Koruma altında olan yılın ilk yavru Van kedileri dünyaya geldi

Van kedilerinden genel detay
Farkındalık Uttu Erimli Yavru Kedi Umutlu 

- Kedilerin beslenmesi görüntü
- 2018 yılının ilk yavru kedilerinden detay
- Konuşma
- Diğer detaylar

( VAN )- Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya:- “Hedefimiz her eve bir Van kedisi” VAN

- Van Yüzücü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma Merkezinde koruma altında bulunan Van kedilerinin bu yıl ki yavruları dünyaya gözünü açtı. Van YYÜ Kedi Araştırma Merkezinde her türlü bakımları titizlikle yapılan Van kedilerinin bu yıl ki ilk yavruları dünyaya geldi. Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, her sezonda bir anneyi çiftleştirdiklerini belirterek, 2018 yılının ilk yavrularını almaya başladıklarını söyledi.

Van Kedisi Araştırma Merkezinde şubat ayından mart ayına kadar her dönem yavru kedi bulunduğunu ifade eden Merkez Müdürü Kaya, “2018 yılının ilk parti yavrularımızı alamaya başladık. Şubattan itibaren ekimin sonuna kadar mutlaka yavru oluyor. Burada çiftleşmeyi sezon sezon yapıyoruz. Bir sezonu 4’e bölüyoruz, her sezonda 25 anne çiftleştiriyoruz ve yavru olduktan sonra onlar büyürken, başka anneleri çiftleştiriyoruz. Ancak 2018 yılının ilk yavrularını almaya başladık” dedi.
Her yıl bir önceki yıla göre daha iyi verim elde ettiklerini dile getiren Kaya, “Her sene bir önceki seneden daha iyi geçmesi lazım ki iyi bir pozisyonda olduğumuzu söyleyebilelim. Her senenin yavruları bir önceki senenin yavrularından daha iyi olmak durumundadır. Bunun için çaba sarf ediyoruz. Dolayısıyla da biz bu senenin 2017’den daha verimli ve kaliteli geçeceğini uymuyoruz ki ilk burgularımız da bu yöndedir” diye konuştu.
“Hedefimiz her eve bir Van kedisi” Van kedisinin dünyada ender bir tür olduğunu ve bu değeri de hak ettiğini dile getiren Kaya, bu yüzden Van kedisi koruma çalışmalarını itina ile yaptıklarını aktardı. Hedeflerinin her eve bir Van kedisi olduğuna dikkat çeken Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Koruma çalışmaları gerçekten büyük bir titizlikle, özveriyle yürütülüyor. Bu çalışmalar olumlu bir seyirde de devam ediyor. Bu neslin korunması açısından da umutluyuz. Çok da yol aldık. 4-5 yıl öncesine oranla şimdi çok daha kendimizi rahat hissediyoruz. Hedefimiz her eve bir Van kedisidir. Biz bu hedefimizi tutturana kadar çalışmalara devam edeceğiz.” Van kedisini hem Türkiye’de hem de dünyada tanıtmak için büyük bir gayret sarf ettiklerini sözlerine ekleyen Kaya, “Van kedisini gerek Türkiye’de gerekse dünyada tanıtımı için ve bu konuda farkındalık oluşturmak için elimizden gelen her türlü çabayı sarf ediyoruz. Gerek bunların ırk özelliklerine göre bakımları, bunların yaşatılması, toplum içinde bunların bulunmaları ve bunlarla ilgili sorunlara çözüm konusunda yardım olsun, her türlü gayreti göstermeye çalışıyoruz. Bu konuda ilerleme de kaydediyoruz” şeklinde konuştu.
(YLM-MSA-Y)
6 Mart 2018 Salı günü yayınlandı