Kivi üretilemeyen alanlarda Trabzon hurması yetiştirilecek - YALOVA

- Kocadere köyünden detaylar - Fidanlardan detaylar - Çınarcık Kaymakamı Abdullah Çiftçi'nin konuşması - Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Suat Parıldar'ın konuşması - Fidanların dağıtımı Yalova 'da kivi üretilemeyen alanlarda Trabzon hurması yetiştirilecek - Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce hazırlanan ve İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen "Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi" hibe projesi kapsamında, Kocadere köyünde 7 çiftçiye bin 450 Trabzon hurması fidanı dağıtıldı - Çınarcık Kaymakamı Çiftçi: - "Kiviye alternatif değil ama kivinin yetişmediği alanlarda Trabzon hurmasının alternatif ürün olarak yetiştirilmesi noktasında bir çalışma var. İl Özel İdaremizin sağladığı finansmanla bugün 7 çiftçimize bin 450 fidan dağıtıyoruz. Kısa süre içerisinde bu bilinçlenmeyle beraber Trabzon hurmasının da Kocadere'de önemli yer edineceğine inanıyoruz"YALOVA (AA) - Son yıllarda Genç Çiftçi Projesi kapsamında verilen hibelerle kurulan tesislerle kivi üretiminde önemli merkez haline gelen Yalova 'nın Çınarcık ilçesine bağlı Kocadere köyünde, kiviye elverişli olmayan arazilerde Trabzon hurması yetiştirilecek.Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen "Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi” hibe projesi kapsamında, Kocadere köyünde 7 çiftçiye bin 450 Trabzon hurması fidanının dağıtımı yapıldı.Çınarcık Kaymakamı Abdullah Çiftçi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kocadere köyünde 29 dekar alanda Trabzon hurmasının yetiştirileceğini belirterek, Kocadere ve Şenköy Vadisi'nin özellikle kivi bakımından Türkiye'nin en önemli bölgelerinden birisi olduğunu belirtti.
Son yıllarda yapılan çalışmalarla İl Özel İdaresinin de desteğiyle kivi konusunda önemli bir mesafe katettiklerini anlatan Çiftçi, şöyle konuştu:"Genç Çiftçi Projesi konusunda geçen yıl 36 projeyle ilimizde Çınarcık ilçesi önemli bir yer aldı. Bu yıl da İl Özel İdaresi'nin katkısıyla özellikle kivinin yetişmediği alanlarda Trabzon hurmasına ağırlık veriyoruz. Kiviye alternatif değil ama kivinin yetişmediği alanlarda Trabzon hurmasının alternatif ürün olarak yetiştirilmesi noktasında bir çalışma var. İl Özel İdaremizin sağladığı finansmanla bugün 7 çiftçimize bin 450 fidan dağıtıyoruz. Kısa süre içerisinde bu bilinçlenmeyle beraber Trabzon hurmasının da Kocadere'de önemli yer edineceğine inanıyoruz." - "Trabzon hurmasında da iddialı"Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Suat Parıldar da Trabzon hurmasıyla ilgili yeni havzalar oluşturulduğunu belirterek, Yalova 'nın kivide olduğu gibi Trabzon hurmasında da iddialı bir il haline geleceğini söyledi.

Parıldar, geçen yıl İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisinin katkılarıyla yaklaşık 45 dekarlık bir Trabzon hurması bahçesi tesis ettiklerini, bu yıl 40 dekarın üzerinde bir alanı daha ilave ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:"İlimiz kivi üretiminde iddialı bir il, aynı şekilde Trabzon hurmasında da iddialı bir il olması için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Amacımız, çiftçimize daha fazla gelir elde etmesini sağlayacak tarımsal teknikleri ve tarımsal üretimi sağlamak. Durmak yok yola devam diyoruz. Çiftçimizle beraberiz. Çiftçimizin gelirini artırmak için her türlü çalışmayı yapıyoruz. Bu şekilde de ilimizde katma değeri yüksek ürünler üretmeye çalışıyoruz. İl genelinde bin 70 dekar alanda Trabzon hurması üretiliyor. Geçen yıl bu rakam 950 dekar civarındaydı. 5 yıllık projeksiyon içerisinde hedefimiz, bin 500 dekara ulaştırmak ve bu şekilde Trabzon hurmasında da ilimizi iddialı ve hak sahibi bir il konumuna getirmek."
Tarım 

14 Mart 2018 Çarşamba günü yayınlandı