- KKTC'de 12 Şehit 44 Yıl Sonra Defnedildi

cenaze töreni
Şehit Asker Şehit Yakınları Saygı Duruşu Cenaze Namazı Askeri Tören 

-Askeri tören
-detaylar

( LEFKOŞA ) - KKTC'de 12 şehit 44 yıl sonra defnedildi LEFKOŞA

- Gazi Mağusa’ya bağlı Muratağa’da 14 Ağustos 1974’de öldürülen ve Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından başlatılan çalışmalar neticesinde kimlikleri tespit edilen 12 şehit asker, törenle toprağa verildi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Gazi Mağusa’ya bağlı Muratağa’da 14 Ağustos 1974’de öldürülen ve Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından başlatılan çalışmalar neticesinde kimlikleri tespit edilen 12 şehit bugün Muratağa-Sandallar Şehitliği'nde kılınan cenaze namazını müteakip askeri törenle defnedildi. Kimlikleri tespit edilen Raziye Hasan Rüstem, Ayşe Mustafa Altemur, Olcay Mustafa Altemur, Rasime Osman, Sezay Osman, Mustafa Hasan Ergeç, Cemaliye Hasan Özkuyucu, Mehmet Osman Kaynak, Zühre Mehmet Kaynak, Ülfet Mehmet Salih, Fatma Arif ve Hatice Sadık Özkuyucu için düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yanı sıra, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, şehit yakınları ve çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.
Kılınan cenaze namazı sonrası saygı duruşu ve saygı atışı eşliğinde bayrak ve resimler ailelere teslim edildi. Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan törende yaptığı konuşmada, 44 yıl önce 26 günlük bebekten 95 yaşındaki insana kadar 126 masum ve savunmasız insanın katledilerek toprağa gömülmesini, Kıbrıs Türk halkının unutmayacağını ve unutturmayacağını söyledi.

Benan, halkın böylesi acıları bir daha yaşamaması, yaşanılan bu acıların da unutulmaması gerektiğini söyledi.

Var oluş ve özgürlük mücadelesinin başarıya ulaşmasında en büyük payın vatan, bayrak, sancak ve toprak uğruna canlarını seve seve feda eden şehitlerin olduğunu kaydetti.
Kıbrıs’ta yeterince acının yaşandığına dikkat çeken Benan, geçmişten dersler çıkararak bizden sonraki nesillere sağlam temeller üzerine kurulan bir gelecek bırakılması gerektiğini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da törende yaptığı konuşmada, 14 Ağustos 1974’te 126 insanın vahşice, acımasızca katledildiğini anımsatarak, onların her birinin anılacağı mezarlarının olması amacıyla devletin aldığı kararla Muratağa ve Sandallar'da kimliklendirmenin yapıldığını, Atlılar'da da gerekenin yapılacağını belirtti.
Akıncı, “Asıl olan bu acıların, bu topraklarda bir daha yaşanmamasıdır” diyerek, önemli olanın bu acılı tarihten dersler çıkarabilmek ve geleceğin güvenle inşa edilebilmesi olduğunu vurguladı. Daha güvenli, barış içinde, daha huzurlu bir dünya yaratma düşüncesinin tüm insanlığın düşüncesi olması gerektiğini ifade eden Akıncı, Ada’nın ortaklarından olan Kıbrıs Türk halkının da geleceğine sahip çıkma ülküsüne tüm insanlığın sahip çıkması gerektiğini ifade etti.

6 Eylül 2018 Perşembe günü yayınlandı