Kraliçe Nikaia'nın mezarı aranıyor

Başkan Sargın röportaj
Kabristan Zeytinli Yabancı Turist Zeytinlik İstimlak 

-Çalışmalardan detaylar

( BURSA )- Kamulaştırılan tarlada İznik'e adı verilen kraliçenin lahdinin de olduğu sanılıyor BURSA

- Bursa'nın İznik ilçesinde istimlak edilen zeytin bahçesinde arkeoljik kazılar devam ediyor. İznik’te Roma döneminde "ölüler şehri" olarak bilinen Hisardere köyünde arka arkaya bulunan lahitlerin ardından 1 milyon 50 bin TL’ye de kamulaştırılan zeytinlikte kazılar başladı.
Üçüncü lahit mezarın gün yüzüne çıkarılması planlanıyor. Makedonya Kralı Büyük İskender’in kumandanlarından General General Lysimakhos, M.Ö. 301’de General Antigonius’u mağlup ederek şehrin adını "Antigonia" olan karısı Nikaia’nın ismiyle değiştirdi. O günden sonra Nikaia olarak anılan İznik’te bugün kazıların yapıldığı alanda kraliçenin mezarının da olabileceği düşünülüyor. İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Hisardere'deki nekropolde (kabristanda) Kraliçe Nikaia’nın da mezarının olabileceğini söyledi.

Sargın, "İznik’in altı Roma, Bizans, Selçuklu medeniyeti eserleriyle dolu. Hatta milattan önceki dönemlere ait lahitler mevcut. Nikaia İznik’te yaşamış. Muhtemelen mezarı İznik’te. Bugün ortaya çıkan bulgular buna işaret ediyor. İlerleyen günlerde Nikaia’nın mezarının da o bölgede çıkma ihtimali var. Çünkü buraya kendi ismi verilmiş, bir kraliçenin başka bir yerde defnedilmesi mümkün değil. Yüksek bir ihtimalle o mezar yine bu bölgede. İnşallah bizim temennimiz bu kazılarla birlikte Nikaia’nın mezarının ortaya çıkarılması. Velev çıkmazsa bile, biz bunu önceki dönemki Turizm Bakanımız Mahir Ünal marifeti ile kamulaştırdık. Bu müzenin olması ilçeye gelen yabancı turistlerin sayısını artıracaktır" dedi.

21 Ekim 2018 Pazar günü yayınlandı