KDK'ya geçen yıl yapılan başvuru 3 kattan fazla arttı - BURSA

- Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç'un katıldığı programdan detaylar - Malkoç'un açıklamaları KDK'ya geçen yıl yapılan başvuru 3 kattan fazla arttı - Kamu Başdenetçisi Malkoç: - "2016 yılında KDK'ya 5 bin 519 başvuru yapıldı. 2017 yılında bu sayı 17 bin 131'e çıktı. Yani 3 katın üzerinde bir artış oldu. Bu artış vatandaşın kurumu öğrenmesiyle oldu" - "En fazla şikayet, kamu personelinden geliyor. Şikayetlerin olması gayet güzel, çünkü şikayetler olunca bir idareyi denetliyoruz. Kurum olarak da birinci sırada Milli Eğitim Bakanlığından şikayet var. İkinci sırada da ÖSYM'den"BURSA (AA) - CEM ŞAN - Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, 2016 yılında Kamu Denetçiliği Kurumuna (KDK) 5 bin 519 başvuru yapıldığını belirterek, "2017 yılında bu sayı 17 bin 131'e çıktı. Yani 3 katın üzerinde bir artış oldu. Bu artış vatandaşın kurumu öğrenmesiyle oldu." dedi.
Malkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamu hizmetlerinin kalitesinin artırılması, Türkiye'de iyi yönetimin daha iyi yerleşmesi, insanların hak arama kültürünün yaygınlaşması ve idarenin denetlenerek şeffaflığın sağlanması için çaba gösterdiklerini söyledi.

Devlet ile millet arasında köprü olmaya gayret ettiklerini belirten Malkoç, yapılan müracaatların önemli kısmında idare ile vatandaş arasında dostane çözüm yolunu ortaya koyduklarını, bu durumun da devletle millet arasında mesafenin azalmasına, kaynaşmanın artmasına vesile olduğunu ifade etti.
KDK'nın tanınmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini, bu çalışmaların olumlu sonuç verdiğini anlatan Malkoç, şöyle konuştu:"2016 yılında KDK'ya 5 bin 519 başvuru yapıldı. 2017 yılında bu sayı 17 bin 131'e çıktı. Yani 3 katın üzerinde bir artış oldu. Bu artış vatandaşın kurumu öğrenmesiyle oldu. KDK ne kadar çok tanınırsa idare o kadar çok denetlenir. Kamu hizmetlerinin kalitesi o kadar çok artar. İyi yönetim ilkeleri o kadar fazla yaygınlaşır ve yerleşir. İnsanımızın hak arama kültürü gelişir. İnsan hakları, hukuk ve idarenin şeffaflaşması konusunda Türkiye büyük bir mesafe alır. Zaten Yeni Türkiye'de de olması gereken bunlar." - "2017 yılı itibarıyla 219 tavsiye kararı verildi"TBMM'ye bağlı bir denetim mekanizması olarak 2013'te kurulan KDK'nın 5 yıldır faaliyetlerini sürdürdüğünü hatırlatan Malkoç, kurulduğu günden itibaren elden, posta, e - posta, faks ve e - başvuru sistemi aracılığıyla şikayet başvurularını kabul ettiklerini anlattı.Malkoç, geçen yılki başvuruların büyük çoğunluğunu internet üzerinden e - başvuru sistemi aracılığıyla aldıklarına dikkati çekerek, "KDK'ya başvuruların artmasıyla verilen tavsiye kararlarında da önemli artış oldu. Bu kapsamda 2017 yılı itibarıyla 219 tavsiye kararı verildi.
Tavsiye kararlarına uyum oranı, 2013'te yüzde 20 iken 2017'de yüzde 55'i aştı." dedi.
En fazla şikayetin, kamu personelinden geldiğini vurgulayan Malkoç, şunları kaydetti:"İkinci sırada eğitim, üçüncü sırada ise yerel yönetimler yer alıyor. Şikayetlerin olması gayet güzel, çünkü şikayetler olunca biz idareyi denetliyoruz. Kurum olarak da birinci sırada Milli Eğitim Bakanlığından şikayet var. İkinci sırada da ÖSYM'den. Böyle devam ediyor. Eğitim konusuna biraz daha eğilmemiz gerekiyor. Kurum yöneticilerinin de bu şikayetlerden dolayı üzülmemesi gerekiyor. Kamu Denetçiliği Kurumunun görevi bu şikayetleri insanlarımızdan alıp idarenin hizmetinin kalitesini artırmaya çalışmaktır. Bu açıdan Kamu Denetçiliği Kurumunun daha tanınır ve bilinir olmasına gayret ediyoruz."
Muhabir Yerel Yönetimler İnsan Hakları Yerel Yönetim Kamu Personeli 

8 Mart 2018 Perşembe günü yayınlandı