Kırgızistan'da '20 Ocak Katliamı' kurbanları anıldı - BİŞKEK

Kırgızistan'da "20 Ocak Katliamı" kurbanları anıldı - BİŞKEK - Anma etkinliğinden görüntüler - Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Fırat: - "Kanlı Ocak olayları, Azerbaycan Türklerini ne kadar yaraladıysa, ne kadar derinden üzdüyse, Türkiye Türklerini de o kadar üzmüş ve o kadar derinden yaralamıştır" - "Kanlı Ocak olayları, Azerbaycan'ın bağımsızlığına giden büyük bir yürüyüştür"BİŞKEK (AA) - Kırgızistan'da, Azerbaycan'ın bağımsızlığının sembolüne dönüşen ve tarihe "Kanlı Ocak" olarak geçen 20 Ocak Katliamı'nın kurbanları için anma töreni düzenlendi.
Azerbaycan'ın Bişkek Büyükelçiliği tarafından 20 Ocak Katliamı'nın 28. yılı için düzenlediği anma programında konuşan Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat, "Kanlı Ocak olayları, Azerbaycan Türklerini ne kadar yaraladıysa, ne kadar derinden üzdüyse, Türkiye Türklerini o kadar üzmüş ve o kadar da derinden yaralamıştır." dedi.
Fırat, Azerbaycan Türkleri ile bu özel günde bir arada olmaktan onur duyduğunu dile getirerek, "Kanlı Ocak olaylarını, Azerbaycan Türklerinin tarihinde bir kıvılcım olarak görüyorum. Azerbaycan'ın bağımsızlığına giden büyük bir yürüyüştür." diye konuştu.
Azerbaycan'ın bugün kendi ayakları üzerinde gayet kuvvetli duran, ileriye büyük bir azimle ilerleyen, istikrarını sağlamış, son derece hızlı bir şekilde modernleşen ve güçlenen bir devlet haline geldiğine dikkati çeken Fırat, "Azerbaycan halkı, şehitlerini unutmadan ileriye gururla bakan son derece önemli bir halktır." ifadesini kullandı.Fırat, ilerleyen süreçte Dağlık Karabağ sorunu olmak üzere Azerbaycan'ın, Türkiye'nin ve tüm Türk toplumlarının desteğiyle çözemeyeceği sorunun kalmayacağına inancının tam olduğunu vurguladı.Türkiye'nin her zaman Azerbaycan'ın yanında olacağının altını çizen Fırat, 20 Ocak'taki şehitleri rahmetle andığını söyledi.

Azerbaycan'ın Bişkek Büyükelçisi Hidayet Orudjev'in organizasyonundaki anma programında bir dakikalık saygı duruşu yapıldı ve Kur'an - ı Kerim okundu.Diplomatik misyon temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile öğrencilerin katıldığı programda, kanlı olayların şahitlerinin görüşlerinin yer aldığı belgesel film gösterildi. - "Kanlı Ocak"Ermenilerin artan toprak taleplerine ve Sovyet yönetimine tepkilerini göstermek isteyen binlerce Azerbaycanlı 1990 yılının başlarında, Bakü'nün Azadlık Meydanı'na akın etti ve uzun süreli mitinglere başladı.
Mitingleri dağıtmak amacıyla 20 Ocak'ta Bakü'nün çeşitli bölgelerine giren Sovyet ordusu, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 150'ye yakın sivili katletti, yüzlerce kişiyi ise yaraladı.Şehitler, yüz binlerin katılımıyla, gözyaşları içinde kırmızı karanfillerle bugünkü adıyla, Şehitler Hiyabanı'na defnedildi.Azerbaycanlılar 28 yıldır her 20 Ocak'ta, ellerinde 20 Ocak kurbanlarının simgesi haline gelen karanfillerle şehitliğe akın ediyor.
Anma Töreni Saygı Duruşu Sivil Toplum Öğrenciler Belgesel Film 

20 Ocak 2018 Cumartesi günü yayınlandı