Kadınların okuma yazma öğrenmesi için kapı kapı gezdiler - MUŞ

- Gönüllü öğretmenlerin okuldan çıkışı ve afiş asması - Öğretmenlerin okuldan köye doğru gitmesi - Öğretmenlerin aileler ile görüşmesi - Kursa kayıt yapan Perihan Akkoyun ile röportaj - Kursa kayıt yaptıran Evin Kılınç Aslan ile röportaj - Öğretmenlerin ailelere projeyi anlatması - Kursa kayıt yaptıran Zemire Işık ile röportaj - Okul Müdürü Nezir Yiğit ile röportaj - Gönüllü öğretmenlerden Fatma Karadağ ile röportaj - Öğretmenlerden Gülşah Türkmen ile röportaj - Muş merkeze bağlı Sütlüce köyünde bir grup öğretmen, "Okuryazarlık Seferberliği" kapsamında evleri gezerek kadınları okuma yazma kursuna kaydediyor - Sütlüce İlkokulu Müdürü Yiğit: - "Okuma, kadınlarımızın içinde ukde kalmış. Şimdi biz onlara sadece okuma yazma öğretmekle kalmayacağız, yeni bir dünyanın kapısını açacağız" - Kursa kayıt yaptıran 73 yaşındaki Akkoyun: - "Bir yere gitmek istediğimde hangi arabaya bineceğimi bilmiyorum. Bir de telefonum var ama kullanamıyorum. Birinin yardımıyla telefonla kızımı ve oğlumu arıyorum. Bu imkanı bize sağladığı için Allah devletten razı olsun"MUŞ (AA) - Muş merkeze bağlı Sütlüce köyünde bir grup öğretmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan "Okuryazarlık Seferberliği" kapsamında evleri gezerek kadınların okuma yazma kursuna kaydına yapıyor.Sütlüce İlkokulu Müdürü Nezir Yiğit, seferberlik kapsamında okulda gönüllü öğretmenlerden komisyon oluşturdu.Komisyonun Okul Müdürü Yiğit ile okul çıkışında köydeki evleri ziyaret ediyor. Öğretmenler köyde bir günde 20 kadını kursa kaydetti.
- "Yeni bir dünyanın kapısını açacağız"Yiğit, AA muhabirine, daha önce imkansızlıklar ya da farklı nedenlerle okula gidemeyen kadınlara okuma yazma öğretmek istediklerini söyledi.

Evlerinde ziyaret ettikleri kadınlara önce projenin amacını anlattıklarını daha sonra da kayıt işlemlerini gerçekleştirdiklerini ifade eden Yiğit, "Okuma, kadınlarımızın içinde ukde kalmış. Şimdi biz onlara sadece okuma yazma öğretmekle kalmayacağız, yeni bir dünyanın kapısını açacağız. Bugün ev ziyaretinde gerçekten kadınlarımızın yüzündeki o mutluluğa tanık olduk." dedi.
Yiğit, yaptıkları çalışmanın ardından kadınlardan olumlu dönüşler aldıklarını dile getirdi. - "Telefonum var ama kullanamıyorum"Kursa kayıt yaptıran 73 yaşındaki Perihan Akkoyun da eskiden imkanlar olmadığı için okula gidemediğini anlattı.Okuma yazma öğrenmeyi çok istediğini vurgulayan Akkoyun, "Bir yere gitmek istediğimde hangi arabaya bineceğimi bilmiyorum. Bir de telefonum var ama kullanamıyorum. Birinin yardımıyla telefonla kızımı ve oğlumu arıyorum. Bu imkanı bize sağladığı için Allah devletten razı olsun." diye konuştu.
Evin Kılınç Aslan da kursa katılacağı için heyecanlı olduğunu, okuma yazma öğrenmesi durumunda çocuklarına derslerinde yardımcı olabileceğini belirtti.
Zemire Işık da "Bize bu imkanı sunan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Çok güzel bir çalışma. Cahil kalmayalım. Biz de bir şeyler öğrenelim. Annemiz babamız okutmadı, sağ olsun eşlerimiz okumamıza izin veriyor. Benim eşim dünden razı. Okuyacağız inşallah. Çocuklarımıza her şeyi öğreteceğiz." ifadesini kullandı. - "Köyde okuma yazma bilmeyen kadın kalmayacak"Gönüllü öğretmenlerden Fatma Karadağ, "Okumanın yaşı yok" diyerek çalışmaya başladıklarını aktardı.Köyde kapı kapı gezerek kadınları kursa kaydettiklerini anlatan Karadağ, okuma yazma seferberliğine yoğun talep olduğunu söyledi.

Gülşah Türkmen de önce köyde okuma yazma bilmeyen kadınları tespit ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:"Evleri ziyaret ettik. Kadınlar bizi çok sıcak karşıladı. Onlara okuma yazma konusunda bilgiler verdik. Bu konuya çok sıcak baktılar. Yaptığımız ziyaretlerde ev hanımlarımız daha çok imkansızlıklarından bahsettiler. Bizler de devletimizin bütün imkanlarını onlara sunduğunu, kadınlara okuma yazma öğreteceğimizi söyledik. İnşallah bu sene köyümüzde okuma yazma bilmeyen kadın kalmayacak."Sütlüce İlkokulunda 12 Mart pazartesi başlayacak kursta kadınlar haftada 3 gün okuma yazma öğrenecek.
Okuma Yazma Seferberliği Muhabir Öğretmenler Öğretmen Okuma Yazma Kursu 

9 Mart 2018 Cuma günü yayınlandı