KDK’dan 28 Şubat Sürecinde Yaşanan Mağduriyetler ve Çözüm Arayışları Çalıştayı

Şeref Malkoç konuşması

( ANKARA )- Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç: ''Demokrasiye hukuk ve insan haklarına karşı yapılan hiçbir teşebbüs uzun süremez''- ''Milletimiz eğitimden sosyal alana kadar elinden alınmak istenen bütün haklarını geri almıştır''- ''Bir daha 12 Eylüller, 28 Şubatlar, 15 Temmuzlar, hak mağduriyetleri olmasın'' ANKARA
Kamusal Alan Uzun Ömür Sivil Toplum Darbe Girişimi Kahramanlık 


- Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), 28 Şubat Sürecinde Yaşanan Mağduriyetler ve Çözüm Arayışları Çalıştayı düzenledi.
KDK’ya, 28 Şubat darbe girişimi sonrasında mağdurlar tarafından mağduriyetlerin devam ettiğine ilişkin çok sayıda şikayet başvuruları yapıldı. Bu kapsamda ilgili kurum ve kuruluş yetkililerinin görüşleri alınarak, çözüm önerileri bulmak amacıyla 28 Şubat Sürecinde Yaşanan Mağduriyetler ve Çözüm Arayışları Çalıştayı düzenlendi.
Programda konuşan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, ''28 Şubat’ın üzerinden 20 yıldan fazla bir zaman geçti ancak etkisi hala devam etmektedir. Bütün bunlar darbelerin demokrasi, hukuk ve insan hakları açısından ne kadar kötü bir şey olduğunun en son göstergeleridir. Ülkemiz 15 Temmuz’da yeni bir darbe teşebbüsüne karşı Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, milletimizle beraber kahramanlık göstererek darbeyi önlemiştir. İnşallah bundan sonra böyle bir şey yaşanmaz. Burada önemli olan, toplumun bu konuda anayasaya, hukuka, demokrasiye ve insan haklarına sahip çıkmasıdır. 15 Temmuz bunun ve bundan sonraki olacak olaylara karşı toplumun en somut tepkisidir'' şeklinde konuştu.
''Demokrasiye hukuk ve insan haklarına karşı yapılan hiçbir teşebbüs uzun süremez'' Halklara karşı olan hiçbir hareketin uzun ömürlü olmayacağını belirten Malkoç, ''28 Şubat’ın bin yıl süreceği söylendi, ancak millete karşı olan ve halkların inancına karşı olan hiçbir hareketin uzun ömürlü olmayacağı açıktır. Demokrasiye hukuk ve insan haklarına karşı yapılan hiçbir teşebbüs uzun süremez'' dedi.
28 Şubat’tan sonra Türkiye’de önemli gelişmeler olduğunu vurgulayan Malkoç, ''28 Şubat’ta darbecilerin ortaya koyduğu hedeflerin hiçbirinin gerçekleşmediği, onların kendilerini çok güçlü sandıkları dönemde gerçekleşen bazı hedefleri millet hukuk arayışıyla, hak arayışıyla, demokratik sınır içinde bu hakları tekrar elde ettiğini gördü. Vesayet sisteminden milletin kurtulması, normal anayasal siteme dönmesi bunun en somut örneğidir. Başörtüyü kamusal alanda değil, neredeyse sokaklarda yasaklayacaklardı. Ama çok şükür bugün millet bu hakkını elde etmiştir ve sorunsuz olarak da kullanmaktadır. Milletimiz eğitimden sosyal alana kadar elinden alınmak istenen bütün haklarını geri almıştır'' ifadelerini kullandı. Mağduriyetlerin tümünün ortadan kalkmadığını vurgulayan Malkoç, şunları kaydetti: ''Özellikle manevi alandaki tahribat ve bireysel alandaki tahribatın tesirleri hala devam etmektedir. Sevindirici olan şey şu, Türkiye’de sivil toplum örgütleri, hak arayıcıları, hak savunucuları ve siyasetçilerimiz bu noktada hakları elinden alınanlara karşı son derece iyi niyetli bir yaklaşım içerisindeler. Birçok hakların yerini bulduğu, sahiplerine iade edildiğini görmekteyiz. Ancak haksız yapılan yargılamalarla ilgili verilen kararların etkisi hala devam ediyor. Adalet Bakanlığının bu konuda çalışmalar yapıyor olması ve Cumhurbaşkanımızın değişik vesilelerle buna vurgu yapması sevindirici şeyler. Nasıl bir düzenleme yapılacak, bunlar yapılırken yeni mağduriyetlere yol açmadan, veya 28 Şubat’ın dışında ceza almış olan ve cezasının infazı devam edenlere yeni bir durum temin edip etmeme söz konusu.'' KDK’ya 28 Şubat ile ilgili olarak mağdur vatandaşların yapmış olduğu başvuruların olduğunu dile getiren Malkoç, "Bu başvuruları uzun zamandan beri incelemekteyiz. Belli bir noktaya geldik. Ancak verilecek olan kararın iyi bir hukuki zemine oturması için kamuda bu konuyla ilgili görevli ve ilgililerle beraber bunun hukuki yapısını oluşturmamız gerekiyor. Çünkü KDK’nın vereceği kararın anayasaya, mevcut yasalara ve hakkaniyete uygun olması, haksızlıkları önlemesi gerekiyor’’ açıklamalarında bulundu. ''Bir daha 12 Eylüller, 28 Şubatlar, 15 Temmuzlar olmasın, hak mağduriyetleri olmasın'' Mağdur olan herkesin hakkını savunmanın görevleri olduğunu söyleyen Malkoç, ''Dileğimiz bir daha 12 Eylüller, 28 Şubatlar, 15 Temmuzlar olmasın, hak mağduriyetleri olmasın, insanımızı 81 milyonuyla hukuka, demokrasiye ve insan haklarına sahip çıksın. Mağdur olan herkesin hakkını savunmak ve aramak bütün kamuda bulunan arkadaşlarımızın görevidir. Umut ediyoruz ki, hukuka uygun bir karar çıkarırız'' ifadelerini kaydetti.
Basın toplantısının ardından düzenlenen çalıştaya, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi Leyla Şahin Usta, Devlet Personel Başkan Vekili Enes Polat, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Hukuk Hizmetleri Başkanı Veysal Bektaş ve ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Uzun Ömür Hakkında
Alanında uzman konuklarla sağlık ve hayata dair her şey bu programda konuşulacak... Kilo problemlerinden kalp hastalıklarına, hayatın zorluklarıyla başa çıkabilme yollarına ve birçok hastalığın teşhis ve tedavi yöntemlerini ekranlara getiriyor olacak…...
devamı
12 Mart 2018 Pazartesi günü yayınlandı