- Kosova Meclisi'nden ordunun kurulmasına yeşil ışık

Meclisten genel görüntü

( PRİŞTİNE ) PRİŞTİNE
Profesyonel Asker Yasa Tasarısı Barış Gücü Genel Kurul Muhalefet 


- Kosova Meclisi, Kosova Güvenlik Kuvvetlerinin (FSK), orduya dönüşmesini amaçlayan üç yasa tasarısını onayladı. Yasa tasarıları, NATO’nun uyarılarına rağmen onaylandı. İsim vermeyen NATO yetkilileri, Kosova Güvenlik Kuvvetlerinin orduya dönüşmesini sağlayacak yasalarda değişiklik yapılması durumunda Kosova’da barış gücü KFOR’un göreve devam etmesinin gözden geçirileceği uyarısında bulunmuştu. Kosova’nın orduya kavuşmasının yolunu açan yasa tasarıları karşı oy olmaksızın, 101 evet oyu ile onaylandı. Ordunun kurulmasına karşı çıkan ve Kosovalı Sırpları temsil eden milletvekilleri toplantıyı terk ederek oylamaya katılmadı. Meclis genel kurulunda Sırplar hariç, ordunun kurulması Arnavut ile azınlıktaki topluluk partileri tarafından desteklendi. Kosova Güvenlik Kuvvetleri Bakanı Rrustem Berisha, ordunun kurulması ile ilgili yaptığı konuşmada, Kosova Güvenlik Kuvvetlerinin isminin değişmeyeceğini, ileri bir aşamada Anayasa değişiklikleriyle FSK’nın Kosova Silahlı Kuvvetler (FAK) ismini alacağını belirtti.
Kosova ordusunun çok etnikli ve profesyonel bir ordu olacağını kaydeden Bakan Berisha, “Ordunun kurulmasıyla Kosova’da her vatandaş kendini güven içinde hissetmeli” dedi.
Genel kurulda uzun süreden sonra iktidar ile muhalefet ordu noktasında buluştu. Genel kurulda yapılan tartışmalarda milletvekilleri, Kosova’nın bugün tarihi bir gün yaşadığını vurguladı. Ordunun nihayet kurulması yolunun açıldığına işaret eden milletvekilleri, ordusuz, bağımsız bir devletin işlevlilik görmesinin düşünülemeyeceğini kaydetti.
Kosova ordusu 5 bin profesyonel askerden oluşacak. Ordunun 3 bin yedek askeri de olacak.
18 Ekim 2018 Perşembe günü yayınlandı