını sardığını ve onlara güçlerini birleştirme imkanı sunduğunu dile getiren Abdul Hadi, "Hazreti Ömer’in yedinci yüzyılda attığı adımları takip eden Selahaddin Eyyubi, hangi inançtan olursa olsun tüm Kudüs lülerin kutsal mekanları ziyaret etmesine izin verdiğini" kaydetti.

Dinler Otorite İslam Muhabir Ethan 

2 Ekim 2018 Salı günü yayınlandı