Kamu Başdenetçisi Malkoç: 'Afrin operasyonu uluslararası hukuka göre meşru bir operasyondur'- KAYSERİ

Kamu Başdenetçisi Malkoç: "Afrin operasyonu uluslararası hukuka göre meşru bir operasyondur" - KAYSERİ - Toplantıdan detay - Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç'un açıklamalarıKamu Başdenetçisi Malkoç: - "Türkiye, çevresindeki şiddet olaylarıyla ilgili bir operasyon başlattı. Afrin operasyonu uluslararası hukuka göre meşru bir operasyondur. Birleşmiş Milletler kararına göre meşru bir operasyondur. Türkiye'nin kendisine gelen şiddet olaylarını önlemek için yapmış olduğu bir operasyondur" - "Biz halkın avukatlığını yapan bir kurumuz ama halkın avukatlığını yaparken idarenin de hasmı değiliz. Biz sorun tespit ettiğimiz konularda tavsiye kararı alıp idareye yolluyoruz. Biz bir bakıma rehberlik yapıyoruz"KAYSERİ (AA) - Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "Türkiye, çevresindeki şiddet olaylarıyla ilgili bir operasyon başlattı. Afrin operasyonu uluslararası hukuka göre meşru bir operasyondur. Birleşmiş Milletler kararına göre meşru bir operasyondur. Türkiye'nin kendisine gelen şiddet olaylarını önlemek için yapmış olduğu bir operasyondur." dedi.
Malkoç, temas ve görüşmeler yapmak üzere bulunduğu Kayseri 'de, basın mensuplarıyla bir araya geldi.Kamu Denetçiliği Kurumunun 5 yıldır faaliyet sürdürdüğünü belirten Malkoç, "Kurumumuza bugüne kadar 45 bin şikayet intikal etti. Bunlardan 17 bin 200'ü 2017 yılında gelen şikayetler. Biz, vatandaşın şikayeti üzerine idareyi denetleyen bir kurumuz. Bunun yanında uluslararası ilişkilerimiz, yayın faaliyetlerimiz, üniversitelerle ve diğer kurumlarla irtibatlarımız devam etmektedir." diye konuştu.
Kurum yeni olduğu için halk ve bürokrasi tarafından yeterince tanınmadığını tespit ettiklerini vurgulayan Malkoç, şunları kaydetti:"Biz, halkın avukatlığını yapan bir kurumuz ama halkın avukatlığını yaparken idarenin de hasmı değiliz. Biz, sorun tespit ettiğimiz konularda tavsiye kararı alıp idareye yolluyoruz. Biz, bir bakıma rehberlik yapıyoruz. Bu kurum Avrupa'da çok yaygın ve etkili. Türkiye'de ise yeni kurulduğu için çok etkili değil. Herhangi bir bakanla ya da başbakanla ilgili bir karar aldığımızda bizi görevden alma gibi durum söz konusu değil. Zira biz, TBMM tarafından seçiliyoruz. Ayrıca, Kamu Denetçiliği Kurumunda görev yapanlara hiçbir kurum, merci, makam emir veremez, tavsiye edemez, telkinde bulunamaz."Türkiye'de son yıllarda özellik sağlık, eğitim, asayiş ve güvenlik olmak üzere birçok alanda büyük gelişmeler olduğuna dikkati çeken Malkoç, "Ekonomik refah eskiye nazaran çok iyi. Bütün bunların Türkiye'nin, 2023 hedefine ulaşmaya çalışırken ve diğer milletlerle yarışında daha iyi olması gerekiyor. Kalitenin artmasında denetimin çok büyük etkisi var. Biz de bunu temin etmeye çalışan kurumlardan biriyiz." dedi.
Malkoç, KDK'nin birçok kurumun yükünü hafifletmeye çalıştığını da vurgulayarak, şöyle konuştu:"Türkiye'de ihtilaflar çoğalınca mahkemelerdeki dosya sayısı arttı. Her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de olaylar yargıya şikayet edilmeden alternatif çözüm yolları araştırılıyor. Kamu Denetçiliği Kurumu, insanların idareden aldığı kamu hizmetinin kalitesiyle ilgili herhangi bir şikayet olduğunda vatandaşımız mahkemeye gitmeden çözüm bulmasını sağlayan bir kurum."Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Afrin'e düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin değerlendirmede de bulunan Malkoç, şunları kaydetti:"Türkiye, çevresindeki şiddet olaylarıyla ilgili bir operasyon başlattı. Afrin operasyonu, uluslararası hukuka göre meşru bir operasyondur. Birleşmiş Milletler kararına göre meşru bir operasyondur. Türkiye'nin, kendisine gelen şiddet olaylarını önlemek için yapmış olduğu bir operasyondur. Elin adamı kıtalar ötesinden gelip, 'bir gün ülkeme tehdit oluşturur' diye Irak'taki, Suriye'deki DEAŞ'la mücadele ediyor. Aynı ülkeler bize zarar veren PYD/PKK'ya silah veriyor. Bunun uluslararası hukukta milletler arası anlaşmalarda kabul edilebilir hiçbir yönü yoktur."
Başbakan Yarış Bürokrasi Uluslararası Basın Mensupları 

7 Şubat 2018 Çarşamba günü yayınlandı