'Kızım açlıktan ağlar ben üzüntüden' (2) - İDLİB

"Kızım açlıktan ağlar ben üzüntüden" (2) - İDLİB - Çadır kamp - Yaşadıkları yüzünden sütü kesilen anne Emel Muhammed ve çocukları - Yaşadıkları yüzünden sütü kesilen anne Emel Muhammed'in bebeğine mama vermesi - Yaşadıkları yüzünden sütü kesilen anne Emel Muhammed ile röportaj - Suriyeli anne Fevziye Hasan ve bebeği - Suriyeli anne Fevziye Hasan ile röportajSuriye'de Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarından en büyük zararı görenlerin başında anneler ve bebekleri geliyor.Şahit oldukları saldırıların dehşeti karşısında sütleri kesilen binlerce anne, maddi imkansızlıktan dolayı bebeklerini doyuracak takviye besin bulamıyor.İmkansızlıklar ve yetersiz beslenmeden kaynaklanan çeşitli hastalıklara yakalanan bebeklerde anne sütü eksikliğinden kaynaklanan gelişim geriliği görülüyor.Saldırılardan korkarak sütleri kesilen anneler bebeklerini doyurabilmek için yardım bekliyor.Yaşadıkları yüzünden sütü kesilen anne Emel Muhammed köylerine düzenlenen hava saldırısı sonrası korkudan sütünün kesildiğini söyledi.

25 yaşındaki Emel, Esed rejiminin hava saldırısını şöyle anlattı:"Bir gece helikopter üzerimizdeydi. Eşimi uyandırdım. Helikopter üzerimizde dedim. Çok korktum. Evimizin yakınlarında bir varil bombası patladı. Etrafımız duman ve tozla çevrildi. Evden çocuklarımı alarak koşarak çıktım. O gece hayli korktum. Oğlumun öldüğünü zannettim, nefes alabilsin diye ellerimle yukarıya kaldırdım. O zaman 6 aylık hamileydim, sonra oğlumu dünyaya getirdim. Ama yaşadığımız kokudan dolayı süt vermez oldum. Sütüm kurudu."Bir kutu bebek mamasının 2100 Suriye Lirası (21 TL ) olduğunu ve eşinin iş bulursa günde 2000 Suriye Lirası kazanabildiğini belirten Emel, "Daha yemedik içmedik eve bir şeyler alamadık. Mama getiremediğimiz zaman bebeğimin ağlamaktan sesi kısılır. Biz yemeyelim yeter ki onun karnı tok olsun." diye konuştu.
Bir diğer anne Fevziye Hasan da, Esed rejimin evlerini vurduğu dönemde ikiz çocuklara hamile olduğunu ve çok korktuğundan düşük yaptığını anlattı.Fevziye, "Yine hamile oldum ama sütüm kesildi. Doktora gittim. Yaşadığım travmadan olduğunu söyledi.

Bebek maması veya süt tozu olmadığında ona yeşil çay içiririm. Haşlanmış pilav yediririm. Bebeğim bir aylık ve sadece 1.5 kilo." dedi.

Hava Saldırısı İkiz Çocuk Bebek Maması Helikopter Yeşil Çay 

17 Temmuz 2018 Salı günü yayınlandı